تاکنون 6 تا 7 سرمایه گذار بین المللی برای تأمین مالی، طراحی و ساخت خط لوله انتقال گاز ایران به عراق، سوریه و کشورهای اروپایی اعلام آمادگی کرده اند.
به گزارش گروه سياسي«خبرگزاري دانشجو»، جواد اوجی در یادداشتی با عنوان امضای بزرگ ترین تفاهم نامه صادرات گاز جهان اسلام که در پایگاه اطلاع رسانی دولت منتشر شده است، اظهار امیدواری کرد که این تفاهم نامه سال آینده اجرایی شود.
متن یادداشت به این شرح است:
کشور مقدس جمهوری اسلامی ایران با دارا بودن بیش از 33 تریلیون متر مکعب گاز طبیعی، دارای دومین ذخایر گازی در جهان است. در این راستا اتخاذ راهبردهای مناسب تجاری گام مهمی در تحقق اهداف عالیه نظام، ارتباط دوستانه، برادرانه و تحکیم روابط با کشورهای همجوار و مسلمان منطقه و از دیگر سو تجارتی سودآور جهت میهن عزیزمان خواهد بود.
بر این اساس برآنیم با ارتقاء توانمندیهای خود در بخش صنعت گاز ،نقش جمهوری اسلامی ایران را در سهم تجارت جهانی گاز ارتقاء بخشیم و آن را به میزان 10% برسانیم. در حالی که تولید روزانه گاز در کشور به 600 میلیون متر مکعب می رسد که با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی این میزان تا 4/1 میلیارد متر مکعب افزایش خواهد یافت.
با توجه به نیاز روزافزون کشورهای منطقه و جهان به سوخت پاک و ارزان گاز طبیعی و وجود منابع عظیم گازی در ایران بویژه درمنطقه پارس جنوبی باید تلاش کنیم در کنار خدمت رسانی به هموطنان عزیز از این منابع خدادادی در جهت صادرات نیز استفاده کامل کنیم. بر این اساس در روز دوشنبه سوم مرداد 90 طی مراسمی تفاهم نامه 3 جانبه صادرات گاز به کشورهای دوست وبرادر عراق و سوریه به امضاء رسید.
بر اساس این تفاهم نامه ایران قادر خواهد بود تا روزانه به میزان 110 میلیون متر مکعب گاز خود را از طریق این خط لوله به کشورهای عراق، سوریه و کشورهای متقاضی اروپایی صادر کند.
خط لوله مذکور در سایز 56 اینچ و بطول 5 هزار کیلومتر قادر خواهد بود گاز ایران را از طریق کشورهای عراق، سوریه و گذر از مدیترانه و لبنان به کشورهای اروپایی برساندکه هزینه اجرایی آن حدود 10 میلیارد دلار برآورد شده است . هم اکنون جهت اجرایی کردن این خط 6 تا 7 سرمایه گذار بین المللی برای تأمین مالی، طراحی وساخت اعلام آمادگی نموده و مذاکرات در حال انجام است و امیدواریم تا سال آینده اجرایی شود. تامین مالی پروژه صادرات گاز به اروپا از طریق خاک عراق، سوریه ولبنان به صورت BOT و BOO صورت می گیرد که تاکنون 15 شرکت اروپایی تقاضای خود را برای بازاریابی اعلام کرده اند.
لازم به ذکر است نیاز کشور عراق به گاز ایران روزانه به میزان 10 تا 15 میلیون متر مکعب سوریه 15 تا 20 میلیون متر مکعب ولبنان بین 5 تا 7 میلیون متر مکعب است که پیش بینی می شود تا 4 سال آینده به این میزان از نیاز خود از طریق کشورمان دست یابند.
امضاء تفاهم نامه مذکور که در محل پالایشگاه فازهای 4 و 5 میدان پارس جنوبی و درمرکز انرژی ایران – عسلویه به امضاء رسید مبین این نکته است که جمهوری اسلامی قادر است گاز مورد نیاز کشورهای منطقه در شرق، جنوب، غرب و حتی شمال کشور را برای سالیان طولانی و با امنیت کامل تأمین کند.