محیط‌زیست قربانی فراموش‌شده جنگ‌هاست/ توسعه پوشش گیاهی ارزان‌ترین راهکار مقابله با تغییر اقلیم لید:
آخرین اخبار:
کد خبر:۱۴۱۳۷۴۹

محیط‌زیست قربانی فراموش‌شده جنگ‌هاست/ توسعه پوشش گیاهی ارزان‌ترین راهکار مقابله با تغییر اقلیم لید:

ئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به پیامد‌های زیست‌محیطی جنگ و تخریب زیرساخت‌های حیاتی کشور، گفت: محیط‌زیست و منابع طبیعی از مهم‌ترین قربانیان جنگ‌ها هستند و خسارت‌های وارده به اکوسیستم‌ها، منابع آبی و زیستگاه‌های طبیعی می‌تواند آثار بلندمدتی بر کشور و منطقه بر جای بگذارد.

محیط‌زیست قربانی فراموش‌شده جنگ‌هاست/ توسعه پوشش گیاهی ارزان‌ترین راهکار مقابله با تغییر اقلیم

لید:

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، مقداد جورغلامی، رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و عضو مدعو گروه علوم کشاورزی و منابع طبیعی فرهنگستان علوم، امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیش از ۶۰ سال سابقه، در قالب پنج گروه آموزشی شامل جنگلداری، صنایع چوب و کاغذ، احیای مراتع و مناطق کوهستانی، شیلات و محیط‌زیست فعالیت می‌کند.

وی با اشاره به فرارسیدن روز جهانی محیط‌زیست در پنجم ژوئن و آغاز هفته محیط‌زیست در ایران از ۱۶ تا ۲۲ خرداد، گفت: شعار جهانی امسال «مبارزه با تغییرات اقلیمی» و شعار ملی هفته محیط‌زیست «حفظ محیط‌زیست، حفظ امنیت ملی» تعیین شده است.

جورغلامی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های کنونی، پیامد‌های زیست‌محیطی ناشی از جنگ اخیر است، افزود: در نتیجه این تهاجم، بخشی از زیرساخت‌های حیاتی کشور از جمله تأسیسات نفتی، منابع انرژی، منابع آبی، زیستگاه‌های حیات‌وحش و مناطق تحت حفاظت دچار خسارت شده و انتشار آلاینده‌هایی نظیر گاز‌های گلخانه‌ای، ترکیبات هیدروکربنی، ذرات معلق و فلزات سنگین را در پی داشته است.

وی ادامه داد: این آلاینده‌ها علاوه بر ایجاد چالش برای اکوسیستم‌های طبیعی، آثار گسترده‌ای در ابعاد ملی، منطقه‌ای و جهانی برجای می‌گذارند و بر روند تغییرات اقلیمی نیز تأثیرگذار هستند. همچنین تخریب مخازن نفتی و آلودگی‌های نفتی در پهنه‌های دریایی، تهدیدی جدی برای محیط‌زیست و تنوع زیستی محسوب می‌شود.

رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه محیط‌زیست پس از جنگ‌ها به‌عنوان قربانی فراموش‌شده شناخته می‌شود، تصریح کرد: با وجود تأکید کنوانسیون‌های بین‌المللی بر حفاظت از محیط‌زیست، خسارت‌های گسترده و بلندمدتی به منابع طبیعی کشور وارد شده که آثار آن ممکن است دهه‌ها باقی بماند.

وی خاطرنشان کرد: سازمان‌های بین‌المللی باید در قبال خسارت‌های زیست‌محیطی پاسخگو باشند و تعهدات خود را در زمینه جبران خسارت و حفاظت از محیط‌زیست ایفا کنند. دانشکده منابع طبیعی نیز آمادگی دارد در چارچوب برنامه هفتم توسعه برای حل چالش‌های این حوزه همکاری‌های علمی و تخصصی ارائه دهد.

جورغلامی کمبود بودجه، امکانات مالی و نیروی انسانی را از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌روی سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور دانست و گفت: حفاظت از بیش از ۱۸ میلیون هکتار مناطق تحت حفاظت با حدود دو هزار محیط‌بان، نیازمند تقویت ظرفیت‌ها و مشارکت گسترده‌تر جوامع محلی است.

وی همچنین با اشاره به برنامه‌های محیط‌زیستی پیش‌بینی‌شده در برنامه هفتم توسعه، از جمله ارزش‌گذاری منابع زیست‌محیطی، مقابله با گردوغبار و مدیریت پسماند، اعلام کرد که دانشگاه و متخصصان این حوزه آماده همکاری در اجرای این برنامه‌ها هستند.

رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران توسعه پوشش گیاهی و کاشت نهال را ارزان‌ترین و مؤثرترین راهکار مقابله با تغییرات اقلیمی عنوان کرد و افزود: طرح کاشت یک میلیارد نهال می‌تواند نقش مهمی در کاهش آثار تغییر اقلیم و بهبود شرایط زیست‌محیطی کشور داشته باشد.

وی با تأکید بر اهمیت مشارکت مردمی در حفاظت از محیط‌زیست، گفت: اجرای پویش‌های کاشت نهال و گسترش فرهنگ مسئولیت‌پذیری اجتماعی در این زمینه می‌تواند به احیای طبیعت و افزایش تاب‌آوری کشور در برابر تغییرات اقلیمی کمک کند.

جورغلامی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت تالاب‌ها اشاره کرد و گفت: تأمین حقابه تالاب‌ها یکی از موضوعات مهم برنامه هفتم توسعه است و بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، بیش از ۱۰ میلیارد مترمکعب حقابه باید از سوی وزارت نیرو برای تالاب‌های کشور تأمین شود.

وی افزود: دریاچه ارومیه در سال جاری از وضعیت نسبتاً مناسبی برخوردار است و حجم آب آن به بیش از چهار میلیارد مترمکعب رسیده است.

رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در پایان با تأکید بر ضرورت فرهنگ‌سازی زیست‌محیطی از خانواده، مدرسه و دانشگاه، گفت: چالش‌های محیط‌زیستی و تغییرات اقلیمی از جمله مسائلی هستند که آثار آنها در بلندمدت نمایان می‌شود و بی‌توجهی به آنها می‌تواند در آینده به بحران‌های جدی برای کشور تبدیل شود.

پربازدیدترین آخرین اخبار