بحران اقتصادی اروپا هر روز ابعاد تازه تری به خود می گیرد که از یک سو سبب اجرای طرح های جدید ریاضتی می شود و از سوی دیگر اعتراض های مردمی را در پی دارد.
گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ در حالی که فرانسه دومین سه ماه سال 2012 میلادی را با رشد اقتصادی صفر می گذراند دولت این کشور روز جمعه برنامه بودجه سال 2013 را تقدیم مجلس کرد.
با این حال، دولت فرانسه برای سال 2013 رشد اقتصادی معادل 0.8 درصد را پیش بینی کرده و بر اساس آن برنامه بودجه خود را به منظور کاهش کسری بودجه از 4.5 به سه درصد تنظیم کرده است.
ژان مارک ایرو، نخست وزیر فرانسه در این باره می گوید: در اروپایی که در حال تحول است فرانسه نقش مهمی بر عهده دارد. فرانسه اجرای نقش خود را از ابتدای کار رییس جمهوری آغار کرده و آن را ادامه می دهد. کاری که ما با تقدیم این بودجه انجام می دهیم یک اقدام سیاسی مهم برای بدست آوردن اعتماد مردم است.
به گفته اپوزیسیون و برخی کارشناسان، پیش بینی رشد هشت دهم درصدی اقتصاد خوشبینانه و حتی غیر ممکن است.
والری پکرس، نماینده سابق وزارت دارایی در امور بودجه در دولت نیکولا سارکوزی، رییس جمهوری پیشین، می گوید: این برنامه بودجه موجب رکود اقتصادی در کشور می شود. مالیات شامل شرکتهایی می شود که سرمایه گذاری و اشتغالزایی نمی کنند. همچنین مالیات شامل کسانی می شود که دیگر قدرت خرید ندارند و بنابراین هیچ شغلی نیز ایجاد نخواهد شد.
از سوی دیگر، وضعیت اشتغال در فرانسه بحرانی بوده و دو روز پیش از اعلام بودجه سال 2013، رقم سه میلیون بیکار در این کشور اعلام شد که رقمی بی سابقه از سال 1999 تاکنون است.
اعتصاب و راهپیمایی اتحادیه های کارگری ایتالیا
در ایتالیا نیز کارکنان بخش دولتی و عمومی روز جمعه به یک اعتصاب و تظاهرات سراسری دست زدند.
این اعتصاب که به دعوت دو اتحادیه بزرگ ایتالیا و در اعتراض به کاهش بودجه های جاری و دستمزد ها برگزار شد، بدون خشونت و با مسالمت به پایان رسید.
یکی از اعضای اتحادیه های کارگری می گوید: ما به کاهش بودجه های جاری و دستمزد ها اعتراض داریم. دولت برای کاهش کسری بودجه، فقط یک طرفه عمل می کند. دستمزدها را کم می کنند بدون اینکه بدانند مشکل واقعی در کجا است.
در این اقدام گسترده، هزاران نفر از استادان دانشگاه، کارمندان دولت و خدمات درمانی، رفتگران و خدمات شهری در میدان مرکزی رم به سیاست های ماریومونتی نخست وزیر کشور اعتراض کردند.
دولت راست میانه ماریو مونتی ماه گذشته دور جدید کاهش دستمزد کارکنان بخش عمومی و کاهش بودجه بخش خدمات درمانی را اعلام کرد.
این اقدام اتحادیه های ایتالیا با تظاهرات خشونت آمیز علیه سیاست های سختگیرانه اقتصادی مشابه در مادرید و آتن و همچینن اعتصاب در کارخانه فولاد ایلوا در جنوب ایتالیا همزمان شده است.
اعتراض و راهپیمایی اتحادیه های کارگری ایتالیا
کارکنان حمل و نقل عمومی اسپانیا، در اعتراض به کاهش دستمزد و طرح بازسازی نیروی انسانی دست از کار کشیدند.
اعتصاب روزجمعه در حمل ونقل عمومی شهرهای مهم از جمله مادرید و بارسلون باعث اختلال در رفت و آمد شده اما مسافران نیز از آن حمایت می کنند چرا که خدمات محدود آنها را به سرکارهایشان می رساند.
یکی از ساکنان مادرید می گوید: مادامیکه سرویس محدود هست، رفت و آمد راحت نیست، ولی من مشکلی در اعتصاب نمی بینم. دیگری می گوید:مردم می خواهند حرفشان را بزنند و از حقوقشان استفاده می کنند.
این اعتصاب روز دوشنبه نیز ادامه دارد و با اعتراض رانندگان قطارهای بین شهری به خصوصی کردن راه شبکه راه آهن اسپانیا همراه خواهد شد.
دولت راستگرای ماریانا راخوی با خوداری از دریافت کمک مالی از صندوق نجات منطقه پولی یورو برای کاهش کسری بودجه، هزینه های جاری خود در بخش حمل و نقل عمومی را کاهش داده است.
بر اساس طرح بازسازی نیروی انسانی در بخش حمل و نقل، دولت از سال آینده میلادی اقدام به تقلیل نیرو در این بخش می کند.