به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو ، محسن رضایی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «سرنوشت سوریه را باید ملت این کشور تعیین کنند. سوءاستفاده بازیگران خارجی از جمله آمریکا و اسرائیل نتیجهای جز تکرار الگوی لیبی، افغانستان و عراق نخواهد داشت.» توییتی که جنجال برانگیز بود!
این توییت وی موجب بحث و واکنشهای سیاسی نیز در شبکههای اجتماعی شد. عدهای این موضع محسن رضایی را تغییر در رویکرد ایران نسبت به سوریه و تحولات آن دانستند. به طور مثال، یکی از رسانهها با ذکر این توییت در تیتر خود عنوان کرد: «محسن رضایی توپ را در زمین سوریه انداخت. رویکرد ایران تغییر کرد؟» حال آنکه فحوای کلام این توییت چیزی جز اصول سیاست خارجی ایران نبوده و نیست. جمهوری اسلامی ایران همیشه استقلال و حاکمیت دولت-ملتهای دیگر غیر از رژیم نامشروع صهونیستی را محترم و مهم شمرده است.
جالب تر آنکه کارشناس شبکه معاندِ ایران اینترنشنال نیز در واکنش به این توییت گفت: «آقای محسن رضایی کاش قبل از این هم به همین موضوع اشاره میکرد.» در صورتی که این موضع، موضعی جدید نیست بلکه بر اصول سیاست خارجی ایران مبتنی بوده و در بحرانهای گذشته نیز مکررا سابقه داشته است.
این رسانهی معاند که بودجه خود را از پدرخوانده های عبری - عربی دریافت می کنند ، سعی دارد که با سوار شدن بر موج حاشیه سازی و اختلاف افکنی ، از آب گلآلود ماهی گرفته و موضوعی که بارها سابقه داشته را غیرواقعی جلوه دهد. حال آنکه واقعییت چیزدیگری است که در تاریخ ثبت شده است .
نمونه های تاریخی
به طور مثال در بحران افغانستان و تسلط طالبان نیز ایران همین رویکرد را اتخاذ کرد. سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه وقت، درباره واکنش رسمی ایران در همین زمینه گفت: «افغانستان تنها در مسیری به صلح و ثبات میرسد که دولتی فراگیر با رعایت حقوق تمامی مردم افغانستان و با در نظر گرفتن ترکیب قومیتی آن و خواسته مردم افغانستان شکل بگیرد.» وی همچنین افزود: «ما نیز تلاش خواهیم کرد همه کمکهای ما به این سمت برود که مردم افغانستان در محل زندگی خود شرایط آرامی را برای زندگی داشته باشند.»
در بحران پیشین سوریه نیز موضع علنی و رسمی ایران همینگونه بوده است. رهبر معظم انقلاب در ژوئن سال ۲۰۱۴ بیان کردند: «در خصوص تحولات سوریه نیز جمهوری اسلامی ایران، هر آنچه را که مردم سوریه تصمیم بگیرند، تایید خواهد کرد.»
در بحران فعلی سوریه نیز موضع ایران همین بوده است. همچنان که عراقچی وزیر امور خارجه گفته است: «ما خواهان آن هستیم که اراده مردم سوریه با استفاده از سازوکارهای مردمسالارانه غالب شود.»
علی رغم اینکه برخی سعی دارند این موضع محسن رضایی را غیرواقعی جلوه داده و بر اصول سیاست خارجی ایران خدشه وارد کنند، تاریخ شاهد آن بوده است که جمهوری اسلامی ایران همیشه خواست ملتهای دیگر را مهم شمرده و همچنین با دخالت دیگر کشورها از جمله حضور آمریکا در منطقه نیز شدیدا مخالف بوده است.