عبور دلار از مرز 2000 تومان هشدار کارشناسان را در ارتباط با شروع یک بحران ارزی دیگر در پی داشته، این در حالیست که مسئولان در ماه های پایانی سال 90، علل گرانی دلار و اثر آن را بر زندگی مردم تجربه کرده بودند.
گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ گران شدن روزانه و حتی ساعتی دلار در چند هفته گذشته سبب شده است یک بار دیگر مردم نسبت به ورود به این بازار ترغیب شده و باز هم همانند ماه های پایانی سال 90 سرمایه ها و نقدینگی خود را در این بازار سرمایه گذاری کنند.
این روزها با وجود نوسان شدید قیمت دلار و سکه، دیگر از حضور پلیس ها در حوالی میدان فردوسی تهران برای جمع کردن دلالان دلار خبری نیست. بستن صرافی های غیرمجاز توسط بانک مرکزی هم نتوانسته تب دلار را فرو بنشاند و روند صعودی قیمت ارز از یک ماه پیش با سرعت زیادی آغاز شده است.
علل نوسان ارز و طلا به روایت بهمنی
ريیس کل بانک مرکزی در تحلیلی از نوسانات نرخ ارز و سكه در بازار، بالا و پایین شدن قیمتها در بازار غیررسمی را ناشی از «انتظارات روانی» و «تحولات سیاسی» عنوان کرد.
محمود بهمنی گفته است: بخش عمدهای از این نوسانات تحت تاثیر عامل انتظارات متاثر از تحولات سیاسی و روانی است و در عمل اتفاقی نمیافتد که قیمت را دستخوش تغییر معناداری کند. از این رو اثر این تحولات کوتاهمدت و مقطعی بوده و با بروز انتظارات در جهت مخالف به سرعت، روند معکوس میشود. به گفته ريیس کل بانک مرکزی «هم اکنون ذخاير ارزی ایران تکافوی نیازهای موجود را میکند و هیچ مضیقهای در تامین ارز مورد نیاز وجود ندارد.»
از تجربه ای که استفاده نکردند/ بهمنی و حسینی می خواهند یک تجربه را دوباره تجربه کنند
در ماه های پایانی سال 90 که بازار ارز و سکه دچار التهاب شده بود همه نسبت به هرج و مرج در این بازار هشدار میدادند. فرار نقدینگی از سمت سرمایه گذاری در تولید و حتی در مسکن مهمترین نتایج این التهاب بود.
در طول چند ماه پول ها از بانک ها بیرون کشیده شدند تا به سمت خرید ارز و سکه روانه شوند. این اقدام فعالان بازار ارز و حتی مردم عادی سبب شده بود تولید کنندگان شاکیان اصلی از بانک مرکزی باشند که چرا این بانک نمی تواند آرامش را در بازار حاکم کند. تولید کنندگان معتقد بودند که بازار ارز و سکه سبب شده است که بانک تمایلی برای سرمایه گذاری و پرداخت تسهیلات به واحد های تولیدی را نداشته باشند. از سویی دیگر نقدینگی های مردم نیز که در بانک پس انداز شده بود توسط صاحبان حساب ها برای کسب سود بیشتر از بانک خارج می شد.
منشا اصلی گرانی های اسفند ماه گذشته به باور بیشتر کارشناسان گران شدن ارز و مخصوصا دلار بود. چرا که وارد کنندگان به بهانه افزایش قیمت ارز، اجناس وارداتی خود را به قیمت بالاتر عرضه می کرند و از سویی دیگر با توجه به اینکه تمامی بازارها به نوعی در هم تنیده هستند بالا رفتن قیمت ارز، افزایش قیمت سایر کالاها را نیز موجب شد.
نگرانی ها از افزایش قیمت ارز آنجا بیشتر می شود که تاثیر این افزایش قیمت در اواخر سال گذشته، هم اکنون بر تولید و نیز عرضه کالاهای مصرفی مردم در بازار نمایان شده است.
سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان نیز جندی پیش گزارش داد: در خصوص افزایش قیمت کالاها در بازار عوامل متعددی نقش دارند که مهمترین آن افزایش نرخ غیر رسمی ارز در بازار آزاد است.
گرچه آن روزها مدیران اقتصادی کشور تاکید داشتند که چون هیچ کالایی با ارز آزار وارد و یا تولید نمی شود پس نرخ های موجود در بازار تاثیری بر قیمت تمام شده نخواهند داشت، اما امروز به خوبی مشخص شده که قیمت کالاهایی مانند گوشت، مرغ و شیر به شدت از افزایش قیمت ارز در ماه های پایانی سال گذشته تاثیر گرفته و دست کم 30 درصد افزایش قیمت را ایجاد کرده است.
اما چرا مسئولان بانک مرکزی و وزارتخانه اقتصادی از تجربه هایی که در سال گذشته به دست آورند استفاده نکردند؟ آیا بهمنی و حسینی باز به دنبال کسب تجربه در مدیریت بازار ارز هستند.
در نهایت مردم دیگر از شنیدن خبر بمب ارزی شوکه نمی شوند و منتظر بمب های قویتر نیز نیستند چرا که تا هنگامیکه مردم فشار گرانی ها را بر سر سفره خود احساس می کنند هیچ بمب ارزی صداو اثری ندارد مگر اینکه قیمت ها را پایین بیاورد.
فعالان بازار ارز ، نرخ هر دلار آزاد را امروز 1995 تومان، یورو را 2505 تومان و هر پوند را 3100 تومان اعلام کردند.