گزارش كميته حقوق بشر عربستان از وضعيت حقوق بشر در اين كشور در سال گذشته نشان مي دهد وضعيت زندان هاي سعودي بسيار وخامت بار بوده و حقوق زندانيان توسط مقامات زندان ها بشدت نقض مي شود.
گروه بين الملل «خبرگزاري دانشجو»؛ عدم استقلال دستگاه قضايي عربستان سعودي و وضعيت وخيم زندان هاي اين كشور يكي از مواردي است كه فعالان حقوقي آن را نشانه نقض حقوق بشر در عربستان مي دانند.
آثار دخالتهاي بيجاي آلسعود در دستگاه قضايي رژيم عربستان سعودي كاملا نمايان است اين دستگاه از معيارهاي بينالمللي كاملا به دور است رفتار آنان با هموطنان بر اساس تبعيض ديني و فرقهاي انجام ميشود.
نظام عربستان تقريبا تنها نظامي است كه با تبعيض نژادي و فرقهاي بين مردمش حكومت ميكند اگر نخواهيم برخي ديگر از كشورهاي عربي بالاخص كشورهاي خليجي را به اين ليست اضافه كنيم چرا كه كشورهاي حاشيه خليج فارس نيز بر اساس تبعيض فرقهاي حكومت ميكنند.
در ژوئن سال 1996 مقامات عربستان پس از بمب گذاري در شهر الخبر كه يك ساختمان مسكوني نظاميان آمريكا هدف قرار داده و منجر به كشته و مجروح شدن صدها نفر شده بود، مقامات سعودي دست به بازداشتهاي وسيع در ميان شيعيان زدند.
اين در حالي است كه عامل اصلي اين بمبگذاري تا به حال مشخص نشده ولي همين دليل باعث شد كه رژيم عربستان و به اين بهانه يك بار ديگر شيعيان را در دايرهاي از اتهام قرار دهد و مضنونين اصلي شيعيان عربستان باشند.
اين بازداشتها تعداد زيادي از علما و شخصيتهاي مهم شيعه را دربرداشت آنان پس از مدتي آزاد شدند اما هنوز تعدادي از جوانان شيعي در پشت ميلههاي زندان به سر ميبرند.
رژيم تاكنون هيچ مدركي در دست ندارد تا بتواند ثابت كند كه عامل اين بمبگذاريها همين جوانان هستند ولي كماكان آنان را براي رسيدن به سرنخهاي تازه نگه داشته است.
اين در حالي است كه دولت آمريكا نااميدانه از جستوجو در اين رابطه دست برداشته و اين مهم را به رژيم عربستان سپرده است ولي رژيم عربستان دومين ناكام اين ماجرا است چرا كه تاكنون مظنون اصلي را نيافته ولي 9 جوان شيعي را بيش از 14 سال هنوز در زندان نگه داشته است كه رسانهها اين 9 جوان را زندانيان از ياد رفته «المنسيون» نام نهادهاند.
اوضاع زندانها در عربستان:
زندانهاي عربستان از وضعيت اسفناكي برخوردارند و با معيارهاي بين المللي زندانها همخواني ندارند.
بارها در اين زندانها اعتراضهايي نسبت به اين اوضاع شده كه همين اعتراضات كمك شاياني به بدتر شدن اوضاع زندانها ميكند.
رژيم عربستان هرگز اين موضوع را در محافل حقوقي بينالمللي بازگو نكرده است تا كسي نداند پشت ديوارهاي زندانهايش چه ميگذرد.
6 ژانويه 2011 زندانيان زندان مركزي الدمام عربستان با ارسال تلگرافي به انجمن ملي حقوق بشر خواستار مقابله اين انجمن با رفتارهاي غير اخلاقي مقامات زندان و تضمين حقوق معيشتي، انساني و سلامتي خود شدند.
در اين تلگراف آمده بود نيروهاي امنيتي اين زندان ما را مجبور ميكنند تا در بدو ورود به زندان برهنه و لخت شويم و مسئولان زندان با تحقير و كلماتي زشت و ناپسند ما را بازرسي ميكنند كه اين اقدام غير انساني نقض فاحش حقوق بشر و بر خلاف ارزشهاي اسلامي و انساني است مقامات زندان همچنين زندانيان را به صليب كشيده و شكنجه ميكنند و با كلمات و جملات بسيار ركيك آنها را خطاب قرار ميدهند.
6 ژانويه 2011 ناصر بن نايف الهاجري يك شهروند كويتي كه به مدت 2 سال و نيم در زندان الملز واقع در الرياض پايتخت عربستان بازداشت بود پس از رهايي در گفتوگو با پايگاه اينترنتي حقوق و آزاديها گفت: هرگز تصورش را نميكردم كه آن رفتار وحشيانه را در يك دولت اسلامي مشاهده كنم.
وي تاكيد كرد كه اواخر سال 2007 ميلادي هنگام سفر به عربستان براي اداي فريضه حج بازداشت و به زندان الملز روانه شدم.
هاجري در ادامه صحبتهايش الملز را بدتر از گوانتانامو خوانده و افزود: تا اين ساعت دليل بازداشت و اتهام وارده بر خود را نميدانم و در طول 2 سال و نيم بازداشت هيچ قاضي به پرونده من رسيدگي نكرده و هيچ يك از مقامات قضايي اتهام مرا اعلام نكردهاند.
9 ژانويه 2011 محمد السهلي عضو جمعيت حقوق بشر عربستان طي دوره آموزشي موسوم به سيستم زندانها و اقدامات اجرايي كه در حضور تعدادي از زندانبانان، افسران و فعالان حقوق بشري برگزار شد، به اين نكته اشاره نمود كه تعداد زيادي از زندانهاي عربستان تا كنون به معيارهاي مناسب نرسيدهاند و افزود: من به عنوان يك فعال حقوق بشر و شخصي كه از نزديك با اين مسائل روبهرو هستم ميدانم كه اوضاع زندانها و زندانيان بسيار تلخ و غير قابل قبول ميباشد.
السهلي با اشاره به اوضاع زندانيان افزود: عليرغم تلاشهاي ناچيز انجام شده در اين خصوص كماكان شاهد ازدحام بيش از حد نفرات در سلولها عدم وجود مراقبتهاي بهداشتي و غذايي و بدرفتاري با آنها هستيم.
21 مارس 2011 تعدادي از فعالان حقوق بشري، سروان قحطاني و سروان مشعل العتيبي مسئولان امنيتي زندان الاحساء را مسئول شكنجه زندانيان شركت كننده در راهپيماييهاي مردمي اين استان اعلام كردند.
26 مي 2011 زندانيان شيعي زندان الدمام، به دليل بدرفتاري مسئولان زندان با آنها دست به اعتراضات گسترده و اعتصاب غذا زدند.
اين امر موجب شد تا رئيس زندان الدمام عبدالرحمن العقيل معترضان را به حبس در سلول انفرادي تهديد كند.
9 آگوست 2011 شوق الشمري، دختر فعال حقوق بشري مخلف بن دهام الشمري در مورد آخرين وضعيت پدرش گفت:به دليل شكايتنامه مكتوب پدرم كه توسط من به مدير كل زندانهاي كشور علي الحارثي ارسال شد پدرم ازاوضاع بد و نابهسامان اين زندان شكايت كرده بود.
سروان دوم عبدالمجيد الاسمري، رئيس زندان الدمام به همراه يارانش به بهانه انتقال وي به بيمارستان جهت انجام پارهاي آزمايشهاي مخصوص و نيز جهت انتقام وي را با خود به بيرون از سلول منتقل كرده و ماموران امنيتي با بستن دست و پاي مخلف الشمري وي را به اتاق كنترل دوربينها جهت فرار از دوربين و ضبط اتفاقات پيش رو منتقل كرده و اقدام به ضرب و شتم او كردند كه مخلف الشمري از شدت ضربات بيهوش به روي زمين افتاد.
در همين حال عبدالمجيد الاسمري با ريختن ماهده ضد عفوني دتول در دهان مخلف الشمري و ضربه زدن به سينه او قصد كشتن وي را كردند.
با وخيمتر شدن وضعيت جسماني مخلف بن دهام الشمري بدن خون آلود و كبود وي به بيمارستان مركزي الدمام منتقل شد.
الحربي افسري كه وي را به بيمارستان منتقل كرد به پزشكان بخش اورژانس گفت:اين فرد با خوردن ماده ضد عفوني دتول قصد خودكشي داشت.
14 آگوست 2011 شهروند شيعي حسن عبدالله العوجان يكي از زندانياني كه به اتهام شركت در تظاهرات و راهپيماييها بازداشت شده بود پس از آزاد شدن از زندان جان خود را از دست داد.
اين شهروند 18 ساله و از اهالي جزيره تاروت از بيماري تالاسمي رنج ميبرده و به دليل بياهميتي عمدي مسئولان زندان نسبت به اوضاع وخيم وي وضعيت جسمانياش وخيمتر شده و با وخيمتر شدن وضعيت سلامتش وي را آزاد كردند كه يك ماه پس از آزاد شدنش به دليل ضعف و ناتواني عمومي كه بر اثر شكنجه در زندان حاصل شده بود سرانجام العوجان جان خود را از دست داد.
منابع آگاه از اوضاع زندانها در اين باره اعلام كردند كه العوجان در درون زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفته كه آثار آن بر روي بدنش باقي بوده است. گفته مي شود مقامات زندان از رساندن دارو و مداواي اين زنداني امتناع كردند كه موجب شد تا پزشكان بيمارستان مركزي القطيف خونريزي و بيماري تالاسمي را دليل فوت وي اعلام مي كنند.
12 دسامبر 2011 زنداني بازداشت شده نايف المري در زندان الدمام و به دليل ابتلا به بيماري سل و نبود امكانات پزشكي جان خود را از دست داد.
گزارش شده است كه تا پايان سال گذشته ميلادي 80 تن از زندانيان اين زندان به دليل نبود امكانات كافي پزشكي به بيماري هاي سل و ايدز و بيماري هاي ديگر دچار شده اند.