گروه یادداشت های خبرگزاری دانشجو»،محمد امینی رعیا دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه علم و صنعت؛ اگر نگاهی به طول تاریخ بشریت بیندازیم , همواره با مبارزات و جدالهایی مواجه می شویم که میان دو جبهه حق و باطل صورت گرفته است. هم اکنون نیز جهان در موقعیتی قرار دارد که در آن کشمکش هایی همه جانبه میان جبهه حق و باطل صورت می گیرد با این تفاوت که حوزه جنگ از نبردهای سخت و کشته شدن انسانها در آن به سمت جنگ نرم و هدف قراردادن افکار و عقاید و معیشت مردم تغییر کرده است.
در حال حاضر با نگاه به جهان پیشرفته قرن بیست و یک در می یابیم که جبهه باطل در جنگ کنونی توسط آمریکا به پشتوانه اسرائیل و چندی کشورهای اروپایی پوشش داده شده است و در مقابل جبهه حق توسط جمهوری اسلامی ایران هدایت می شود که یک تنه در برابر ظلم ایستادگی می کند.
پس از جنگ تحمیلی و دوران هشت سال دفاع مقدس , قدرت های جبهه باطل به این نتیجه رسیدند که دستیابی به ایران و جلوگیری از رشد و پیشرفت این قدرت اسلامی با گلوله و تانک و جنگنده های هوایی میسر نخواهد بود چرا که توان مقابله با نیروی ایمان جوانان ایران برایشان دست نیافتنی بود. لذا پس از سالها به این نتیجه رسیدند که مقابله با ایران تنها از راه نفوذ به حوزه های فرهنگی , اجتماعی , سیاسی و مهمتر از همه اقتصادی امکان پذیر است. به همین جهت تمامی نیروهای خود را گسیل کردند تا در این حوزه ها فعالیت کنند و با نفوذ خود ایران را ضعیف و ضعیف تر کنند.
نفوذ به حوزه های فرهنگی و اجتماعی مردم هر کشوری و تغییر آن , از آنجا که با آداب و رسوم مردم در ارتباط است و به ویژه در ایران که با دین و فرهنگ اسلامی عجین است بسیار دشوار می باشد و هر چند امکان پذیر است اما نفوذ در آن از سرعت کمتری برخوردار است و براحتی قابل دسترسی و تغییر نمی باشد مگر در بلند مدت که البته چنین فعالیتهایی نیز از جانب دشمن باطل به وفور در حال انجام است.در حوزه های سیاسی نیز دشمن به ویژه در زمانهای خاص سعی در اختلال در وضعیت کشور داشته است که از جمله آن می توان به قضایای بعد از انتخابات 88 اشاره کرد که خوشبختانه بصیرت مردمی باعث شد از پیشروی آن جلوگیری شود.
با این اوصاف و تفاسیر , آنچه برای دشمن قابل دسترسی تر و تاثیرگذارتر است حوزه اقتصادی می باشد چرا که مستقیما با معیشت مردم در ارتباط بوده و می تواند براحتی کشور را با مشکلات بزرگ مواجه کند. از جمله فعالیت های عدیده دشمن در این حیطه را می توان به تحریم های پی در پی در حوزه های مختلف به بهانه های گوناگون از جمله فعالیت های هسته ای ایران که اخیرا نیز شدت گرفته است اشاره کرد.
بنابراین دلیل و ریشه اصلی نوسانات در قیمت های داخلی و تورم و عدم ثبات اقتصادی که امروز درگیر آن هستیم , وجود نداشتن ساختارها و سیاست های مناسب جهت مقابله با حملات دشمن در حوزه های مختلف بویژه حوزه های اقتصادی می باشد. لذا می توان نزدیکترین و سهل الوصول ترین و ضربه پذیرترین قسمت کشور که دائما مورد حمله و هدف آماج تیرهای دشمن قرار دارد را حوزه اقتصادی دانست که متاسفانه نیروهای فعلی حاضر در این جبهه توان مقابله با دشمن را ندارند چرا که متاسفانه در زمان آسودگی خود را در این جهت آماده نکرده و ایجاد ساختارهای مقاومتی را بویژه در حوزه های اقتصادی دستور کار خود قرار نداده اند.
حال به نظر می رسد که ما به ساختارهایی نیازمندیم که ماهیت پیشگیری کننده داشته باشد نه درمان و در واقع بتوانیم رفتاری فعال در حوزه های اقتصادی از خود نشان دهیم. این احساس نیاز که از جانب مقام معظم رهبری به خوبی درک شده است , با عنوان اقتصاد مقاومتی توسط ایشان و تاکید چندباره معظم له به گفتمان امروز جامعه تبدیل شده است و این موضوع توسط نخبگان جامعه در حال پیگیری و تولید محتواست.
اقتصاد مقاومتی از ابعاد مختلفی قابل تعریف است. یکی از مفاهیم اقتصاد مقاومتی استفاده از رویکرد فعال و پیشرو به جای رویکرد منفعل است. اقتصاد مقاومتی یک نوع سیاستگذاری اقتصادی معطوف به پایداری در همه سطوح با فرض فشار همه جانبه رقباست که با آینده پژوهی و حرکت فعال نسبت به رقبا , تمامی فرصت های آنان را شناسایی کرده و راه حل های مقابله با آن را قبل از اقدام آنها اجرا می کند. با این روش است که می توان تهدید دشمن را به فرصت تبدیل کرده و از آن استفاده کرد. البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که منظور از اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد ریاضتی یا اقتصاد بسته نیست بلکه منظور اقتصادی باز و مردمی است که رفاه جامعه را نیز در پی دارد.
در واقع می توان گفت که اقتصاد مقاومتی به ایجاد ساختارهای اقتصادی ای اشاره دارد که در سخت ترین شرایط و بیشترین فشارها , کاملا منعطف عمل کرده و بدون تاثیرپذیری به راه خود ادامه دهد. در یک بیان کلی تر می توان سیاستگذاری مقاومتی را بیان کرد که مفهوم ایجاد ساز و کار های فعال در تمامی حوزه ها و ساختارهای کلان با قابلیت انعطاف در سخت ترین شرایط و فشارها را پوشش می دهد.
نکته قابل اهمیت این است که ساختارهایی که در اقتصاد مقاومتی ایجاد می شود باید علاوه بر تطابق با مفاهیم اسلامی و ملاحظات بومی , مبتنی بر علم و فناوری و ایجاد ارزش افزوده ناشی از فعالیت های دانش بنیان باشد چرا که در جهان امروز , بهترین ابزار پیشرفت و قدرت , دانش است.
آنچه روشن است این است که ما تا به حال نتوانسته ایم در همه جهات با استفاده از الگوهای اینچنینی پیشروی کنیم و همین باعث شده است که در مقابل فشارهای نظام سلطه , با مشکلاتی روبرو شویم که عدم ثبات اقتصادی ما را در پی داشته است اما این نکته نیز حائز اهمیت است که دشمن تاکنون , از همه توان خود جهت تحریم و فشار بر ایران استفاده کرده است و حتی تحت این شرایط سخت نیز , نیروی ایمان جوانان و تلاش جهادی آنان باعث شده است که به پیشرفت های مناسبی در حوزه های هسته ای , هوافضا , پزشکی و ... برسیم.
در آخر و با مشاهده این وضعیت می توان گفت جبهه امروز , اقتصاد مقاومتیست و در این شرایط نیز مانند جنگ تحمیلی و دوران دفاع مقدس , نیازمند جوانانی متعهد هستیم تا با کسب تخصص و حرکتی جهادی در حوزه های اقتصادی به ایجاد ساختار های مناسب و مقاومتی بپردازند و با نیروی ایمان , تعالی ایران اسلامی را رقم زنند و پیروزی را به ارمغان آورند که این مهم جز با حضور جوانان و نخبگان دغدغه مند در عرصه عمل و این اولویت حیاتی کشور صورت نخواهد پذیرفت.
به نظر بنده راهکار مناسب جهت بهبود وضع اقتصادي، فقط و فقط تغيير ساختار اقتصادي حال حاضر(اقتصاد پول محور) به ساختار اقتصاد اسلامي(برکت محور) است.