به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از اداره کل امور اوپک، مجامع و سازمانهای بینالمللی، گزارش ارزیابی آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر (IRENA) نشان میدهد به جز انرژی خورشیدی، افزایش ظرفیت برنامهریزیشده برای سایر فناوریهای تجدیدپذیر کمتر از سطح مورد نیاز برای دستیابی به هدف سه برابر شدن انرژیهای تجدیدپذیر به ۱۱.۲ تراوات تا پایان این دهه است که در بیستوهشتمین نشست تغییرات اقلیمی (کاپ ۲۸) مورد توافق کشورها قرار گرفت. بدون توسعه این فناوریها، ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر، ۳۴ درصد از آن هدف فاصله خواهد داشت.
به گفته آیرِنا، جهان به انرژی بادی خشکی تا سه برابر مقدار کنونی نیاز دارد و انرژی بادی فراساحلی و زمینگرمایی باید بهترتیب ۳ و ۳۵ برابر در مقایسه با ظرفیت سال ۲۰۲۳ خود افزایش یابد. فرانچسکو لاکامرا (Francesco La Camera)، مدیرکل آیرِنا، در حاشیه نشست پیش از کاپ (Pre-COP) در باکو، آذربایجان گفت: «واقعیت بزرگ این است که گذار انرژی بر اساس جاهطلبی کنونی در مسیر درست قرار ندارد و ما در خطر از دست دادن اهداف خود هستیم.»
در گزارش آیرِنا آمده است: «در سال ۲۰۲۳ «رکورد» ۴۷۳ گیگاوات ظرفیت جدید انرژی تجدیدپذیر در سطح جهان ثبت شد، اما نرخ رشد همچنان ناکافی است و برای دستیابی به هدف ۲۰۳۰ باید نرخ رشد ایجاد ظرفیت تجدیدپذیرها به ۱۶.۴ درصد در سال یا بهطور متوسط سالانه ۱۰۴۴ گیگاوات برسد». سرمایهگذاری سالانه در انرژیهای تجدیدپذیر با وجود رسیدن به سطح بیسابقه ۵۷۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ تنها یکسوم ۱.۵ تریلیون دلار سرمایه مورد نیاز سالانه تا سال ۲۰۳۰ است. بهعلاوه، منابع مالی به همه مناطق بهطور یکسان سرازیر نمیشود، بهطوری که ۸۴ درصد سرمایهگذاری در ظرفیتهای تجدیدپذیر طی سال گذشته تنها در چین، اتحادیه اروپا و ایالات متحده متمرکز شده بود.
سلطان الجابر، رئیس کاپ ۲۸ در پیشگفتار گزارش یادشده نوشته است: «در حالی که فرصت برای رشد هوشمندانهتر و سبزتر هرگز به بزرگی اکنون نبوده است، متأسفانه برخی نقاط جهان از این فرصت محروم بودهاند. منابع مالی باید بیش از گذشته موجود، قابل دسترس و مقرون بهصرفه باشد». انتظار میرود که کشورها در کاپ ۲۹ در ماه نوامبر در باکو در مورد یک هدف جمعی کمّی جدید (NCQG) مالی برای کمک به تأمین مالی اقدامهای اقلیمی در کشورهای درحالتوسعه به توافق برسند، اما اختلافهای عمیق در مورد موضوعات کلیدی تنها یک ماه تا آغاز اجلاس سران در باکو باقی مانده است.
نتیجه مذاکرات مالی اقلیمی کاپ ۲۹ احتمالاً بر سطح جاهطلبی تعهدهای کشورهای درحالتوسعه از جمله درباره انرژیهای تجدیدپذیر در اسناد بهروزشده مشارکت معین ملی (NDCs) که قرار است تا فوریه ۲۰۲۵ ارائه شود، تأثیر خواهد گذاشت.
آیرِنا توصیه کرده که کشورها در اسناد جدید مشارکت معین ملی خود اهداف انرژیهای تجدیدپذیر موجود را بیش از دو برابر کنند و با برنامههای ملی انرژی خود هماهنگ شوند تا سرمایهگذاری بیشتری از بخش خصوصی جذب کنند. این آژانس همچنین از کشورها خواست موانع و تنگناهایی را که باعث کندی پیشرفت میشوند، برطرف کنند، از جمله در راستای رفع زیرساختهای ناکافی، اعمال سیاستهای مالی تشویقی و کاهش زمان صدور مجوزها اقدام کنند.
کشورها همچنین طی سال گذشته پیشرفت کمی در افزایش کارایی انرژی داشتهاند، بهطوری که در حد نرخ بهبود ۲ درصد باقی مانده است. به گفته آیرِنا، برای دستیابی به هدف کاپ ۲۸، این نرخ باید تا سال ۲۰۳۰ دو برابر شود و به حداقل ۴ درصد در سال برسد. دستیابی به این هدف مستلزم اقدامهای فوری و افزایش برقیسازی همه بخشها، از جمله بخش حملونقل شخصی و باری، ساختمانها و صنعت است.