
رهبر انقلاب از ما خواسته بودند موسسات مالی غیرمجاز را از بین ببریم/ با شفافیت گفتم در برجام هیچ دستاوردی نداشتیم/ بانک مرکزی میتواند قیمت ارز را کنترل کند+ فیلم

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ولیالله سیف، رئیس اسبق بانک مرکزی در گفتوگو با SNNTV با اشاره به دلیل ایجاد ناترازی بانکها گفت: رفتار نادرست با بانک، ناترازی را ایجاد میکند. به ندرت بانکی در کشور وجود دارد که ناترازی نباشد؛ اکثر بانکهای ما ناتراز است. برای تشخیص ناترازی، به صورت های مالی مراجعه میکنند درصورتی که در تهیه این صورت مالیها، استاندارهای بسیار قدیمی استفاده میشود. یکی از بحث های اساسی ما این است که صورت مالی با با استاندارد روز بین المللی تطبیق ندارد و این باعث میشود زیانی که در طول سالها حاصل میشود، نشان داده نشود.
رهبر انقلاب از ما در بانک مرکزی خواسته بودند که موسسات مالی غیرمجاز را از بین ببریم
وی ادامه داد: رهبر انقلاب از ما در بانک مرکزی خواسته بودند که موسسات مالی غیرمجاز را از بین ببریم. بانک مرکزی وظیفه نظارتی دارد و نباید اجازه دهد هیچ نهادی از جمله موسسات غیرمجازکار بانکی انجام دهد. حجم عظیمی از موسسات غیرمجازی که در کشور فعال بود، در زمان مسئولیت من وجود داشت. در ابتدای مسئولیت من مقام معظم رهبری به من فرمودند که یکی از موضوعات مهم بانکی در کشور، موسسات غیرمجاز است. ایشان از ما خواستند که این موسسات را جمع کنیم و از بین ببریم و ما به این موضوع عمل کردیم و در سال ۹۷ که بانک را تحویل دادیم، موسسه غیرمجاز پول در کشور وجود نداشت.
سیف: ۸۰ درصد تسهیلات اعطایی بانکها به شرکتهای سوری و سهامداران است
رئیس اسبق بانک مرکزی افزود: بانکها تسهیلات را به شرکتهای سوری که خودشان ایجاد کردهاند، میدهند. این نوع تخلف به مرور زمان بزرگ میشود و ۷۰-۸۰ درصد تسهیلات اعطایی آن به سهامداران داده میشود. باید یک دستگاه نظارت قوی بر این اعمال نظارت کند اما اگر این دستگاه نظارتی پشتیبانی نشود، امکان نظارت وجود ندارد.
سیف با اشاره به حواشی دوران مدیریت خود گفت: ۸۰ نماینده در مجلس شورای اسلامی به دلیل از بین بردن موسسات غیرمجاز بر علیه من شدند. بعضی از موسسات غیر مجاز ۱۲ هزار میلیارد تومان سپرده جمع کرده بودند و تنها ۴ میلیارد تومان سرمایه داشتند.
عمل به وظیفه بانک مرکزی باعث بلند شدن صدای ذینفعان میشود
رئیس اسبق بانک مرکزی تصریح کرد: عمل به وظیفه بانک مرکزی باعث بلند شدن صدای ذینفعان میشود. ما جراحیهایی را انجام دادیم که باعث شد بانکها بر علیه ما شوند؛ مسئله شخصی با بانکها نداشتیم و تنها به وظیفه بانک مرکزی عمل کردیم. عمل به وظیفه بانک مرکزی باعث بلند شدن صدای ذینفعان میشود به همین دلیل بانک مرکزی باید بداند که تحت حمایت است.
برای برخورد با بانک آینده از بانک مرکزی حمایت نمیشود
وی توضیح داد: اگر مرجع قضایی با بانک آینده برخورد کند، قابل اصلاح است. یعنی از بانک مرکزی حمایت کامل صورت بگیرد که بتواند برای بانک آینده برنامه اصلاحی ارائه دهد اما این اتفاق صورت نگرفته است.
سیف ادامه داد: من اگر در راس بانک مرکزی بودم، در صورتی که از مقامات دولتی اجازه داشتم همین کار را انجام میدادم.
بدلیل برخورد با موسسات غیرمجاز ۷ سال به من اتهام زدند
رییس اسبق بانک مرکزی گفت: به دلیل اینکه من به دنبال انحلال موسسات غیر مجاز بودم، طبیعی است که افراد ذی نفع شروع به مقابله کنند و اتهاماتی را علیه فرد مطرح کنند و برای من حدودا ۷ سال گرفتاری ایجاد کردند.
وی افزود: من مشکلی نداشتم و در تمامی مراجع حضور پیدا کردم و این مسائل به پایان رسید.
بانک مرکزی با مداخله غیرمستقیم، میتواند قیمت ارز را کنترل کند
سیف ادامه داد: بخشی از نوسان دلار، منطقی است و ذات بازار است؛ نمیتوان بازار را به صورت کامل رها کرد، به همین دلیل برای آن قیمت تعیین میکنیم.
وی با بیان اینکه برخی تقاضاها وجود دارد که ما به آن ارز نمیدهیم. تا زمانی که نمیگذاریم عرضه و تقاضا قیمت را تعیین کند، ما باید آن را کنترل کنیم، افزود: بانک مرکزی با مداخله غیرمستقیم، میتواند آن را کنترل کند و بازار ارز را با مکانیزم مختلف کنترل کند.
به دلیل عضویت رئیس بانک مرکزی در دولت، ممکن است برخی موضوعات به وی تحمیل شود
رییس اسبق بانک مرکزی تصریح کرد: نرخ بازار آزاد مبنایی ندارد و نباید رئیس کل نرخ روزهای آینده را اعلام کند.
سیف گفت: در هیچ جای دنیا رئیس کل بانک مرکزی عضو دولت نیست اما در حال حاضر رییس بانک مرکزی عضو دولت محسوب می شود و به همین دلیل ممکن است برخی موارد به آن تحمیل شود.
ارزهای خانگی یکبار مصرف است و تزریق آن به بازار تاثیر موقتی دارد
وی یادآور شد: برخی میگویند ۱۸ میلیارد دلار در خانه ها ارز وجود دارد درحالی که نمیشود مقدار آن را حدس زد.
سیف ادامه داد: همه ورودی ارز به بازار مشخص نیست و البته همه خروجی آن نیز مشخص نیست.
من با شفافیت گفتم که در برجام هیچ دستاوردی نداشتیم
رییس اسبق بانک مرکزی افزود: در آن زمان از برجام، انتظاراتی داشتیم که بخش هایی از آن تامین شده و بخشی تامین نشده بود و من با شفافیت گفتم که هیچ دستاوردی نداشتیم؛ هیچ کارگزاری در خارج از کشور نداشتیم و انتظار داشتیم که بتوانیم در دنیا با بانکها راحت کار کنیم.
وی تصریح کرد: میخواستیم کل نظام بانکی ما عادی سازی شود و منابع ما در خارج از کشور، آزاد شود که انتظار ما برآورده نشد.
حتی درصورت لغو تحریمها، بهدلیل نپذیرفتن FATF بانکهای ما هیچ ارتباطی با بانکهای دنیا نمیتوانند داشته باشند
سیف اضافه کرد: نظام بانکی ما برای اینکه بتواند ارتباط عادی با بانکهای دنیا داشته باشند باید کارهایی انجام دهیم؛ تحریم همه آنها کارها را تحت شعاع قرار داده است.
وی گفت: بانکهای ما نمیتوانند در صورت برداشته شدن تحریم، هیچ ارتباطی با بانکهای دنیا داشته باشند، یکی از دلایل آن FATF است، یکی دیگر نیز نبود استاندارهای بین المللی برای صورت مالی بانکها است. کارشناسان نیز در این خصوص میگویند پیوستن به FATF مشکلی برای ما ایجاد نمیکند.
ناترازی بانکها جدی تر از آن است که بگوییم بانک مرکزی باید در یک سال آن را حل کند
رییس اسبق بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی به تنهایی نمیتواند مشکل ناترازی بانکها را حل کند. بلکه باید نهادها مشخص شوند و با همکاری یکدیگر با یک برنامه مشخص آن را برطرف کنند.