کدام پهپادهای ایرانی روی ناو هواپیمابر شهید باقری مستقر هستند؟ / قدرتمندترین کشتی جنگی ایران را بیشتر بشناسید+ جزییات
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو ، ناو پهپادبر شهید باقری، که در بهمن ماه سال گذشته به نیروی دریایی سپاه پاسداران پیوست، نه تنها به عنوان یکی از بزرگترین و پیچیدهترین شناورهای ایرانی شناخته میشود بلکه با ویژگیهای منحصربهفرد خود، تحول بزرگی را در توان دفاعی کشور در حوزه دریا به ارمغان آورده است. این شناور با ظرفیتهای متنوع و توانمندیهای پیشرفته خود، تحولی جدید در عرصههای نظامی، راهبردی و حتی تکنولوژیکی در ایران به وجود آورده است.
این ناو پهپادبر با طول ۲۴۰ متر و وزن ۳۵ هزار تن، یکی از بزرگترین و سنگینترین شناورهای تولیدی ایران به شمار میرود. این شناور که به نوعی در رده ناوهای هواپیمابر سبک قرار میگیرد، قابلیت حمل انواع مختلف پهپادهای رزمی و شناسایی، بالگردها، قایقهای تندرو و حتی موشکهای کروز ضد کشتی را دارد. در روز رونمایی نمونه های مختلف پهپاد های پیستونی و جت روی آن نشان داده شد که در ادامه به بررسی و معرفی آن ها میپردازیم:
1: پهپاد مهاجر 6:
این پهپاد ساخت صنایع قدس مهاجر وزارت دفاع است و پرفروشترین بی سرنشین رزمی ایران محسوب میشود. مهاجر ۶ در فروردین ۹۶ توسط حسن روحانی رونمایی شد. این پهپاد شناسایی رزمی است و قابلیت به کار گیری در انواع ماموریت گشت مرزی، درگیری با واحدهای زمینی، بمباران نقطه زن، پایش ترافیکی، پایش محیط زیست، فرماندهی توپخانه و عملیات جنگ الکترونیک را دارد.
مداومت پروازی مهاجر ۶، دو هزار کیلومتر است (به واسطه رلههای شبکه شده ارتباطی) و مداومت پروازی آن ۱۲ ساعت است. سرعت این پهپاد به لطف موتورهای روتاکس ۹۱۲ اتریشی به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد و نشست و برخواست این پهپاد هم توسط هوش مصنوعی انجام میشود. سرعت عملیات جستجو، هدایت توپخانه و گشت زنی این پهپاد ۱۳۰ تا ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت است.
بالهای این پهپاد ۱۰ متر طول دارند طول بدنه هم ۷.۵ متر است. در زمینه رزمی هم تا ۱۰۰ کیلوگرم مهمات حمل میکند. طیف عظیمی از بمبهای هوشمند اپتیکی، لیزری و هوشمند توسط مهاجر ۶ قابل پرتاب هستند. این پهپاد در هر بال یک نقطه سخت برای حمل سلاح (هاردپوینت) دارد که ۲ بمب مستقیما زیر این پهپاد لود میشود ولی به لطف توسعه پایلونهای خوشهای مدرن توسط صنایع دفاع، ۴ بمب قائم زیر این پهپاد لود میشود که در عملیاتهای امنیتی نظامی دست این پهپاد را کاملا باز میگذارد.
در ادامه تصویری از نمونه مستقر روی ناو پهپادبر را شاهد هستید که مسلّح به ۴ تیر موشک ضد زره الماس شده است و مجهز به یک سایت الکترواُپتیک که ظاهراً نسخهای از دیپاد ۱۶۰ است و ارابه های فرود هم بهسازی شده است.
2: ابابیل 3 N
این پهپاد در 27 آبان سال 93 در کیش رونمایی شد و از همان زمان در یگان های مختلف ارتش و سپاه مورد بهره برداری قرار گرفت.طول این پهپاد حدود 3 مترو طول بال آن تقریباً 4.5 متر است. اندازه کوچک آن امکان استقرار و پرتاب آسانتر از پلتفرمهای مختلف، از جمله واحدهای زمینی متحرک، خودروهای نظامی و حتی شناور ها را فراهم میکند. ابعاد کوچک آن عملیات آن را در مناطق مختلف تهسیل میکند و همین مسله ابابیل 3 را به گزینه مطلوب برای استقرار روی ناو پهپادبر تبدیل کرده است.
ابابیل 3 با ظرفیت سوخت خود توان پرواز تا 8 ساعت و یا برد 250 کیلومتر را دارد. نمونه رونمایی شده روی ناو پهپادبر شهید باقری، به هوک( قلاب مخصوص لندینگ روی ناو) مجهز شده بود که در نوع خود جالب بود و برای اولین بار در پهپاد های ایرانی مشاهده شده بود.
3: پهپاد قائم 313:
نمونه 20 درصد شناسایی جت پلتفرم قاهر که نشست و برخواست آن از روی عرشه پرواز ناو شهید باقری حسابی سر و صدا کرد. این پهپاد ها ساخت صنایع هوایی وزارت دفاع هستند و در ماموریت های شناسایی و انتحاری به کار میروند. مزیت این پهپاد ها ابعاد کوچک در عین به کار گیری در تعداد بالا است که به ناو هواپیمابر شهید باقری امکان حمل تعداد بالای آن ها را میدهد.
4: پهپاد های عمود پرواز هما
پهپاد های سری هما در سال 1401 در نیروی دریایی ارتش عملیاتی شدند و از نظر بدنه و فنی مشابه پهپاد های معراج 313 سپاه هستند. این پهپاد ها به دلیل خاصیت عمود پرواز بودن انعطاف عملیاتی بالایی دارند و در عملیات های شناسایی گزینه در دسترس تر و فعال تری محسوب می شوند.
این پهپاد قادر است با سرعت 140 کیلومتر تا ارتفاع 12000پایی پرواز کند. وزن برخاست آن 33 کیلوگرم است و میتواند محمولهای به وزن 5 کیلو را حمل کند و سوخت مصرفی آن 10 لیتر است. مداومت پرواز آن 10.5 ساعت و برد لینک دیتای آن 150 کیلومتر است.
5: پهپاد های جاسک،نسخه 60 درصد پلتفرم قاهر
این پهپاد ها در واقع نسخه خروجی از پروژه معروف قاهر هستند که از پروژه های هایتک نیرو های مسلح ایران محسوب می شوند. این پهپاد ها قابلیت تسلییح به انواع بمب و مهمات در داخل بدنه را دارند و با وسیله اسانسور های تعبیه شده در ناو پهپادبر به آشیانه های زیر عرشه منتقل می شوند. این پهپاد پیشرقته ترین پهپاد رزمی جت ساخت ایران است.
تا الان جزییاتی از پهپاد جاسک ارائه نشده است اما مشخصاً این پلتفرم قابلیت توسعه به یک پهپاد رزمی چنذمنظوره را دارا است و طیف گسترده ای از مهمات هواپرتاب سبک ساخت ایران روی این پهپاد ها قابل نصب هستند.
ساخت و عملیاتی شدن ناو پهپادبر شهید بهمن باقری در ایران از اهمیت راهبردی و نظامی بالایی برخوردار است، زیرا این ناو به عنوان اولین ناو پهپادبر ایرانی، توانایی افزایش قدرت مانور و عمق عملیاتی نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران را به طور چشمگیری ارتقا میدهد. با این قابلیت، ایران میتواند حضور خود را در آبهای آزاد و راهبردی گسترش داده و ضمن افزایش قابلیتهای شناسایی، مراقبت و جمعآوری اطلاعات، قدرت پاسخگویی و بازدارندگی خود را نیز تقویت کند. همچنین، این ناو امکان استفاده و بهکارگیری طیف گستردهای از پهپادهای رزمی، شناسایی و جنگ الکترونیک را در فواصل دور بدون نیاز به فرودگاههای ساحلی فراهم میسازد که این موضوع جایگاه ایران را در حوزه فناوریهای نوین دریایی و پهپادی ارتقاء میبخشد و توازنی جدید در عرصه رقابتهای منطقهای و فرامنطقهای ایجاد میکند.
سید نویدرضا موسوی