
انتقال آب ارس به تبریز؛ مطالبه جدی بر زمین مانده
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، محمد مهدی اکبرزاده؛ انتقال آب آشامیدنی ارس به تبریز یکی از طرحهای مهم و حیاتی در استان آذربایجان شرقی است که نقش بسزایی در تأمین آب سالم و مطمئن برای مردم این منطقه ایفا میکند. به دلیل کمبود منابع آب زیرزمینی و خشکسالیهای متوالی، تأمین آب کافی و بهداشتی برای تبریز به چالشی بزرگ تبدیل شده است. بر این اساس، استفاده از منابع آب خارجی مانند آب سد ارس به عنوان یک راهکار کاری و پایدار مطرح شده است.
این پروژه علاوه بر تأمین آب آشامیدنی، به بهبود شرایط بهداشتی و ارتقای کیفیت زندگی مردم کمک میکند. انتقال آب ارس که با استفاده از خطوط انتقال و شبکههای گسترده انجام میشود، علاوه بر رفع مشکلات کمآبی، موجب توسعه کشاورزی و صنعت در منطقه نیز خواهد شد. همچنین، این اقدام موجب کاهش بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از خشک شدن چاهها و قناتها خواهد شد که خود باعث حفظ محیط زیست و جلوگیری از فرونشست زمین میشود.
در نهایت، اجرای پروژه انتقال آب ارس به تبریز نشاندهنده اهمیت توجه به مدیریت منابع آب و برنامهریزی صحیح در مواجهه با چالشهای زیستمحیطی و انسانی است. این طرح نمونهای از تلاش دولت و مردم برای تأمین نیازهای اساسی جامعه و فراهم آوردن زندگی بهتر است که میتواند الگوی مناسبی برای سایر مناطق کشور نیز محسوب شود.
یکی از مهمترین مشکلاتی که سر راه اجرای این طرح راهبردی وجود دارد کمبود منابع مالی است و همین امر موجب حرکت کند و لاک پشتی آن در هشت سال گذشته شده است.
اگر آب ارس به تبریز برسد این شهر تا ۲۵ سال آینده مشکل تامین آب شرب نخواهد داشت ضمن اینکه شهرها و روستاهای در مسیر نیز از مزایای این طرح برخوردار شده و با جاری شدن پساب تصفیه شده از این محل به سمت دریاچه ارومیه، امکان تثبیت وضعیت این دریاچه و جلوگیری از مرگ آن نیز فراهم میشود.
اجرای طرح انتقال آب ارس به تبریز به منظور تأمین آب شرب و صنعت ۲۲ شهر به ویژه تبریز، ۱۶۹ روستا در شهرستانهای تبریز، مرند، جلفا، شبستر و تأمین حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از محل برگشت پساب بازیافتی به میزان ۱۰۰ میلیون متر مکعب تعریف و از هشت سال پیش وارد فاز اجرایی شد.
فاز نخست این طرح (رودخانه ارس تا هرزندات) به طول ۳۵ کیلومتر که با طرحهای موجود در منطقه به صورت مشترک و هزینه کرد ۶ هزار میلیارد ریالی از محل صندوق توسعه ملی اجرا شده یا در حال اجراست شامل اجرای خط انتقال به طول ۳۵ کیلومتر با لوله فولادی به قطر دو هزار میلی متر، احداث ۵ باب مخزن تأمین فشار و ذخیره، احداث ۵ باب ایستگاه پمپاژ و احداث آبگیر و ایستگاه پمپاژ اصلی به ظرفیت ۵ مترمکعب در ثانیه است.
فاز دوم نیز با ۱۱۰ کیلومتر طول خط انتقال، ۲ ایستگاه پمپاژ، یک تصفیه خانه به ظرفیت ۶.۶ متر مکعب در ثانیه و مخازنی به حجم ۳۴۰ هزار مترمکعب است شامل میشود که برای اجرای آن ۶۸۸ میلیون یورو فاینانس خارجی و ۶۸۷۰ میلیارد ریال هزینههای کارفرمایی سرمایه گذاری خواهد شد.
اما آنچه که در این میان مطرح است، تعلل در اتمام رساندن پروژه چندین ساله است اگرچه استانداران ادوار نیز پیگیر این مسئله بودند، اما باز انتظار اتمام و عملیاتی کردن این پروژه بر تبریز مانده است.
حتی خطیب امام جمعه تبریز بارها نیز از مسئولان زیربط خواسته اهتمام بیشتری برای حل پروژه انتقال آب ارس به تبریز داشته باشند؛ اما تا کنون به جز وعده، چیزی نصیب این پروژه نشده است.
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور هفته گذشته در جریان سفر به آذربایجان شرقی، با حضور در کارگاه شهید عباس عبداللهی از طرح انتقال آب ارس بازدید کرد و با توضیحات مسئولان مربوطه در جریان روند احداث، انتقال آب از ارس و خطوط آبرسانی قرار گرفت.
عارف حین این بازدید و پس از شنیدن مشکلات و مسائل اجرای این طرح بزرگ آبرسانی، دستورات لازم را برای رفع برخی موانع صادر کرد.
عارف همچنین بیان کرد که تلاش میکنیم انتقال آب ارس به تبریز تا سه سال برسد.
رضا صدیقی، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو در خصوص انتقال آب ارس به تبریز اظهار کرد: مجمع نمایندگان استان در مجلس به طور جد پیگیر حل این مسئله هستند تا شاهد نگرانیهای آبی در سطح استان نباشیم.
وی ادامه داد: اکنون با مساعدتهای نهادهای دخیل در اجرای این پروژه انتقال آبی، پیشرفتهای فیزیکی بسیاری را شاهد هستیم، اما فعلا آنها کافی نیست و باید تا اتمام نهایی و حل مسئله پیگیری کرد.
صدیقی گفت: امیدواریم انتقال آب ارس به تبریز زودتر از موعد اعلام شده به این شهر برسد و مردم نگرانی از این باب نداشته باشند چراکه مسئولان زیربط به طور جد و مسرانه پیگیر حل انتقال آب هستند.
حال باید مثل گذشته باید در انتظار بود و دید که آیا تصمیم جدی برای حل اساسی این مسئله گرفته خواهد شد یا همچنان این پروژه لاک پشتی به سرانجام می رسد.