ناحیه یورو اوضاع چندان خوشی را تجربه نمی کند، بیکاری و اجرای طرح های ریاضتی از سوی دولت سبب اعتراض کارگران در کشورهای این ناحیه شده است.
گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ دولت یونان بزودی لایحه بودجه سال 2013 را با رعایت برنامه های سخت گیرانه اقتصادی به پارلمان ارایه می کند.
بر اساس این برنامه، دولت یونان برای مقابله با بحران مالی که گریبانگیر آن شده، 12 میلیارد یوروی دیگر از حجم بودجه می کاهد و این به معنی سخت تر شدن شرایط زندگی مردم این کشور است. در برنامه ای که ارایه خواهد شد، بودجه خدمات عمومی نظیر بیمه درمانی و خدمات اجتماعی، قربانی بیشترین کاهش خواهند بود.
با این حال به گفته وزیر اقتصاد، برخی از تدابیر اتخاذ شده در بودجه سال آینده میلادی مورد اعتراض نهادهای سه گانه بین المللی، یعنی صندوق بین المللی پول، کمیسیون اروپا و بانک مرکزی اروپا، موسوم به ترویکا، قرار گرفته است.
بودجه تمام عیار ریاضتی
بودجه سال آینده یونان، ششمین بودجه ریاضتی ست که از سوی دولت این کشور راهی پارلمان می شود.
آمار و ارقام این بودجه حکایت از آن دارد که اقتصاد یونان که در پنج ساله گذشته شرایط رکود را تجربه کرده است، امسال ضعیفتر و کوچکتر شود.
با وجود آنکه رشد تولید ناخالص داخلی این کشوردر سال میلادی جاری منفی شش و نیم درصد بود، سال آینده کاهش هفت میلیارد و هشتصد میلیون یورویی هزینه ها به اقتصاد یونان تحمیل می شود.
دولت یونان در تلاش است با این بودجه بندی که به نظر کارشناسان خوشبینانه و جاه طلبانه است، پاسخگوی انتظارات وام دهندگان بین المللی باشد.
بر اساس این طرح بودجه، سال آینده میزان بدهی های یونان به 179.3 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور می رسد.
هرچند با تداوم برنامه های ریاضتی و اجرای طرح کوچک سازی دولت پیش بینی می شود نرخ بیکاری در این کشور بحران زده به 24.7 درصد برسد.
افزایش بیکاری
نرخ بیکاری در هفده کشور عضو منطقه یورو در ماه اوت، باردیگر بالاترین رکورد تاریخی خود را ثبت کرد و به یازده و چهاردهم درصد رسید.
مرکز آمار اتحادیه اروپا روز دوشنبه تعداد بیکاران در این منطقه مالی را بیش از هجده میلیون نفر اعلام کرد.
بالاترین نرخ بیکاری در میان هفده کشور عضو یورو مربوط به اسپانیاست که در ماه اوت به بیش از بیست و پنج درصد رسید. البته این نرخ در میان جوانان اسپانیایی 25.9 درصد بود. اما اتریش از پایین ترین نرخ بیکاری در این ماه برخوردار بود. نرخ بیکاری در این کشور در ماه اوت چهار و نیم درصد گزارش شده است. نرخ بیکاری در آلمان، قوی ترین اقتصاد منطقه یورو هم در این ماه افزایش یافت و به پنج و نیم درصد رسید.
تحلیلگران پیش بینی می کنند بحران اقتصادی منطقه یورو و افزایش بیکاری ادامه پیدا کند.
کارگران در یونان و اسپانیا از بحران اقتصادی روز افزون کشورهایشان بیشترین زیان را دیده اند. حدود یک چهارم نیروی کار در این دو کشور در ماه اوت به دنبال کار می گشتند و بیکار بودند. در فهرست میزان بیکاری، اسپانیا رتبه اول را در میان کشورهای منطقه یورو دارد. در این کشور میزان بیکاری بیست و پنج درصد است. یونان با بیست و چهار و چهار دهم درصد در رتبه دوم قرار دارد. در پرتغال پانزده و نه دهم درصد از نیروی کار بیکار هستند. در این فهرست آلمان، هلند و اتریش به ترتیب با پنج و نیم، پنج و سه دهم و چهار و نیم درصد کمترین میزان بیکاری را دارند. متوسط بیکاری در کل منطقه یورو به یازده ممیز چهاردهم درصد رسیده است و هجده میلیون و دویست هزار نفر در این منطقه بیکار هستند. تحلیلگران می گویند خوشبینی زیادی برای اقتصادهای بحران زده جنوب اروپا وجود ندارد و انتظار می رود اوضاع روز به روز بدتر شود.
تحلیلگران معتقدند با توجه به بحران اقتصادی در منطقه یورو و رکود حاکم بر اقتصاد کشورهای عضو، نرخ بیکاری تا پایان سال میلادی جاری همچنان به روند افزایشی خود ادامه خواهد داد.
اسپانیا به دنبال کمک مالی، آلمان مخالف است
اولی رن، کمیسر اروپا در امور اقتصادی و پولی و ماریانو راخوی، نخست وزیر اسپانیا، در حالی صبح روز دوشنبه در مادرید دیدار کردند که گمانه زنیها در این باره که چهارمین اقتصاد حوزه یورو به چهارمین کشور درخواست کننده بسته نجات مالی از اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول تبدیل شود، افزایش یافته است.
این در حالی است که روز دوشنبه، کارکنان مترو و اتوبوس در مادرید در اعتراض به کاهش 7 درصدی حقوق و افزایش قیمت بلیط برای سومین بار متوالی در یک هفته اخیر دست به اعتصاب زدند.
ادامه کسری بودجه، افزایش فزاینده بدهیهای دولتی، بالا گرفتن حس ملی گرایی و استقلال طلبی مردم منطقه کاتالونیا و البته تظاهرات چند هفته اخیر مردمی علیه تدابیر ریاضت اقتصادی دولتی، آینده اقتصاد اسپانیا را در هاله ای از ابهام قرار داده است.
دولت اسپانیا اذعان کرده که میلیاردها یورویی که به بانکها تزریق خواهد کرد، میزان بدهی دولت را تا پایان سال 2012 به 85 درصد و کسری بودجه را به 7.4 درصد تولید ناخالص ملی خواهد رساند.
این در حالی است که میزان وعده داده شده به اتحادیه اروپا 6.3 درصد بوده است.
از سویی دیگر در حالی که مادرید به تقاضای کمک مالی از اتحادیه اروپا متقاعد شده است، برلین از مادرید خواست تقاضای کمک را به تعویق اندازد.
دیپلماتهای اروپایی گفته اند آلمان ترجیح می دهد که اسپانیا کمی صبر کند چرا که در حال حاضر پارلمان آلمان بیش از پیش در خصوص اعطای کمکهای اروپایی به کشورهای بدهکار اروپایی مردد است.