
دهن کجی قزاقستان به ائتلاف اوپک پلاس با اصرار بر تولید بیشتر

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از رویترز، وزیر انرژی قزاقستان گفت کشورش منافع ملی را به تصمیمات اوپک پلاس در مورد سطح تولید نفت ترجیح میدهد.
قزاقستان بارها طی سال گذشته بالاتر از سهمیه خود نفت تولید کرده و باعث عصبانیت برخی اعضای اوپک پلاس از جمله عربستان بهعنوان بزرگترین تولیدکننده این ائتلاف شدهاست. عربستان در آخرین اجلاس اوپک پلاس خواستار تسریع افزایش تولید این ائتلاف شد.
قزاقستان ۲ درصد از تولید جهانی نفت را در اختیار دارد و بیشتر تولید آن به شرکتهای بزرگ جهانی مانند شورون و اکسون موبیل آمریکا وابسته است. این شرکتها صدها میلیارد دلار در این کشور از زمان فروپاشی شوروی سابق سرمایهگذاری کردهاند.
اوپک قبلاً هم با کشورهای دیگری مانند نیجریه و آنگولا بر سر مازاد تولید اختلاف داشته است. این مناقشات باعث شد آنگولا در ۲۰۲۳ از اوپک پلاس خارج شود و قطر هم در ۲۰۱۸ اوپک را بهخاطر افزایش تولید گاز و ملاحظات داخلی ترک کند.
ارلان اکنژنوف که بهتازگی بهعنوان وزیر انرژی قزاقستان منصوب شده گفت: «ما تلاش میکنیم فعالیتهای خود را تنظیم کنیم. اگر شرکایمان از اقدامات ما راضی نیستند، طبق منافع ملی عمل میکنیم و پیامدهای آن را قبول میکنیم».
وی گفت قزاقستان نمیتواند تولید ۳ پروژه نفتی بزرگ خود را کاهش دهد، چون تحت کنترل شرکتهای خارجی هستند. مخصوصاً میدان نفتی تنگیز که در دست شورون آمریکا قرار دارد.
وزارت انرژی قزاقستان با انتشار بیانیهای به نقل از وزیر انرژی این کشور اعلام کرد قزاقستان عضوی مسئول در جامعه بینالمللی انرژی بوده و همواره تمایل به قابلپیشبینی بودن و تعادل عرضه و تقاضا داشته است.
در این بیانیه آمدهاست: «حضور ما در اوپک پلاس برای اطمینان از ثبات جهانی، ایجاد شرایط برای اجرای طرحهای ملی و جذب سرمایهگذاری اهمیت دارد. ما متعهد به فعالیت سازنده در چارچوب توافق و پایبندی به تعهداتمان هستیم».
تولید نفت قزاقستان ۳ درصد در دو هفته اول آوریل نسبتبه ماه مارس کاهش داشته، اما همچنان بیشتر از سهمیه این کشور طبق توافق اوپک پلاس است.
کاشاگان و کاراچاگانک، دو پروژه نفتی بزرگ دیگر قزاقستان هم تحت اداره شرکتهای بزرگ غربی هستند.
آکنژنوف تأکید کرد مذاکره با این شرکتهای نفتی ادامه دارد، اما قزاقستان تسلط چندانی بر آنها ندارد.
این سه پروژه ۷۰ درصد از تولید نفت قزاقستان را در اختیار دارند. سایر میادین نفتی قدیمیتر هستند و اگر قزاقستان کاهش تولید در آنها را آغاز کند خطر از دست رفتنشان بسیار است.
این کشور آسیای مرکزی متعهد شد مازاد تولید خود را تا ژوئن ۲۰۲۶ از طریق کاهش تولید جبران کند.