
تشریح بسته حمایت دولت از کسبوکارها در دوران جنگ ۱۲ روزه تحمیلی

مینا جعفری، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص بسته حمایت دولت از کسبوکارها با اشاره به اقدامات هماهنگ دولت جهت مدیریت بحران، گفت: وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان برنامه و بودجه و سایر دستگاههای اجرایی، از ساعات اولیه جنگ تحمیلی، برنامه ریزی جامعی برای مدیریت شرایط اقتصادی تدوین نمودند و در دستور کار قرار دادند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه این اقدامات در سه محور اصلی بازار سرمایه، نظام بانکی و گمرکات متمرکز است، تصریح کرد: همچنین، ستاد مرکزی بازسازی به ریاست معاون اول رئیسجمهور تشکیل شده تا با تمرکز بر برآورد خسارات، جبران خسارت و بازسازی سریع، روند بازگشت به شرایط عادی را تسریع کند.
وی در خصوص منابع مالی بازسازی تشریح کرد: برای تأمین مالی بازسازی، منابع کلیدی در نظر گرفته شده است، نیم درصد از مالیات بر ارزش افزوده (معادل ۳۶ هزار میلیارد تومان) که سهم شهرداری هاست، مولد سازی داراییهای دولت و نهادهای عمومی غیردولتی با آورده نقدی ۲۵ هزار میلیارد تومان، کمکهای ایرانیان داخل و خارج از کشور و نهادهای بین المللی، جابه جایی بخشی از ۶۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای، تخصیص ۵۰ درصد از اعتبارات تولید و اشتغال (شامل ۴۰ همت بودجه و ۱۰۰ همت تسهیلات بانکی)، پیشنهاد استثنای سقف کنترل ترازنامه بانکها برای ارائه تسهیلات بازسازی، انتشار اوراق بازسازی بهعنوان ابزاری غیر تورمی برای تأمین مالی که سقف و شرایط آن توسط ستاد تعیین میشود و استفاده از بخشی از ۱۸ همت اعتبارات نشاندار قانون بودجه پیشبینیشده و در صورت کمبود منابع، درصدی از صندوق توسعه ملی به تشخیص ستاد اختصاص خواهد یافت. این منابع در قالب بستهای منسجم برای بازسازی هدفمند و سریع به کار گرفته میشود.
به گفته جعفری، در حوزه مالیات و گمرک به طور ویژه تصمیم سازی گردید:: باوجود محدودیتهای قانونی در تغییر کوتاهمدت قوانین مالیاتی، از ظرفیتهای موجود استفاده شد و سازمان امور مالیاتی مهلت ارسال اظهارنامههای مالیاتی تا پایان خرداد و تیر را به مدت دو ماه تمدید کرده است.
این کارشناس اقتصادی اقدامات قابل تامل و مهم بانک مرکزی را تشریح کرد: در شرایط جنگی، نظام بانکی اقدامات متعددی را اجرایی کرده است ازجمله؛ بخشودگی جرایم دیرکرد تسهیلات معوق تا سقف ۷۰۰ میلیون تومان، از ابتدای خرداد تا پایان تیرماه، افزایش سقف عملیات کارت به کارت از ۵ میلیون به ۱۰ میلیون تومان روزانه از هر کارت، افزایش ۵۰ درصدی تزریق اسکناس به بانکها و خودپردازها با تمرکز بر استانهای مهمانپذیر، تخصیص ۱۵ همت جهت بازسازی شبکه بهداشت، اجرای بسته معیشتی شامل افزایش سقف سرمایه در گردش تولید دارو، تمدید سررسید تسهیلات تا پایان شهریور و تسهیل اخذ وثایق برای تسهیلات تا سقف ۵ میلیارد تومان، حمایت از بنگاههای کوچک با انتقال اقساط سر رسید شده تسهیلات تا ۲ میلیارد تومان به پایان قرارداد و اعطای مهلت یکماهه برای بازپرداخت یکجای این تسهیلات. بی شک این اقدام ارزشمند چرخه اقتصاد را به طور ویژه به حرکت و استمرار آن تثبیت خواهد نمود.
وی در خصوص مدیریت بازار سرمایه عنوان کرد: با توجه به تمایل بازار به خروج سرمایه در شرایط جنگی، ممانعت از رفتارها هیجانی مردم در این بازار برنامههای عملیاتی را تهیه شده است که درآن صندوق تثبیت بازار با ۲۷ همت اوراق اختیار فروش تبعی برای خرید توسط نظام بانکی فعال شده است. صندوق توسعه بازار نیز ۱۵ همت اوراق برای نهادهای مالی و صندوقهای سرمایهگذاری اختصاص داده است.
جعفری اضافه کرد: برای حمایت از سرمایهگذاران خرد که ۹۷ تا ۹۸ درصد آنها پرتفوی زیر ۵۰۰ میلیون تومان دارند، بسته همیار طراحی شده که با اوراق فروش تبعی، بازدهی ۲۰ درصدی سالانه را تضمین میکند. در صورت بازدهی کمتر، مابهالتفاوت توسط صندوق پرداخت میشود.
این کارشناس اقتصادی در پایان تأکید کرد: با دستور پزشکیان رئیس جمهور محترم و با درایت دولت چهاردم اقدامات با برنامهریزی دقیق و اولویتبندی، بازسازی مناطق آسیبدیده و حمایت از کسبوکارها و مردم را با سرعت پیش میبرد ودر راستای این اقدامات با هدف کاهش فشار اقتصادی و تسریع در بازگشت به شرایط عادی عملیاتی گردید وبه امید پروردگار در حداکثر زمان ممکن به نتیجه خواهد رسید.