به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی صبح امروز با حضور در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی که در خصوص نوسانات ارزی تشکیل شده گفت: برآوردها نشان میدهد مردم بین ۲۰ تا ۴۰ میلیارد دلار ارز نگه میدارند، چون میخواهند ارزش دارایی خود را حفظ کنند، به همین خاطر نمیتوان انتظار داشت با وجود تورم ۴۰ درصدی، نرخ ارز ثابت باقی بماند.
وی افزود: سال گذشته کسری تجاری غیر نفتی ما ۱۷ میلیارد دلار شد که بی سابقه است، امروز در کشور ما شاهد کاهش صادرات هستیم. دوستان میگویند نرخ ارز را ثابت نگه داریم تورم کاهش پیدا میکند ولی سال گذشته ارز نیمایی ما ثابت بود و بازهم تورم بالای ۴۰ درصد داشتیم.
همتی با اشاره به اینکه نرخ ارز باید شناور باشد گفت: طبق قانون بانک مرکزی نرخ ارز باید شناور و مدیریت شده باشد ما نمیتوانیم ۴ نرخ ارز در کشور داشته باشیم.
وی افزود: نرخ ارز شناور و کنترل شده به این مفهوم است که یک مقدار نوسان ارز باید در اختیار بانک مرکزی باشد تا بتواند آن را کنترل کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص کاهش صادرات کشور گفت: طی چند سال اخیر صادرات در کشور کاهش پیدا کرده و به همین خاطر ارز آوری صادرات نیز کاهش پیدا کرده است، درصد قابل توجهی از ارز صادرات غیرنفتی ما برنمیگردد. بانک مرکزی برای بازگشت ارز صادرات غیرنفتی خیلی تلاش کرده ولی با زور که نمیشود خیلی از کارها را انجام داد.
وی افزود: روند تورمی که شاهد آن هستیم به اعتقاد بنده مربوط به کسری بودجه و رشد نقدینگی است.
این مقام مسئول در خصوص انتقاد به عدم وام دهی بانکها گفت: همه گله مند هستند که چرا بانکها وام نمیدهند؛ این کار برای کنترل نقدینگی و تورم است، با وجود این محدودیتها و فشارها رشد نقدینگی حدود ۳۰ درصد است و با این رشد نقدینگی و تورم بالای ۳۰ درصد نمیتوان نرخ ارز را ثبات نگه داشت، چون باعث کاهش صادرات و ایجاد فساد میشود.
وی افزود: تجربه به ما ثابت کرده هرگاه که نرخ ارز در بازار آزاد و نرخی که بانک مرکزی تایین میکند فاصله میگیرد سفته بازی و رانت بیشتر میشود و درگیر کنترل آن از دست خارج میشود.
همتی در خصوص عملکرد ارزی بانک مرکزی گفت: از اول ۱۴۰۱ تا پایان آذر ۱۴۰۳ شاخص قیمتها ۲.۸ برابر شده که اگر تورم آمریکا را از آن کم کنیم شاخص قیمتی ما ۲.۷ برابر شده است یعنی قیمت دلار الان باید حدود ۷۳ هزار تومان باشد.
وی افزود: شما تحولات یک ماه اخیر را در نظر بگیرید، حوادث سوریه، آمدن ترامپ، تهدیدات ترامپ و اتحادیه اروپا و رژیم صهیونیستی و آثار انتظارات روانی و امکانات و محدودیتهای بانک مرکزی را در نظر بگیرید. با توجه به این مسائل عملکرد بانک مرکزی قابل دفاع است ولی باید بازم هم تلاش کنند.