به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دانشمندان دانشگاه جنوب کالیفرنیا (USC) روشی نوین برای کنترل زمان و مکان عملکرد کریسپر نمایش داده اند. آنها از این روش برای پاکسازی سرطان استفاده کرده اند. کریسپر را میتوان در یک ویروس به عنوان حامل به کار برد و آن را به طور وریدی به بیماری منتقل کرد.
در مرحله بعد میتوان پالسهای متمرکز اولتراساوند را به قسمت مورد نظر از بدن تاباند تا ابزار مهندسی ژنتیک را فقط در همان نقطه فعال کند. نکته این روش آنجاست که سلولها طوری طراحی شده اند تا آنزیم Cas ۹ را در واکنش به گرما تولید کنند که این گرما به وسیله اولتراساوند القا میشود.
«پیتر یینگشیائو وانگ» یکی از رهبران این پروژه گفت: در سیستمهای قابل کنترل ما میتوان ابزار مهندسی را در زمان دلخواه روشن و خاموش کرد. به محض اینکه ابزار روشن شود، مولکول کریسپر فعالیت خود را در نقطه مورد نظر کارشناسان شروع میکند. سپس بعد از گذشت مدت زمان خاصی، مولکول مذکور خود را محو میکند و دوباره در زمان مورد نیاز روشن میشود.
دانشمندان برای استفاده از این ابزار جهت مقابله با سرطان، کریسپر را طوری تنظیم کردند تا تلومرها (ساختاری در انتهای کروموزوم که توالی دی انای را تکرار میکند) را هدف بگیرد. این روند نه تنها سبب شد سلولهای سرطانی بمیرند، بلکه یک واکنش ایمنی رقم زد که سلولهای دیگر را برای از بین بردن تومورها به کمک فراخواند.
سومین مرحله حمله از سوی سلولهای مخصوص CAR T انجام شد. این سلولهای ایمنی که از بدن بیمار حذف شدند، یک حمله علیه هدفی خاص را آغاز کردند و در مرحله بعد دوباره وارد بدن شدند. در این وضعیت هدف یک پروتئین به نام CD ۱۹ بود که در انواع خاصی از سرطانها به میزان بالایی بیان میشود. در همین راستا محققان از کریسپر برای افزایش تولید CD ۱۹ استفاده کردند.
دانشمندان این درمان ترکیبی را روی موشهایی با تومور زیر پوستی آزمایش کردند. ۱۰۰ درصد موشهای دریافت کننده درمان کریسپر-CAR T زنده ماندند و سرطان را به طور کامل از بین بردند. در مقابل نرخ زنده ماندن موشهایی که سلول درمانی CAR T دریافت کردند فقط ۴۰ درصد بود.