
با تغییر ساعت اداری ناترازی کاهش مییافت/ قطعی برق در سال گذشته ۲۵۰ همت به صنایع خسارت وارد کرد + فیلم

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در گفتگو با SNNTV با اشاره به قیمت برق در کشور گفت: ثابت نگه داشتن قیمت برق باعث ورشکستگی کشور میشود ما انگیزهها را با وضع برخی قوانین از جامعه میگیریم یا برخی از روندها را به دلایل سیاسی به سمت نابودی میبریم.
وی ادامه داد: در سال ۸۳ مجلس وقت، قانونی را وضع میکند که قیمت برق را ثابت نگه میدارد و این را به عنوان هدیه به مردم اعطا میکند. این کار انگیزه برای تولید برق را صفر میکند. بر اساس استهلاک مواد مصرفی عددی تحت نوسان و رو به بالاست و وقتی قیمت برق را ثابت نگه میدارد یعنی نمیتواند هزینه را جبران کند.
نجفی گفت: شرکتی به نام بهینه سازی مصرف سوخت شکل گرفت که چون مؤسسان آن موافق دولت وقت نبودند، امروز از آن سازمان یک پوسته مانده. این سازمان با وجود اینکه میتوانست خیلی کارآمد باشد، هیچ عملکردی ندارد.
تولید برق یک تخصص است و نباید صنایع را موظف به این کار کنیم
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با ذکر این نکته که تولید برق امری تخصصی است گفت: قانونی تحت عنوان مانع زدایی از صنعت برق وجود دارد که تولید برق را به اجبار به واحدهای تولیدی محول میکند. این اجبار بدون اینکه در نظر گرفته شود آن واحد چقدر در تولید برق تخصص دارد، انجام شده است. تولید برق برای خود یک تخصص کاملا ویژه است، چطور میشود این تخصص را طوری به بی مهری قرار دهیم که همه واحدها را موظف کنیم برق مورد نیاز خود را تولید کنند. بسیاری از صنایع با خرید نیروگاه ارزان دچار ناکارآمدی شدهاند.
وی با اشاره به عدم تغییر ساعت و ضربه آن به مبحث ناترازی برق افزود: اگر یک ساعت را توافق میکردیم و از دو فوریتی به یک لایحه عادی تبدیل نمیشد، میتوانستیم حدود ۷ درصد از برق کشور را مدیریت کنیم. عملا جامعه را از کارآمدی انداختیم، صبح کارمند خلا کارآمدی دارد و از آن طرف بعد از ظهر جامعه دچار خلا میشود.
نجفی با اشاره به لزوم تولید برق تجدید پذیر گفت: با استدلالهای علمی میگوییم تولید برق تجدید پذیر کار درستی است. حدود ۵۰ سال پیش قیمت یک کیلووات انرژی خورشیدی ۱۰۰ هزار دلار بود که با آن ماهواره شارژ میکردند. به مرور که فراوانی تولید اتفاق میفتد، قیمت تمام شده یک مگاوات به ۵ هزار دلار میرسد. وقتی از ۱۰۰ هزار دلار به ۵ دلار تبدیل شده نشان دهنده تایید علمی آن است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با ارائه آمار و ارقامی در خصوص تولیذ برق در کشور تصریح کرد: برای جبران ناترازی برق باید ۳۰ هزار مگاوات برق تجدید پذیر تولید کنیم. در کشور ما ۶۰ هزار مگاوات برق تولید میشود. بنابر آمار وزارت نیرو، ۶ هزار مگاوات کسری برق مداوم داریم که ۲۰ هزار مگاوات کسری برق نیز برای مواقع پیک مصرف برق است. از این ۶ هزار مگاوات برق اگر بخواهد از محل تجدیدپذیر تولید شود باید ۵ برابر آن تولید شود.
وی با اشاره به انفعال وزارت نیرو درباره تشکیل نهاد تنظیمگر حوزه برق گفت:سالیان سال است اتاق بازرگانی اصرار دارد نهاد تنظیمگر بر حوزه برق تشکیل شود. لایحه تشکیل نهاد تنظیمگر حوزه برق در سال۱۴۰۰ را که از طرف ما و دولت تمام شده بود پس گرفت و یک فرایندی که میتوانست برای جامعه مفید باشد از بین رفت.
نجفی ادامه داد: وزیر نیرو گفت من از مردم شرمندهام، من میگویم من از شما پنج هزار بار شرمندهام اما به شما میگویم شما هزینه کارگرهایی که بیکار شده اند را بدهید و به جای شرمندگی به دنبال جبران زیان قطعی برق باشد. ۱۰ سال است که قطعی برق باعث آسیب صنایع میشود ولی وزارت نیرو ریالی خسارت نداده است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بار دیگر یادآور تاثیرات مخرب قطعی برق شد و گفت: : قطعی برق تاثیرات تورمی وحشتناکی دارد. وقتی قرار باشد یک واحد تولیدی مجموعا ۱۰۰ روز فعالیت نکند و هزینههای ثابت باشد، پس باید قیمت کالا را افزایش دهیم تا هزینههای آن جبران شود.
. نجفی با ذکر آمار خسارات وارد شده به صنایع ناشی از قطی برق افزود: قطع شدن برق بسیاری از وسایل و تجهیزات خراب میشود ولی این موارد جزو خسارات محاسبه نمیشود. برخی محاسبات نشان میدهد قطعی برق در سال گذشته ۲۵۰ هزار میلیارد به صنایع خسارت وارد کرده است.
نجفی گفت: آقای علی آبادی موقعی وزیر صمت بودند وعده دادند که اگر وزیر نیرو بودند مسائل را حل میکردند، اما الان ابراز شرمندگی میکنند، خوب است که به وزارتخانه دیگری فکر نمیکنند!
وی با اشاره به همسو نبودن نگاه مدیران دولتی و بخش خصوصی ادامه داد: دغدغه مدیران بخش خصوصی و دولتی شبیه بهم نیست. مدیری که پشت میز دولت مینشیند اول ماه حقوق خود را دریافت میکند ولی دربخش خصوصی آخرین حقوق برای مدیر است. این دغدغه متفاوت در بخش خصوصی و دولتی، نتایج را بسیار متفاوت میکند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: وزارت نیرو میخواهد انحصارگر صنعت برق باشد در حالی که هرجا قاعده انحصار رخ میدهد باید نهاد تنظیمگر این انحصار را از بین ببرد. قیمت خرید، فروش و دریافت پول از مشترکین را وزارت نیرو تعیین میکند و همه چیز انحصاری شده است. به واسطه این موضوع، فعلا کار داریم تا بتوانیم تولیگری نیروگاههای دولتی را از دست بخش دولتی خارج کنیم.
وی ادامه داد: قیمت برخی اقلام در کشور ما ۲ هزار برابر شده است ولی موردی مثل بنزین را چون عدهای میخواهند این اتفاق نیفتد به تشنجات آن دامن میزنند. مردم به دولت و نهادهای نظارتی اعتماد دارند که با فساد مبارزه میکنند، پس این مردم واقعی نیستند که اگر قیمت بنزین افزایش یابد اغتشاش میکنند.
به گفته نجفی اگر مصرف انرژی را مدیریت میکردیم، میتوانستیم ظرف ۵ سال با ایجاد اشتغال برای ۲ میلیون نفر ۳۵ درصد مصرف انرژی را کاهش دهیم.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی فرسودگی نیروگاهها را یکی از عوامل اتلاف برق عنوان کرد و گفت: کشورهای دیگر با نصب تجهیزات و با کاهش و افزایش شدت جریان مدیریت میکنند و تا حد زیادی از اتلاف برق نیروگاه ها جلوگیری میکنند. تحریمها در صنعت برق اثرگذار بوده است و تجهیزاتی که لازم داریم را با هزینه بیشتری باید تهیه کنیم.
وی با اشاره به لزوم صادرات برق به کشورهای همسایه از جمله عراق تصریح کرد: باید صادرات برق به عراق را ادامه دهیم وگرنه عربستان جای ما را میگیرد.عربستان از خدا میخواهد ما برق عراق را تامین نکنیم و او فورا این کار را انجام دهد. امروز ما در خطر از دست دادن عراق هستیم برای همین اینکه ما امروز از برق خود میزنیم و برق آنجا را تامین میکنیم کار درستی است. در بازار عراق برق ما وجود داشته باشد یک کار استراتژیک است وگرنه عربستان جای ما را میگیرد.
خودروسازی نماد کاملی از انحصار در تولید است
نجفی گفت: شعار خودکفایی مفهومش این نیست که همه چیز را در کشور تولید کنیم. اگر فضای رقابتی را از کشور خارج کنیم خودمان از توسعه عقب می مانیم.