به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، گزارش عملکرد بودجه در 9 ماه سال جاری نیز نشان می دهد که بودجه عمرانی کمتر از بودجه جاری تحقق یافته است و تراز عملیاتی نیز منفی شده است در حالی که دولت باید بتواند میزان منابع و مصارف خود را متناسب کند.
بودجه امسال از نظر منابع یا همان درآمدها بالغ بر 5 میلیون و 665 هزار و 618میلیارد و 35 میلیون ریال و از حیث مصارف یا هزینه ها بالغ بر 5 میلیون و 665 هزار و 618 میلیارد و 35 میلیون ریال است. در قانون بودجه سال 1391کل کشور که با نفت 85 دلاری و دلار 1226 تومانی بسته شده و بودجه عمرانی دولت با عنوان تملک دارایی های سرمایه ای 38 هزار و 252 میلیارد تومان، منابع حاصل از فروش نفت و فرآورده های نفتی 61 هزار و 55 میلیارد تومان، درآمدهای مالیاتی دولت 45 هزار و 772 میلیارد تومان، درآمد دولت از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها 66 هزار میلیارد تومان و حقوق کارمندان دولت تحت عنوان جبران خدمات کارکنان 31 هزار و 374 میلیارد تومان تعیین شده است.
همچنین جمع کل بودجه 302 دستگاه اجرایی کشور در سال 1391 مبلغ 164 هزار و 417 میلیارد و 760 میلیون و صد هزار تومان اعلام شده است 20 درصد آن رقمی معادل 32 هزار و 883 میلیارد و 541 میلیون و 220 هزار تومان خواهد شد.
اما در این باره رحیم ممبینی، معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور در گفتوگو با ایسنا ، درباره چگونگی کاهش 20 درصدی هزینه دستگاه های اجرایی در سال جاری اعلام کرد: تلاش این است که در همه حوزهها 20 درصد صرفهجویی در هزینههای جاری داشته باشیم و این میزان برای دستگاههای مختلف، متفاوت است به طور مثال اعتبارات صندوقهای بازنشستگی و یا سایر تعهدات باید به طور کامل پرداخت شود.
ممبینی با اشاره به اینکه در کلان تلاش ما این است که 20 درصد صرفه جویی صورت بگیرد و تا کنون این موضوع را مدیریت کردهایم، خاطرنشان کرد: تا کنون که تخصیص 9 ماهه را به خزانه اعلام کردهایم این 20 درصد صرفهجویی رعایت شده اما میزان آن متفاوت است.
معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی با اشاره به اینکه در برخی موارد کمتر از 50 درصد و در برخی موارد 100 درصد تخصیص دادهایم، گفت: با توجه به اولویتها و حسب مورد و نوع مصارف که از جنس قطعی یا غیر قطعی است تخصیصها صادر میشود.
اما روز گذشته رییس خزانهداری کل کشور و معاون بودجهی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییسجمهوری برای ارائه گزارش عملکرد 9 ماهه بودجه سال جاری در مجلس شورای اسلامی حاضر شدند.
بر اساس گزارش عملکرد 9 ماهه بودجه 91، اعلام شده که در حوزهی درآمدها تحقق نسبی و رضایتبخشی اتفاق افتاده است و روند خوبی در بخش تامین منابع طی شده و در بخش هزینهها هم هزینههای جاری با روند قابل قبولی اختصاص پیدا کرده است اما تحقق بودجهی عمرانی کمتر از بودجهی جاری بوده است و رضایتبخش نیست.
در عین حال غلامرضا تاجگردون اعلام کرده که تراز عملیاتی و هزینهای بودجه شش ماه اول سال جاری بالای 300 هزار میلیارد تومان منفی است و این بدان معناست که دولت هزینههای جاری را از درآمدهای نفت تامین کرده است.
به گفته او به دلیل کاهش درآمدهای دولت در سال جاری،افزایش هزینههای جاری در کنار کاهش هزینههای عمرانی، تراز عملیاتی دولت بیشتر از گذشته منفی شده است که در مقایسه با شش ماه اول سال 90 حکایت از وجود اختلاف فاحشی دارد.
نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه تراز عملیاتی بودجه از از 100 هزار میلیارد تومان در سال 84 به 300 هزار میلیارد تومان در سال جاری رسیده است، معتقد است: این ارقام نشان میدهد که مصارف جاری دولت از درآمد نفت تامین میشود، عددی که روز به روز بزرگتر میشود و امسال نیز به واسطه کاهش پرداختیهای عمران و افزایش پرداختیهای جاری این تراز منفی بیشتر شده است.
بر این اساس همچنان دولت رقم کسری بودجه خود را اعلام نکرده و بر عدم ارائه متمم به مجلس اصرار می ورزد و اعلام می کند که متمم وقتی معنا پیدا میکند که بخواهیم مصارف و یا منابع جدیدی تعریف کنیم.