گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: رییس کل بانک مرکزی صبح امروز در همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با اشاره با اینکه نقطه قوت نظام بانکی ایران، فناوریهای دیجیتال و نظامهای پرداخت است، گفت: امروزه شبکه شتاب با دسترسی ۹۹ درصد و زمان پردازش کمتر از ۲ ثانیه یکی از قویترین زیرساختهای پرداخت منطقه محسوب میشود.
وی ادامه داد: پیشتازی ما در بازار ارز توافقی با همکاری جوانان مستعد این حوزه که مسلط به حوزه بانکداری دیجیتال هستند، طراحی شده که به زودی کار خود را در حوزه ارز شروع میکند. از مهمترین نقاط قوت ما برخورداری از نیروی انسانی و شرکتهای توانمند است که در این بین سهم بخش خصوصی نیز بیشتر است.
فرزین افزود: باتوجه به توسعه سریع فناوریهای حوزه بانکداری دیجیتال، به ویژه هوش مصنوعی باید ارزیابی و برنامه داشته باشیم. توسعه و مقرراتگذاری نظام پرداخت از وظایف اصلی همه بانکهای مرکزی دنیاست که ماهم آن را دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: بیشترین چالش درخصوص تعاملات بینالمللی بانکی وجود دارد، چون در این حوزه با تحریم روبهرو هستیم. تلاش و اقدامات خوبی در این حوزه صورت گرفته که یکی از آنها طراحی سامانه acu هست. ما این دبیرخانه را فعال کردیم و تلاش کردیم در مدیریت تحریم این ابزار را استفاده کنیم. اولین کاری که کردیم این بود که بجای سوئیفت برای اعضا، پیامرسان جدید acumer را عملیاتی کردیم.
رییس کل بانک مرکزی بیان کرد: مسئله دیگه توسعه همکاری ما در بریکس بوده است. بریکس برای توسعه تعاملات منطقهای فرصت خوبی فراهم کرده است. واقعیت این است که تجارت و رابطه بانکی ما با غرب کاهش پیدا کرده، بریکس سهم بزرگی در تجارت دارد و فعلا در ابتدای راه است. تلاش ما این بود مسائل خودمان را در بریکس با همکاری سایر کشورها پیش ببریم.
فرزین تشریح کرد: استراتژی بریکس ۴ محور است؛ اولین محور آن افزایش سهم ارزهای محلی در معاملات اعضای بریکس است. دومین آن تقویت همکاری کشورهای بریکس در حوزه نظامهای پرداخت است. چارچوب پلتفرم تسویه بر اساس ارزهای محلی و پولهای دیجیتال بانک مرکزی است، بنابراین فرصت خوبی است برای ما که تعاملات بین المللی خود را در حوزه تسویه با بریکس پیش ببریم.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه درخصوص اتصال شبکه پرداخت به کشور روسیه گفت: اخیرا فاز اول این شبکه پرداخت را افتتاح کردیم. در سه فاز قرار است اجرایی شود که فاز اول این بود که کارتهای کشور ما در ATMهای روسیه کار کند.
وی اضافه کرد: فاز دوم امکان استفاده گردشگران روسی از پایانههای فروشگاهی ایران را میدهد؛ این پروژه در حال انجام است و امیدواریم که در اواخر زمستان افتتاح کنیم. فاز سوم این است که گردشگران ایرانی از سیستم پوز بهرهمند بشوند یعنی بتوانند در فروشگاههای روسیه با کارت خود خرید کنند که برنامهریزی آن برای ابتدای سال آینده است. این مدل را میتوانیم برای سایر کشورها انجام دهیم.
فرزین اظهار کرد: با روسیه پیمان پولی بستیم و کاملاً دلار را حذف کردیم؛ ریال و روبل با هم معامله میکنیم. همچنین ما با بانک مرکزی روسیه توافق کردیم که مبنای تسویه ما نرخ ارز بازار توافقی و نرخ ارز شناوری باشد و آنها هم پذیرفتند که انجام بدهند. این اکوسیستم کار را با روسیه تقریبا آماده کردیم امیدواریم بتوانیم که این کار را با سایر کشورها هم در آینده پیش ببریم.
وی عنوان کرد: توسعه ریال دیجیتال و استقرار اقتصاد هوشمند محور بعدی است. کارهای مطالعاتی «ریال دیجیتال» انجام شده است. امروزه خیلی از کشورها از ریال دیجیتال استفاده میکنند که میتواند کارایی و اثربخشی زیرساخت مالی کشور را افزایش دهد.
فرزین در ادامه گفت: ۲۳ کشور در مرحله تحقیقات هستند که البته به مرحله عملیاتی نیز رسیدهاند؛ چین، روسیه، عربستان، امارات در این مرحله هستند و ما نیز در مرحله آزمایشی هستیم. این کار منافع بسیار زیادی دارد و امیدواریم از این منافع استفاده کنیم.
فرزین درخصوص رمز پولها گفت: سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمز پولها بسیار مهم است. البته قاعده گذاری در این حوزه کار بسیار سختی است. همه کشورها در ابتدا با چالش روبهرو شدند. البته رسم این است که ابتدا تجارت شکل میگیرد و بعدا تنظیمگری.
وی اضافه کرد: هنوز مقررات منسجمی در این مسئله نداریم. آیا میشود در یک کشور مثلاً ملک خرید و برای پرداخت هزینه، رمز پول یا بیت کوین یا تتر داد؟ این یکی از موضوعات مهمی است که با آن مواجه هستیم. چون کشور ما تحریم است، باعث میشود سعی کنیم از ابزار رمز پول در حوزه تجارت بین المللی استفاده بیشتری کنیم. قانون جدید که به بانک مرکزی ابلاغ شد، مقررات رمز پولها در آن اشاره شده که باید در بانک مرکزی طراحی و ابلاغ شود.
رییس کل بانک مرکزی در ادامه گفت: سوالاتی که پیش میآید این است که نظارت بر کارگزاران رمز پول چگونه باید باشد؟ نحوه کار آنها چیست؟ بانک مرکزی مسئول ثبات مالی کشور است. سیاستهای احتیاطی در حوزه رمز پولها چیست؟ این حوزه پر خطر است و اگر به عنوان مثال ارزش آنها یک صدم شود و ما دارایی خود را به آن تبدیل کرده باشیم چه اتفاقی میافتد؟
فرزین ادامه داد: مسئله دیگر نحوه استفاده آن در تجارت است و مسئله دیگر مقررات پولشویی و مالیاتی این حوزه است. آخرین آماری که از حوزه صرافیهای رمز ارزی داریم نشان میدهد ۲۱۸ کارگزار داریم، تراکنش ماهانه آن حدود ۳۵ همت است و ۱۰ میلیون تراکنش ماهانه شکل میگیرد. چون اعداد بزرگی است روی ثبات مالی ما میتواند تاثیر گذار باشد.
وی تاکید کرد: باید ورود دقیق به حوزه رمز پولها داشت و این موضوع به معنای محدود کردن بدون قاعده آن نیست، بلکه در چارچوب ثبات ملی قرار دادن آن است. اقدامات بسیار خوبی در این حوزه انجام دادیم. مقرراتی که تنظیم شده است این نوید را میدهد که به توسعه فعالیت کمک میکند و از لحاظ ثبات مالی اطمینان حاصل میشود.
فرزین اظهار داشت: مسئله دیگر بانکداری باز است که در اولویت بانک مرکزی است. به دنبال این هستیم که بانکها چارچوب مشخصی برای همکاری با فینتکها داشته باشند. نکته دیگر تاب آوری شبکه پرداخت با فراگیر کردن شبکه پرداخت مبتنی بر حساب با شزکه پرداخت مبتنی بر کارت است. به دنبال این هستیم که روشهای پرداخت را تنوع بخشی کنیم تا تسهیل صورت بگیرد.