کد خبر:۱۲۱۸۹۶۲
درآمد‌های دریایی؛

رونق قفس‌های آبی پول‌ساز در گلستان/‌ساحل‌نشینان اقتصاد دریا‌محور را معنی کردند

گسترش پرشمار تعداد قفس‌های پرورش‌ماهی در پهنه آبی خزر در استان گلستان حکایت از آن دارد که ساحل نشینان این خطه برای تحقق اقتصاد دریا محور آستین همت خود را بالازده‌اند تا بخشی از مشکلات معیشتی و اقتصادی خود را با تکیه به تجارب خویش و ظرفیت‌های خدادادی منطقه، برطرف کنند.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، علی قاسمعلی، وجود برخی تنگناها درحوزه‌های سنتی اقتصاد کشور( درآمد‌های نفتی)، ضرورت بهره‌بندی حداکثری موهبت‌های الهی و البته ترسیم نقشه راه مطمئن و اثربخش برای دستیابی به اقتصاد متعالی غیر نفتی سبب شده تا سیاست‌های کلی توسعه دریا محور در استان‌های ساحلی به سرتیتر رویکردهای مدیران دستگاه‌های فعال در این بخش تبدیل شود.

اهتمام جدی و ارزشمند مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاست‌های توسعه دریا محور موجب تکاپو و جنب‌وجوش بیشتر مدیران شده و مسئولان استان گلستان هم با تکیه به برخورداری از ۱۲۰ کیلومتر نوار ساحلی تلاش دارند تا نقش آفرینی بیشتری در این حوزه داشته باشند.

هرچند شرایط خاص هیدرولوژی سالیان اخیر دریای خزر در گلستان( افت محسوس تراز آب و پسروی آب) توفیق در فعالیت‌های مرتبط با حمل و نقل دریایی، تجارت و سازه‌های بندرگاهی حاصل نشده است ؛ اما فعالیت‌های آبزی پروری در سواحل و دریا در گلستان رونق جدی گرفته است.

راه اندازی پِن و قفس پرورش ماهی در دریا از جمله موضوعات مرتبط با توسعه اقتصاد دریا محور در گلستان است که با جدیت در حال اجراست .در این روش ماهیان قزل آلا، کفال، کپور و حتی ماهیان خاویاری داخل قفس یا سبد شناور در دریا دوره رشد و نمو خود تا سن برداشت را سپری می‌کنند.

با توجه به مشکلات موجود در حوزه تامین آب شیرین در مزارع پرورش ماهی به دلیل کاهش دبی چشمه‌سارها و انهار در مناطق بالادستی و همچنین تنگناهای مرتبط با تامین برق مزارع پرورش ماهی در مناطق فراساحلی ، رونق پرورش ماهی در قفس کمک شایانی به کاهش دغدغه‌های فعالان شیلاتی در گلستان می‌کند.

تولید محصول ارگانیک، مدیریت کم هزینه و آسان و مبارزه موثر در مقابله با بیماری‌ها از جمله محاسن این روش در مقایسه با استخرهای خاکی و سیستم‌های مداربسته در مناطق وَرا ساحلی (خشکی) تلقی می شود. بر اساس مستندات سابقه فعالیت مزارع پرورش ماهی در گلستان به اوایل دهه ۹۰ برمی‌گردد.

نقش‌آفرینی بومیان در اقتصاد دریا‌محور

امید سقلی فرماندار شهرستان ساحلی گمیشان در غرب استان گلستان در گفت‌وگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: پشتیبانی دولت از فعالیت‌های آبزی پروری در دریا مانند پرورش ماهی در قفس موجب کاهش برداشت بی رویه از آبزیان دریای خزر می شود و صدها شغل پایدار و هم‌سو با محیط زیست خلق می‌کند.

وی گفت: به هر میزان، طرح پرورش ماهی در قفس و پِن در دریا افزایش یابد، به همان اندازه صید قاچاق از دریای خزر کاهش می یابد. 

سقلی گفت: حدود ۶۰ قفس در مناطق کم عمق خزر در محدوده مصب گرگانرود و خواجه‌نفس شهرستان گمیشان نصب شده است.

رونق قفس‌های آبی پول‌ساز در گلستان/‌ساحل‌نشینان اقتصاد دریا‌محور را معنی کردند

بگفته وی برای راه اندازی و نصب هر قفس و همچنین تامین بچه ماهی و غذای آبزیان حدود ۱۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری لازم است. 

سقلی ابراز امیدواری کرد: با اهتمام بیشتر نهادهای متولی برای اجرای سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص توسعه دریامحور، شاهد رفع محرومیت از این شهرستان کم برخوردار مرزی در گلستان باشیم.

سقلی گفت: در سالیان گذشته فقط شرکت های خصوصی وارد این بخش می‌شدند اما اخیر بومیان منطقه هم با تشکیل شرکت‌های تعاونی در این بخش فعال شده‌اند.

موانع پرورش ماهی در قفس برداشته شود 

عبدالجلال ایری، نماینده شهرستان‌های ساحلی استان گلستان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار دانشجو اظهارکرد: توسعه و تقویت «اقتصاد دریا» در سواحل خزر استان گلستان به دنبال تاکید رهبر معظم انقلاب آغاز شده و گسترش آن موجب اشتغال ساحل نشینان بندرگز، بندرترکمن و گمیشان و رونق اقتصادی همه استان در آینده خواهد شد.

وی ادامه داد: ماهی‌گیری و صیادی از دریای خزر در شهرستان های ساحلی گلستان سابقه طولانی دارد اما با مخاطرات و سختی‌های خاصی از جمله کاهش ذخایر انواع ماهیان و حوادث ناشی از طوفان‌های دریایی همراه بوده است .

این نماینده مجلس گفت: به گفته کارشناسان، استان گلستان به دلیل قرار گرفتن در منطقه کم عمق دریای خزر، ظرفیت فراوانی برای پرورش ماهی در پِن بویژه انواع ماهیان خاویاری، کفال و کپور دارد.

وی افزود: عملی شدن ایده پرورش ماهی در پِن و قفس توانسته ضمن کاهش مخاطرات اشاره شده، رونق دوباره‌ای به صید و صیادی و معیشت و اقتصاد سواحل نشینان این استان ببخشد.

ایری با تاکید برضرورت تسریع و راه‌اندازی طرح‌های پرورش ماهی در سواحل دریای خزر حوزه سرزمینی گلستان، تصریح کرد: متولیان و دستگاه‌های مرتبط باید در راستای رفع موانع تولید و تسریع در روند امور سرمایه‌گذاران بخش پرورش ماهی در دریا بیش از گذشته همکاری داشته باشند

اشتغال‌زایی ۳ هزار نفر در دریا

مدیر کل شیلات گلستان هم در مراسم ذخیره سازی ۲۰۰ هزار قطعه بچه ماهی قزل‌آلا در روزهای پایانی‌دی‌ماه به خبرنگاران گفت: طرح پرورش ماهی در قفس یکی از ظرفیت‌های بکر دریای خزر در حوزه این استان به شمار می‌رود که سرمایه‌گذاری و توسعه پرورش آن در سال‌های اخیر بیشتر شده و آینده درخشانی در رونق اقتصادی سواحل نشینان منطقه دارد.

اسماعیل جباری افزود: مطالعات این طرح مهم، در چهار منطقه "آشوراده، میانکاله، خواجه نفس و عمق دریا" درحوزه استحفاضی استان گلستان انجام شده و در صورت استفاده از تمامی ظرفیت این پهنه‌ها، امکان تولید هشت هزار تن انواع ماهی در سال و اشتغال‌زایی برای حدود سه هزار نفر وجود دارد.

رونق قفس‌های آبی پول‌ساز در گلستان/‌ساحل‌نشینان اقتصاد دریا‌محور را معنی کردند

وی ادامه داد: اکنون بیش از ۱۰ شرکت در زمینه پرورش ماهی در قفس فعال هستند و متقاضیان دیگری در نوبت ارزیابی سرمایه‌گذاری آن‌ها برای صدور پروانه تاسیس و فعالیت قرار دارند.

وی اضافه کرد: تمامی متقاضیان سرمایه‌گذاری پرورش ماهی در قفس استان گلستان از بخش خصوصی هستند ضمن اینکه استقبال از سوی متقاضیان بومی نیز روبه افزایش است.

جباری همچنین خواستار حمایت بیش از گذشته بانک‌های عامل استان در ارائه تسهیلات بانکی به سرمایه‌گذاران پرورش ماهیان در قفس برای تهیه اقلام مورد نیاز پرورش از جمله قفس، خرید  بچه ماهی و قایق، شد.

فعالیت ۵۰ قفس پرورش ماهی 

وی اضافه کرد: اکنون استقبال متقاضیان برای تولید ماهی در قفس بیشتر مربوط به ماهی قزل آلا به سبب داشتن رشد سریع می‌باشد.

جباری اظهارکرد: با توجه به افزایش تعداد قفس‌های دریایی گلستان به ۵۰ عدد، پیش‌بینی می‌شود امسال شاهد تولید ۵۰۰ تن ماهی قزل آلا در استان باشیم.

رونق قفس‌های آبی پول‌ساز در گلستان/‌ساحل‌نشینان اقتصاد دریا‌محور را معنی کردند

مدیرکل شیلات گلستان افزود: حمايت‌هاي لازم در خصوص نقل و انتقال بچه ماهي توسط خودروهاي مجهز و تردد با قايق های موتوري يگان حفاظت منابع آبزیان و همچنین حضور كارشناسان شيلات در زمان انتقال از جمله مباحثی است که شیلات گلستان با جدیت دنبال می کند.

جباری گفت: در سال جاری، منطقه خواجه نفس با میزبانی از ۲۰۰ هزار قطعه بچه ماهی قزل آلا، به جایگاه مناسبی برای پرورش ماهی در استان گلستان تبدیل شده است.وی در پایان ابراز امیدواری کرد که تولید امسال ماهی در قفس‌های پرورش ماهی نسبت به سال گذشته ۱۰ برابر شده و به عدد ۵۰۰ تُن برسد.

پایان سخن آنکه، گلستان به سبب دسترسی به پهنه آبی دریای خزر و بهره‌مندی از حدود ۵ هزار صیاد آشنا به مباحث پرورش ماهی از جمله استان‌های دارای پتانسیل برای توسعه فعالیت‌های آبزی پروری در دریا محسوب می‌شود. فعالیت‌هایی مانند پرورش ماهی در قفس و پن می‌تواند نقش بسزایی در کاهش چالش‌های مرتبط با معیشت ساحل نشینان داشته باشد.یقینا تسهیلگری در صدور مجوزها و البته حمایت‌های مادی و تسهیلاتی بانکی می‌تواند به رونق این فعالیت اثربخش در گلستان، کمک بسزایی کند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار