رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران گفت: از دولت های عضو اکو انتظار می رود برای فعالیت های جدی بخش خصوصی، علامت های اطمینان بخش بدهند.
محمد نهاوندیان در همایش ملی ایران و اکو افزود: اکو بنابر تعریف و طبیعتش، سازمانی اقتصادی و فراموش نکردن این موضوع ، شرط نخست موفقیت آن است.
وی گفت: تجربه نشان می دهد توجه نکردن به وجه اقتصادی این سازمان، ما را از توفیق در دیگر جنبه ها نیز باز می دارد.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن افزود: وقتی در این موضوع توافق داشته باشیم نتیجه می گیریم که اگر اکو بخواهد در عرصه اقتصادی موفق باشد باید به بخش خصوصی تکیه کند.
نهاوندیان، توفیق اکو را مرهون حضور و فعالیت جدی بخش خصوصی دانست و تصریح کرد:برای افزایش نشاط اقتصادی نمی توان به برخی جلسات سازمان های دولتی اکتفا کرد .
وی به فعالیت اتاق اکو درباره همکاری های بخش خصوصی اشاره کرد و افزود: در این اتاق در دوره سه سال اخیر که مسئولیت آن را ایران بر عهده دارد برنامه ای بسیار جدی و مفصل تنظیم شده است.
نهاوندیان با اشاره به برخی مصوبات اجلاس اخیر اکو در کراچی ، ارسال علائم اطمینان آور به بخش خصوصی و فراهم کردن زیرساخت های لازم برای فعالیت جدی تر بخش خصوصی را از دولت های عضو اکو خواستار شد.
وی گفت: اصلی ترین کاری که در عرصه اقتصادی از دولت ها انتظار می رود این است که در عصر پس از جهانی شدن و پس از بحران مالی جهانی که همه به ضرورت های همکاری های منطقه ای پی برده اند به این موضوع اساسی در برنامه ریزی های ملی توجه شود که دوره ای که در برنامه ریزی های میان مدت و بلندمدت اقتصادی فقط ملی فکر کنیم گذشته است.
نهاوندیان افزود: زمان دل خوش کردن به آرزوهای تسهیل از طریق جهانی شدن، همه چیز را رها کردن و خود را از برنامه ریزی فارغ دیدن هم گذشته است. اکنون نگاه ما در برنامه ریزی ها باید منطقه ای باشد.
وی گفت: اگر چنین شود ایران و کشورهای همسایه برای برنامه ریزی های پنج ساله ملی خود باید مشارکت کنند آن گاه برنامه ریزی اکو در عرصه اقتصادی ، موضوعی فرعی نخواهد بود و در متن برنامه ریزی های میانی اقتصادی قرار می گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: اگر بخواهیم بخش خصوصی با دریافت علائم اطمینان آور در برنامه ریزی های ملی، جدی در نظر گرفته شود اقداماتی مانند توجه به تجهیزات زیرساختی ضروری است.
نهاوندیان، ارتباط کشورهای عضو از طریق توسعه شبکه حمل و نقل را از نیازهای ضروری کشورهای عضو اکو دانست و اضافه کرد: البته بهره برداری از خط ریلی اسلام آباد ایران ترکیه و خط بندرعباس آلماآتی اقدامات خوبی در این زمینه بوده است.
وی همچنین ، بانک اکو را نهادی بسیار موثر در تقویت همکاری های کشورهای عضو دانست و بر تقویت آن تاکید کرد.
نهاوندیان گفت: دولت های عضو باید سرمایه این بانک را افزایش دهند زیرا سرمایه کنونی برای تامین انتظارات کافی نیست.
وی، ایجاد شعبات بانک اکو در کشورهای عضو ، تعریف و عرضه خدمات تجاری این بانک به مشتریان و گشایش اعتبارات اسنادی را زمینه ساز جلب تجار به این بانک برشمرد.
نهاوندیان افزود: تخصیص اعتبار به طرح های سرمایه های و زیربنایی بسیار خوب است اما هر بانکی با تسهیلات تجاری است که جلوه می کند.
وی، ایجاد ارتباط قوی تر بانک اکو با دیگر بانک های منطقه ای مانند بانک توسعه اسلامی را از دیگر راهکارها برای توسعه همکاری های اعضا دانست.
نهاوندیان گفت: از مسائل مطرح در استفاده از خدمات بانکی این است که شرکت ها بخشی از اسنادی را که در روش های استاندارد و متعارف بانکی مورد توقع است ندارند و صورت های مالی در برخی مناطق مشکل دارند.
وی رتبه بندی شرکت ها را از دیگر مشکلات دانست و افزود: باید کمک کنیم که با واقع بینی و تامین خدمات لازم این مشکل را رفع کنند.
نهاوندیان گفت: ما برای رتبه بندی شرکت ها در مرکز اطلاعات و تحقیقات اسلامی، خدمتی عرضه کرده ایم و آمادگی داریم برای رتبه بندی تجاری شرکت های اکو نیز این خدمات را عرضه کنیم.
وی، گردشگری را از دیگرهای حوزه های بسیار مهم برای همکاری در چارچوب سازمان اکو و ارتقا دهنده توانمندی دیگر بخش ها دانست و بر سرمایه گذاری در این حوزه تاکید کرد.
نهاوندیان افزود: شاید لازمه این کار، ایجاد شرکت هلدینگ گردشگری برای پشتیبانی شرکت های فعال در این زمینه باشد و برای پیشبرد این هدف به بازارسازی نیاز داریم تا شرکت ها خودشان سرمایه گذاری کنند.
وی رفع مشکل ویزا را حداقل انتظار بخش خصوصی از دولت های عضو اکو برای توسعه سرمایه گذاری در عرصه گردشگری دانست و تاکید کرد: برای تسهیل در سفر کارآفرینان و گردشگران باید شرایط ویزای متعدد فراهم شود.
نهاوندیان همچنین بر رفع مشکل رانندگان کامیون و تسهیل درحمل و نقل اعضای اکو، ایجاد مرکز داوری تجاری میان اعضا، تشویق بانوان کارآفرینان و اجرای طرح های زیربنایی مانند تعمیر برخی پل ها در مسیر کشورهای منطقه برای گسترش و ارتقای همکاری های اکو تاکید کرد.
همایش ملی ایران و اکو اکنون با برگزاری دو نشست تخصصی با موضوع نگاه بخش دولتی و خصوصی به اکو ادامه دارد و فردا با برپایی دو نشست دیگر برای ارائه مقالات پایان می یابد.