به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به عقیده بسیاری از کارشناسان اخذ مالیات اگر به درستی و عادلانه انجام شود ضمن کاهش اختلاف طبقاتی و بازتوزیع ثروت، یک سیاست ضد تورمی به حساب میآید.
پس از تشدید تحریمهای نفتی و مالی، اقتصاد ایران ناگزیر به سمت درآمدهای جدید مانند مالیات حرکت کرد. این روند در دو سال اخیر شدت گرفت و در حال حاضر حدود نیمی از درآمدهای دولت را مالیات تشکیل میدهد. البته نباید این موضوع مغفول بماند که در سالهای اخیر اقدامات موثری و خوبی در راستای اخذ مالیات هوشمند و در راستای عدالت انجام شده است که شایسته است توسط دولت ادامه داشته باشد.
اینطور که پیداست این مهم جزو برنامههای نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مورد تاکید است. بطوریکه دو تن از نامزدها یعنی محمدباقر قالیباف و مسعود پزشکیان در اظهارات خود صراحتا در این باره سخن گفتهاند.
بیش از یک دهه عقب ماندگی در سامانه مالیاتی داریم
محمد باقر قالیباف نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ در یکی از برنامههای تبلیغاتی خود در تلویزیون با اشاره به اینکه یک دوره رئیس مجلس شورای اسلامی بوده گفت: سامانه محور شدن مالیات از تکالیف قانونی به روی دولت است که بیش از یک دهه عقب ماندگی در این خصوص وجود دارد.
وی افزود: از گذشته تا به امروز تعداد فرار مالیاتیها زیاد بوده، بر اساس آمار کمتر از ۱۰ هزار مودی مالیاتی داریم که هیچ سابقه مالیاتی تا کنون نداشتهاند. باید بتوانیم از طریق راه اندازی سامانه مالیاتی بخشی از فرارهای مالیاتی را کشف کنیم.
قالیباف با اشاره به اجرای مالیات بر عایدی سرمایه گفت: اخیرا مالیات بر عایدی سرمایه در حال اجرا شدن است که کمتر از یک درصد مردم شامل آن میشود چرا که هدف از این سیاست اخذ مالیات از سفته بازان و دیگر افرادی است که در اقتصاد غیر مولد کشور فعالیت میکنند.
عدم شفافیت دادههای مالیات باعث افزایش فرار مالیاتی میشود
مسعود پزشکیان نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ هم در برنامه تبلیغاتی خود در قاب رسانه ملی با اشاره به عدم شفافیت در حوزه مالیات گفت: بسیاری از افراد زیر بار پرداخت مالیات نمیروند دلیل آن هم این است که دادههای مالی و اقتصادی ما در این حوزه شفاف نیست در صورتی که میتوانیم با شفافیت سد راه قاچاق، زمین خواری، رانت و رشوه شویم.
وی افزود: فکر میکنید چرا در اروپا مرز نداریم؟ زیرا کسی نمیتواند از زیر بار مالیات به راحتی فرار کند.
پزشکیان در ادامه اشارات خود در خصوص شفافیت گفت: زمانی که شفافیت وجود نداشته باشد ناگهان میشنویم حجم زیادی پول از یک بانک گم میشود در صورتی که چنین اتفاقی با وجود شفافیت نباید رخ دهد.