به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران صبح امروز در نشست خبری اظهار کرد: با وجود محدودیتهایی که در حال حاضر داریم، با تلاش مجموعههای مختلف گازی، وضعیت گاز کشور پایدار بوده و میزان گازی که به شبکه سراسری مصرف تحویل داده میشود، مناسب است.
وی افزود: مصرف کنندگان اصلی گاز، بخشهای خانگی، صنایع غیر عمده، حمل و نقل و کشاورزی است که میزان مصرف این بخشها در پیک، معادل ۸۵ درصد گاز تحویلی به شبکه است.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه گفت: پس از آن بخشها، گاز صنایع عمده مانند پتروشیمی، فولاد، سیمان و... را تأمین میکنیم. در این بخشها نزدیک به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب ناترازی وجود دارد. برای جبران ناترازی این بخشها، باید سوخت جایگزین برای آنها در نظر گرفت، اما صنایع رغبتی به دریافت آن ندارند.
وی افزود: در زمستان مصرف گاز بخشهای اولویت دار از ۲۳۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۰ میلیون مترمکعب میرسد.
معاون وزیر نفت درباره تفاوت ارزش گاز در کشور و منطقه نیز اظهار کرد: ارزش هر متر مکعب گاز خانگی ما ۱۰۲ تومان است در صورتی که ارزش آن در منطقه نزدیک به ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان است.
توکلی با اشاره به این موضوع که در هیچ کدام از کشورهای دنیا، سبد انرژی وابستگی ۷۰ درصدی به گاز ندارد، گفت: بالغ بر ۷۲ درصد از سبد انرژی کشور گاز طبیعی است. ۸۳ درصد از آن توسط بخش نیروگاه مصرف میشود. این امر باعث شده میزان گاز تحویلی ما و کشور چین که جمعیت زیادی دارد، برابری کند. البته که دلایل این اتفاق تنوع سبد انرژی و بهینه سازی است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه در حال حاضر توده هوای سرد، استانهای شمالی را تحت تأثیر قرار داده است، بیان کرد: تفاوتی که این توده با سایر تودههای سرد دارد این است که ۱۱ استان شمالی کشور را تحت تاثیر قرار میدهد. پیشبینی شده است که هر یک درجه کاهش دما از طرف مشترکین خانگی، ۲۵ میلیون متر مکعب در کاهش مصرف گاز تأثیر میگذارد که معادل با یک فاز عسلویه است. از همین ابتدای آبان ماه هم مشاهده شد که کاهش دما داشتیم. بر اساس پیش بینی هواشناسی نزدیک به ۴ درجه کاهش دما خواهیم داشت. اگر هر درجه کاهش دما معادل ۲۵ میلیون مترمکعب گاز مصرف کند ۱۰۰ میلیون مترمکعب افزایش مصرف خواهیم داشت.
توکلی افزود: ۷۵ درصد از منابع تولید گاز کشور در جنوب قرار دارد و اکنون برودت هوا در شمال کشور است. در نتیجه باید گاز به این بخش انتقال یابد.
معاون وزیر نفت در رابطه با این موضوع که در شرایط بحرانی مردم باید کمک کنند نیز اظهار کرد: مصرف انرژی در کشور ما ۳.۵ برابر میزان جهانی است. زمانی که صنایع به علت محدودیت انرژی دچار خسران میشوند مردم نیز باید کمک کنند تا مصرف ما در حد نرم جهانی باشد. بر اساس اطلاعات بین ۲۵ تا ۳۰ درصد از گازی که به بخش خانگی تحویل میدهیم به دلایل عدم رعایت مباحث مبحث ۱۹ هدر میرود.
توکلی در ادامه با اشاره به اینکه برخی میگویند ایران سومین تولید کننده گاز در جهان است ولی ناترازی دارد، گفت: درست است که ما سوین تولیدکننده گاز هستیم، اما ۷۲ درصد از سبد مصرفی انرژی متعلق به گاز است.
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه واردات و سوآپ گاز اکنون صفر است، گفت: افزایش قدرت کشور در حوزه انرژی یکی از اقدامهای دارای اولویت به منظور افزایش قدرت کشور و تکلیف قانون برنامه توسعه برای شرکت ملی گاز است، به همین دلیل نشستهایی با روسها داشتیم و پیشرفتهای مناسبی محقق شده است، رئیسجمهوری و وزیر نفت هم در جریان نشست بریکس مذاکراتی داشتند و مسیر میتواند به نتیجه برسد.