گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی، حجم نقدینگی در نیمه سال جاری نسبت به پایان سال ۱۴۰۲، ۱۵.۱ درصد رشد داشته است. به عبارت دیگر نقدینگی از بیش از ۷۸۰۰ هزار میلیارد تومان در اسفند ماه ۱۴۰۲ به حدود ۹۰۰۰ هزار میلیارد تومان به شهریور سال جاری رسید.
نرخ رشد ۱۲ ماهه نقدینگی در شهریور امسال معادل ۸/۲۷ درصد بوده است که در مقایسه با نرخ رشد دوره مشابه در شهریور سال ۱۴۰۲، نشان از افزایش ۹/۰ واحد درصدی آن دارد.
بررسی رشد یک سال گذشته (۱۲ ماهه) نقدینگی نشان میدهد که روند افزایشی این متغیر در ماههای خرداد، تیر و مرداد بوده است؛ بهطوری که این متغیر در ماههای مذکور به ترتیب ۶/۲۵، ۷/۲۷ و ۴/۲۸ درصد را به ثبت رسانده بود.
با این وجود، در شهریور ماه رشد نقدینگی مجدداً در مسیر نزولی قرار گرفت و به رقم ۸/۲۷ درصد رسیده است؛ به عبارت دیگر طی یک ماه ۰.۶ واحد درصد کاهش یافته است.
هدفگذاری سال گذشته برای کنترل نقدینگی رسیدن به کانال ۲۵ درصد تا پایان اسفند ماه بود. این هدفگذاری تا میزان خوبی محقق شد، بهطوری که به رقم ۲۴.۱ درصد و حتی کمتر از مقدار تعیین شده رسید. با ورود به سال ۱۴۰۳ اما، روند رشد نقدینگی رو به افزایش رفت. دلیل این اتفاق، تأمین مالی دولت از طریق انتشار اوراق بدهی دولت در ماهای ابتدایی سال ۱۴۰۳ در مقایسه با مقطع مشابه سال گذشته بود که سهم معنیداری در افزایش رشد نقدینگی در این مدت داشته است.
هدفگذاری بانک مرکزی برای سال جاری رسیدن نرخ رشد نقدینگی به کانال ۲۳ است. در رابطه با این موضوع، بنظر میرسد رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد، نقطه نظرات متفاوتی داشته باشند؛ به همین دلیل انتظار میرود در وهله اول هماهنگیهای لازم میان دولت و بانک مرکزی صورت بگیرد و در وهله دوم، بانک مرکزی سیاستهای اتخاذی خود درخصوص روند رشد نقدینگی را بازنگری کند تا این نرخ در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ کاهش پیدا کند و به هدف ۲۳ درصدی خود برسد.