
پیشبینی افزایش ۵ درصدی تردد زائران اربعین از پایانههای مرزی در سال ۱۴۰۴

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، منصور فخاران، معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، با اشاره به برنامهریزی دقیق زمانی برای مدیریت اوج سفرها تصریح کرد: بر اساس تحلیل دادهها، اوج رفت زائران در بازه زمانی سهشنبه ۱۴ مرداد تا جمعه ۱۷ مرداد ماه و بازگشت زائران در بازه زمانی چهارشنبه ۲۲ مرداد تا شنبه ۲۵ مرداد متمرکز خواهد بود.
معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای گفت: برای پاسخگویی به نیاز جابهجایی زائران، تأمین دستکم ۳۶۰۰ دستگاه اتوبوس در روزهای اوج رفت و برگشت در دستور کار است.
وی اظهار کرد: بر اساس دادههای رسمی، در فاصله سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳ به استثنای سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ که تحت تأثیر محدودیتهای کرونایی بود، بهطور متوسط بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار زائر در مراسم اربعین شرکت کردهاند و بیشترین میزان تردد زائرین نیز متعلق به سال ۱۴۰۲ است که حدود سه میلیون و ۷۰۰ هزار نفر ثبت شده است.
معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی، الگوی جابهجایی زائران در مرزهای خروجی کشور را طی سالهای اخیر در حال تغییر دانست و افزود: در حالیکه در سال ۱۳۹۸ حدود ۶۰ درصد زائران برای شرکت در مراسم اربعین از مرز مهران عبور کردهاند، این رقم در سال ۱۴۰۳ به حدود ۴۵ درصد کاهش یافته است.
فخاران خاطرنشان کرد: در مجموع، طی سال گذشته بیش از سه میلیون و ۵۳۱ هزار نفر از مرزهای ششگانه کشور برای حضور در مراسم اربعین حسینی عبور کردهاند، از این تعداد بیش از یک میلیون و ۶۲۴ هزار نفر از مرز مهران (معادل حدود ۴۵ درصد کل ترددها)، بالغ بر ۸۴۷ هزار نفر (معادل ۲۴ درصد) از شلمچه، بیش از ۴۹۴ هزار نفر (۱۴ درصد) از خسروی، حدود ۴۲۳ هزار نفر (۱۲ درصد) از چذابه و در مجموع بیش از پنج درصد از مرزهای تمرچین و باشماق عبور کردهاند.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس تحلیل دادهها در سال گذشته (۱۴۰۳) حدود ۷۰ درصد زائران مراسم اربعین حسینی متعلق به استانهای تهران، اصفهان، خوزستان، خراسان رضوی، فارس، قم، کرمان، یزد، بوشهر، آذربایجان شرقی و مازندران بودهاند.
معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی با اشاره به اینکه سال گذشته، ۸۱ درصد از ناوگان اتوبوسی اعزامی متعلق به استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، قم، کرمان، آذربایجان شرقی، البرز، سیستان و بلوچستان، یزد، آذربایجانغربی و قزوین بوده تصریح کرد: ۶ مرز فعال کشور در سال گذشته شاهد رشد تقاضا برای ناوگان اتوبوسی بوده و در این میان، مرز مهران با سهم ۶۴ درصدی همچنان بارزترین نقش را در تردد زائران داشته و علیرغم کاهش ۱۰ درصدی تقاضای تردد زائران با استفاده از ناوگان حملونقل عمومی از مرز مهران نسبت به سال ۱۴۰۲، مراجعات به مرز مهران و استفاده از ناوگان حملونقل عمومی جادهای افزایش یافته و این مرز همچنان در صدر انتخابهای زائران قرار دارد.
فخاران افزود: برآوردها نشان میدهد حدود یک میلیون و ۸۰۸ هزار زائر از مرز مهران عبور خواهند کرد. این رقم نسبت به سال گذشته افزایش داشته و بیانگر اهمیت مضاعف آمادگی در این مرز است، همچنین پیشبینی میشود بیش از ۹۷۲ هزار زائر از مرز شلمچه، بیش از ۳۵۸ هزار نفر از چذابه، بالغ بر ۴۹۱ هزار نفر از مرز خسروی، بیش از ۵۳ هزار نفر از مرز تمرچین و بیش از ۲۸ هزار نفر نیز از مرز باشماق عبور کنند.
معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی با اشاره به توسعه کمی و کیفی سامانههای هوشمند حملونقل جادهای در سال جاری گفت: سامانه دادهکاوی اطلاعات پلاکخوان به عنوان ابزاری کاربردی در حوزه مدیریت و برنامهریزی حملونقل نقش مهمی در پایش لحظهای موقعیت ناوگان و شناسایی دقیق زمان سفر و تخصیص بهینه ناوگان اتوبوسی در طرح جابهجایی زائرین اربعین حسینی ایفا میکند.
وی با تشریح آمادگیها و پیشبینیها برای مراسم اربعین ۱۴۰۴ بیان کرد: حدود ۷۰ درصد از زائران اربعین امسال از استانهای تهران، خوزستان، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، قم، کرمان، آذربایجان شرقی، یزد، بوشهر و مازندران خواهند بود که باید تمهیدات تأمین ناوگان، زیرساختی و اطلاعرسانی به تناسب این تمرکز جمعیتی طراحی و اجرا شود.
معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی بیان کرد: همچنین با تحلیل دادههای ترافیکی و بررسی حجم تردد خودروها در مسیرهای منتهی به مرزهای اربعینی، اطلاعرسانی به مسافران و رانندگان برای کاهش زمان سفر و افزایش رضایتمندی زائران توسط سامانه جامع ۱۴۱ شامل تلفن گویا، پاسخگویی ۱۴۱، سایت و اپلیکیشن ارائه خواهد شد.