به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، رضا نجفی معاون حقوقی وزارت خارجه در نشست خبری گفت: شهید امیرعبداللهیان در ابتدای وزارت خود یک برنامه کار و راهبردی را برای سیاست خارجی در حوزه بین الملل اعلام کردند.
وی افزود: سیاستی که بهعنوان سیاست خارجی متوازن، پویا و هوشمند توسط وزیرخارجه شهید عنوان شد، مربوط به افزایش همکاریهای بین المللی بود.
وی گفت: انتقادی که همیشه به مجامع بین المللی داریم اینکه دستورکار این سازمانها معمولاً به نفع کشورهای در حال توسعه نیست. اما در عین حال سیاست ایران بر این استوار بوده که ما همه جا حضور خواهیم یافت و صندلی خالی برای ایران وجود ندارد.
وی گفت: حضور آیتالله رئیسی در سازمان ملل در همین چارچوب انجام شد؛ ایران برای رساندن صدای حقانیت و مظلومیت غزه و فلسطین به جهان تلاش ویژهای انجام داد؛ اقدامهای وزیر امور خارجه در دفاع و حمایت از غزه در مجامع بینالمللی به حدی گسترده و مؤثر بود که از امیرعبداللهیان در عرصه جهانی بهعنوان وزیر مقاومت یاد میشد؛ حضور در مجامع بینالمللی برای بیان مواضع و دیدگاههای ایران در زمینههای مختلف از جمله غزه، محیطزیست، … از جمله موارد مهم در گزارش معاونت حقوقی است.
نجفی گزارشی از اقدامهای صورت گرفته در بیش از هزار روز گذشته در دستگاه دیپلماسی را ارائه کرد و گفت: ما برای پیش برد اهداف تأمین منافع حضور مؤثر و گستردهای در سازمانهای بینالمللی داشتیم و دلیل این امر تاکید بر چندجانبهگرایی در مقابل یکجانبهگرایی مورد نظر آمریکا بود.
معاون حقوقی وزارت خارجه در خصوص استفاده از سازوکارهای منطقهای برای تقویت چندجانبه گرایی، گفت: ما در سازمان «سیکا» عضو فعالی هستیم. رژیم صهیونیستی عضو سیکا است و میبینید در اجلاسهایی که وجود دارد نمیتوانید شرکت کند، زیرا حضور قوی ما در اجلاسهای سیکا باعث شده تا آنان منزوی شوند.
معاون امور بین الملل وزارت خارجه در خصوص مسائل حقوق بشری، گفت: ما در این خصوص نیز نشان دادیم که در حوزه حقوق بشر مدعی هستیم و اتهاماتی که علیه ما زده میشود سیاسی است.
نجفی در مورد برجام و مذاکرات رفع تحریمها، گفت: مشکل برجام از زمانی شروع شد که دولت ترامپ از برجام خارج شد. در دولت دموکراتها در ادامه مذاکرات رفع تحریمها شاهد این بودیم که مذاکرات تقریباً به نتیجه رسیده بود، اما بخاطر اغتشاشات در داخل ایران مذاکرات را رها کردند. پس از مشخص شدن اینکه در اغتشاشات ایران عوامل خارجی دست داشتند، مذاکرات غیر مستقیم ادامه پیدا کرد و همچنان ادامه دارد.
وی ادامه داد: با تشکیل دولت چهاردهم و مواضع اعلام شده، این مذاکرات قطعاً ادامه پیدا خواهد کرد، اما اصل بر این است که طرف مقابل آمادگی داشته باشد. باید منتظر ماند تا ببینیم سیاست بعدی دولت آمریکا چه خواهد بود. ما آمادگی مذاکرات را داریم.
وی در مورد پیگیری پرونده شهید سلیمانی گفت: در این باره یک کمیته ویژه وجود دارد که مسؤولیت آن با آقای کدخدایی است. در حوزه بین المللی کار کارشناسی انجام شده است. سازوکار حقوق بین المللی اینگونه است که وقتی در مورد موضوعی اختلاف وجود دارد این است که مراحل اولیه آن باید طی شود و در کوتاه مدت به نتیجه نمیرسد. پیگیر هستیم این پرونده در مجامع بین المللی مطرح شود و عاملان این جنایت پاسخگو باشند.
نجفی در مورد آزادسازی اموال بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف گفت: داراییهایی که ایران در خارج از کشور داشت از حالت انجماد و فریز خارج شده است. در حال حاضر چیزی به نام اموال منجمد شده و فریز شده نداریم. البته برخی موانع وجود دارد که مربوط به تحریمهای یکجانبهگرای آمریکا است. بخشی از این اموال در زمینه خرید مایحتاج کشور و پرداخت بدهیها هزینه شده است.
نجفی در پایان در مورد دعوت از سران کشورها برای حضور در مراسم تحلیف، گفت: نقش وزارتخارجه دعوت از سران و مسؤولان کشورهاست دعوتنامهها ارسال شده است. نسبت به ۱۴۰۰ سطح مشارکت سران کشورها، معاونین رئیس جمهور و وزرا و… بسیار خوب است. پیشبینی ما این است که مراسم تحلیف بازتاب خوبی در بعد بین المللی داشته باشد که فرصت خوبی برای دولت جدید است. جلساتی را با عراقچی بهعنوان دبیر شورای راهبردی سیاست خارجی داریم که به همه پیامهای تبریک پاسخ داده شده است. امیدواریم مراسم تحلیف به خوبی برگزار شود.