به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، وی با تشریح ابعاد مختلف مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم تأکید کرد: شرایط اقتصادی سخت است، اما اراده اصلاح در دولت چهاردهم وجود دارد.
عبدالناصر همتی در مراسم معارفه به عنوان وزیر اقتصاد و تکریم از وزیر اقتصاد پیشین که با حضور رئیسجمهور برگزار شد، با تاکید بر لزوم تلاش برای عبور از شرایط اقتصادی سخت کشور اظهار کرد: وزارت امور اقتصادی و دارایی نقش محوری در اقتصاد کشور دارد و باید تلاش کنیم که این نقش را در کم کردن آلام و مشکلات اقتصادی مردم به کار گیریم.
به گزارش تسنیم، وی اضافه کرد: بسیاری میگفتند که در این شرایط سخت اقتصادی و ناترازیهای بودجهای و بانکی که بخشی از آنها به مرحله بحران رسیده است، چرا مسئولیت قبول میکنید؛ اول اینکه ارادت ویژهای به آقای پزشکیان داشتم و خواستم کمکشان کنم و دوم اینکه با توجه به یافتههای علمی و تجربه حداقل سه دهه در مدیریت اقتصادی، لازم بود تا در این شرایط سخت و برای کمک به مشکلات مردم، این تجارب را عرضه کنیم.
وزیر اقتصاد اظهار کرد: تمام تلاش دستگاههای اقتصادی کشور باید بر چهار محور متمرکز باشد؛ اول ثبات اقتصادی و کاهش تورم، دوم رشد اقتصادی بالا، سوم کاهش نرخ بیکاری و چهارم توزیع عادلانه درآمد.
وی با اشاره به دو مانع اصلی تحریم و شیوه حکمرانی برای بهبود شرایط اقتصادی، تصریح کرد: ما با فرض وجود تحریمها قرار است کار کنیم و بر این اساس باید شیوه حکمرانی را اصلاح کنیم؛ بسیاری از مشکلاتی که در حوزههای مختلف از جمله سیاستهای ارزی، بازار پول، بازار سرمایه، تجارت خارجی و مشکلات فضای کسب و کار به حکمرانی اقتصادی ما باز میگردد و ربطی به تحریمها ندارد و موضوعاتی همچون قیمتگذاری دستوری و مداخله دولت در بخشهای اقتصادی به این مشکلات دامن میزند. وی گفت: کسری ۱۷ میلیارد دلاری تجارت غیر نفتی قطعاً ناشی از حکمرانی غلط است و یا اینکه با ۳۵ درصد تورم دولت چهاردهم را تحویل میگیریم نیز از همین جا ناشی میشود؛ شاید گفته شود که قبلاً پیش از این بوده، اما این رقم بسیار بالایی است چرا که ۵ سال پشت سر هم تورم ۴۰ درصد داشتهایم. همچنین رشد هزینه مصرف بخش خصوصی در تولید ناخالص داخلی کمتر از ۶ درصد بوده، اما هزینههای دولت ۱۲ درصد بوده است که نشان میدهد تولید ناخالص داخلی به سمت توزیع بدتر میرود.
همتی تصریح کرد: مهمترین دستور کار ما، مسئله ناترازی بودجه است که امسال اقدامات جدی باید برای توازن بودجه انجام شود. ناترازی بانکها غیرقابل تصور است، تا به حال چنین حالتی را در سیستم بانکی ندیدهایم و باید به صورت جدی برای آن چارهاندیشی شود.
درباره سخنان آقای همتی نکتهای شایان یادآوری است: نخست این که وضعیت اقتصادی تحویل گرفته شده از دولت سیزدهم را باید با وضعیتی که دولت آقای روحانی تحویل دولت شهید رئیسی داد، مقایسه کرد. در دولت روحانی که آقای همتی رئیس کل بانک مرکزی بود، در اثر سوءمدیریت برخی ارکان دولت به ویژه خود آقای روحانی، این رکوردهای منفی اقتصادی به ثبت رسید: نرخ تورم نزدیک به ۶۰ درصد، خزانه ارزی و ریالی خالی به علاوه ۴۸۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه، رسیدن نرخ دلار از ۳۵۰۰ تومان تا ۳۳ هزار تومان (و تحویل دولت با دلار بالای ۲۵ هزار تومان)، سقوط صادرات نفت به زیر ۳۰۰ هزار بشکه و حداقلی شدن درآمدهای آن، ۵۰۰ هزار میلیارد تومان سررسید اصل و سود اوراق فروخته شده، ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته و...
ثانیاً معدل رشد اقتصادی در آن دولت، به شش دهم درصد (تقریباً صفر) رسیده بود، اما در دولت شهید رئیسی به بیش از ۵ درصد افزایش یافت. این در کنار ۸ هزار کارخانه تعطیل شده است که احیا شد.
ثالثاً بدون این که بخواهیم همه تقصیرها را گردن آقای همتی بیندازیم، باید عنایت داشت که او رئیس کل بانک مرکزی در دولت روحانی بود و اگر به شیوه نادرست حکمرانی اشاره میکند، حتماً خود وی سهم مهمی در این باره داشته و امید که در دولت جدید با استفاده از فرصتها و بسترهای فراهم شده در دولت شهید رئیسی، آن درسها و عبرتها موجب تداوم رشد و رونق اقتصاد شود.
رابعاً دولت با تورم ۳۲ درصد (و نه ۳۵ درصدی که آقای همتی میگوید) تحویل آقای پزشکیان و کابینه او شده است.