محمد امین حجازی و محمد خنیفر در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به بیان مشکلات کارخانه شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه پرداختند.
در ابتدا حجازی با اشاره به مشکلات اخیر کارخانه در مورد نبود آب، قطعی برق و کمبود سوخت گازوئیل، اظهار داشت: این روزها شاهد قطع شدن حقابه شرکت هفتتپه هستیم؛ حقی که حیات این مجموعه صنعتی به آن وابسته است. در حال حاضر، مزارع نیشکر هفتتپه در شرایط خشکی قرار دارند و این مسئله به معنای خشکیدن صنعت نیشکر در این منطقه است.
او افزود: این موضوع یادآور یک رویه قدیمی است که سازمان خصوصیسازی در پیش میگرفت: یک مجموعه صنعتی یا بنگاه اقتصادی را با سیاستهای نادرست به سمت ضعف و زیان سوق میدادند، ارزش آن را در سطح کشور کاهش میدادند و در نهایت، آن را با قیمتی پایین به افراد خاص، معمولاً آقازادهها؛ واگذار میکردند.
محمد خنیفر راجع به اقدامات اخیر سازمان خصوصی سازی و رئیس فعلی آن گفت: متأسفانه، با اقداماتی که رئیس سازمان خصوصیسازی خانم زهره عالیپور، انجام داد؛ ضرباتی به شرکت ما وارد شد. ما از سال ۹۵ ایشان را میشناختیم و متأسفانه برخی از تصمیماتشان به ضرر شرکت ما تمام شد.
وی اضافه کرد: خانم زهره عالیپور، که از سال ۹۵ به عنوان معاون نظارت، امور حقوقی و قراردادهای سازمان خصوصی سازی فعالیت میکرد، طبق مصوبات امضا شده، دستاندرکار این قضیه واگذاری به بخش خصوصی بودند. بخش خصوصی در هفت تپه وارد کار شد و به دلیل اخلال در نظام اقتصادی محاکمه شدند. همچنین گفته میشود که به نام نیشکر، ۲ میلیارد دلار ارز دریافت کردهاند؛ این ارزها به شکل یوان چین و یورو بوده و بهنظر میرسد برای پروژههای سوری مورد استفاده قرار گرفتهاند.
او همچنین گفت: خانم عالیپور دقیقاً داستان هفتتپه را پیچانده است و بهگونهای گره کور زده است که موجب سردرگمی و پیچیدگی بیشتر شده است. ایشان به خوبی میداند که در حال انجام چه کارهایی است و کاملاً آگاهانه این گرهها را ایجاد میکند. اطلاعات و دادههایی که ما جمعآوری کردهایم، نشان میدهد که خانم عالیپور کاملاً از وضعیت آگاه است و سنگاندازی میکند. داستان هفتتپه را به چندین بخش تقسیم کرده و آن را به چندین نهاد اقتصادی ارسال کرده است، که این روند باعث پیچیدهتر شدن وضعیت شده است.
خنیفر با ذکر اقدامات شهید ابراهیم رئیسی در کمک به هفت تپه، گفت: خدا رحمت کند شهید رئیسی عزیز را که واقعاً اگر ایشان نبودند، شرکت بهطور قطع بسته میشد. خداوند وسیلهای فراهم کرد و هفتتپه به اینجا رسید؛ تا اینجا، کار خود شهید رئیسی بود.
این فعال کارگری اضافه کرد: ما تقریباً هفت دیدار با ایشان داشتیم. متأسفانه ایشان دیگر عمرشان به این دنیا قد نداد و شهید شدند و این کار نیمهتمام ماند. متأسفانه، افرادی که به دنبال نابودی این مجموعه بودند، اکنون به قدرت رسیدهاند و دارند ضربات خود را میزنند.
کارگر هفت تپه راجع به احاله تصمیمگیری درباره سرنوشت واگذاری هفت تپه به شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا گفت: اصلاً نیازی نبود که خانم عالیپور هفتتپه را دوباره به شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا بفرستند. این را میگویم، چون مدرک داریم. مصوبه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در سال ۱۴۰۱ وجود دارد. در آن مصوبه آمده است که هفتتپه باید به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی واگذار شود.
وی تشریح کرد: در واقع، این واگذاری موقتاً به شرکت توسعه نیشکر انجام شد تا مقدمات واگذاری قطعی آن به این شرکت، فراهم گردد. مصوبه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا به درخواست دولت در سال ۱۴۰۱، برای محکمکاری، به تصویب رسید که هفتتپه از حالت پیمان مدیریتی خارج شده و بهطور قطعی به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، واگذار شود.
خنیفر علاوه بر این خبر از ارائه گزارش از جانب سازمان خصوصی سازی و شرکت هفت تپه، درباره وضعیت کارخانه به شورای اقتصادی سران قوا را داد و بیان داشت: مطمئنم که گزارشی که ارسال میشود، به نفع ما نخواهد بود. در حقیقت، این گزارش بهگونهای تنظیم میشود که به نفع ما نباشد.
حجازی نیز در تکمیل اظهارات خنیفر گفت: دلیل فرستادن آن به شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا به این امید است که قضایا به نفع سازمان خصوصیسازی تمام شود. با این کار سازمان خصوصی سازی، تصمیم گیری در این مورد را از سر خود باز میکند و خواستههای خود را در آن شورا اجرایی میکند؛ به کام سازمان خصوصی سازی و به نام شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا.
وی افزود: در این شورا، دست کارگر نیز کوتاه است. ما تائیدیه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در سال ۱۴۰۱ را در دولت شهید رئیسی، داریم. این موضوع تایید شده و مستند نیز هست. در آن زمان گفته شد که شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، اهلیت واگذاری را دارد و باید به آن واگذار شود. حالا این سوال پیش میآید که چرا دوباره این مسئله به شورای اقتصادی سران قوا، برده شده است. به نظر میرسد که هدف از این اقدام، پیچیدهتر کردن موضوع و پیش بردن آن به نفع خودشان است.
خنیفر با اشاره به اتهام کیفری در حال رسیدگی رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: خانم عالی پور به خوبی مسیر را میداند. من از همین جا از قوه قضائیه خواهش میکنم که پیگیر این موضوع باشد و از خبرنگاران عزیز نیز میخواهم که در این زمینه توجه ویژهای داشته باشند. خانم عالی پور در حال ضربه زدن است. اگر واقعاً ایشان متهم است و جرمی مرتکب شده، باید به جرم او رسیدگی شود تا ما کارگران نجات پیدا کنیم. هفتتپه تنها یکی از موارد است؛ در حال حاضر چندین شرکت دیگر نیز تحت فشار هستند.
وی ادامه داد: بعد از هر تجمع، کارگران دیگر واحدهای صنفی مثل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان با ما تماس میگرفتند و از ما میخواستند که کوتاه نیاییم و میگفتند که سمت این واحدهای صنفی نیز خواهند آمد. زیرا افرادی که در زمان شهید رئیسی یدشان از شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان خلع شد و به وزارت جهاد کشاورزی تحویل داده شد؛ خانم عالی پور در تلاش است تا شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان را به افراد قبلی برگرداند. در تجمعات بچههای مغان و هپکو از ما میخواستند که کوتاه نیاییم.
این کارگر هفت تپه همچنین افزود: خانم عالیپور، من احساس میکنم که اگر ایشان برکنار شوند، ممکن است فرد دیگری جایگزین شوند و همان پروژهها ادامه یابد. به نظر میرسد که برخی افراد به دنبال انتقامگیری هستند. اگر کارگری توانسته است دستاوردی به وجود آورد و حاکمیت در امر مطالبهگری موفق بوده است، هفتتپه به یک روزنه امید برای مردم تبدیل شده است.
افزون بر این خنیفر گریزی نیز به حداقل دستمزد زد و بیان کرد: در خصوص تعیین دستمزد امسال، باید بگویم که من به عنوان کارگر، چشمانتظار آن هستم. حقیقتاً انتظار داریم که دستمزد سال جاری، قابل توجه و متناسب با سبد معیشت و عادلانه باشد. متأسفانه، سال گذشته این امر محقق نشد با اینکه خودمان نیز در امر مطالبهگری فعال بودیم. با حقوق و مزایای تعیینشده و کارانههای غیرنقدی، واقعاً زندگی به سختی میچرخد. تورم آنقدر بالا رفته که زندگی کردن واقعاً دشوار شده است.