گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ کارشناسان مسائل اسرائیل معتقدند که برنامه های انتخاباتی کنست در نتیجه انتخابات تاثیر آشکاری دارد، پس در صورتی که دستور العمل های انتخاباتی حول محور مسائل امنیتی و مبارزه باشد شانس پیروزی حزب لیکود و اردوگاه راست گرایش به رهبری نتانیاهو در انتخابات افزایش خواهد یافت.
اما چنانکه مسائل اجتماعی و اقتصادی در رأس برنامه انتخابات باشد، شانس پیروزی اردوگاه چپگراها و میانه رو در انتخابات بهبود خواهد یافت، زیرا بر انتخاباتی که حزب لیکود و اردوگاهش در گذشته در آن شکست و اردوگاه چپگرایان و میانه روها پیروز شدند سازکارهای اجتماعی- اقتصادی سایه افکنده بود و در مقابل اکثریتی وجود نخواهد داشت که با موضع میانه رو ها در مسائل صلح در اسرائیل موافق باشد.
نتانیاهو و حزب لیکود و احزاب راست گرای تندرو بر روی مسائل امنیتی، ایجاد درگیری در انتخابات پیشرو؛ و در رأس آن پرونده هسته ای ایران و مبارزه با فلسطینی ها و اعراب، و تهدیدهای پنهان اسرائیل در انقلاب های عربی خواهند تمرکز خواهند کرد.
نتانیاهو خودش را مقدم می داند چرا که خودش را رئیسی می داند که برای رویارویی با خطرات این مرحله مناسب تر است.
نظر سنجی های عمومی در اسرائیل نشان می دهد که نتانیاهو بویژه هنگامی که از شهروندان اسرائیل از حل مسائل امنیتی و درگیری سوأل می شود برتری دارد و بحکم اینکه نتانیاهو نخست وزیر است و بر تعیین روند شهرک سازی و درگیری با فلسطینی ها کنترل دارد، شهرک سازی در رأس دستور کار انتخابات جای خواهد گرفت.
و در همین راستا دولت اسرائیل در تاریخ، 18/10/2012 طرح ساخت 800 واحد مسکونی در شهرک جیلو واقع در قدس اشغالی را تصویب کرد.
پس از این اقدام نتانیاهو اعلام کرد که دولت بزودی به بخش های مهمی ازگزارش قاضی ادموند لیفی خصوصا موارد مربوط به مشروعیت دادن به کانون های شهرک سازی غیرقانونی در کرانه باختری، و بخش هایی که افزایش ساخت واحدهای مسکونی و مصادره زمین های عرب ها و سیطره شهرک نشینان را تسهیل می کند صبغه قانونی خواهد داد.
نتانیاهو همچنین بر افزایش دامنه درگیری با فلسطینی ها در نوار غزه و بازگشت به سیاست ترور رهبران حماس و دیگر سازمانهای فلسطینی اقدام و اعمال دستور العمل های امنیتی بر انتخابات اسرائیل را تقویت خواهد کرد.
اما احزاب وابسته به اردوگاه چپ گرا و میانه رو، بر برنامه های اجتماعی و اقتصادی تاکید دارند، و حزب کار/کادیما همچنان مسائل اجتماعی و اقتصادی را در اولویت قرار می دهد، از زمان انتخابات شیلی یحیموویچ رئیس این حزب بوده و و در صدد این بود که مسائل اجتماعی- اقتصادی در برنامه های انتخابات کنیست در اولویت قرار دهد.
در واقع جناح چپ گرا و میانه رو، ضمن تاکید بر مسائلی چون گرانی مایحتاج زندگی، افزایش فاصله بین ثروتمندان و فقرا و همچنین افزایش فشارهای اقتصادی که طبقه متوسط جامعه از آن به ستوه آمده اند خواستار اجرای عدالت اجتماعی هستند. و حزب کار/ کادیما در صدد فعال کردن جنبش اعتراض آمیزی است که اسرائیل در تابستان گذشته تجربه کرد، چرا که راه اندازی این اعتراضات در اسرائیل به سود این حزب تمام خواهد شد.
در همین راستا حزب کار برجسته ترین رهبران جنبش های اعتراض آمیز را به خودجذب کرد و پیش بینی می شود که شماری از آنها جایگاههای مطمئنی در لیست این حزب در کنیست اشغال کنند.
اما حزب المستقبل (آینده ای وجود دارد) که یائیر لبید روزنامه نگار و مجری خبر شبکه دو اسرائیل در سال جاری آن را تاسیس کرده، برنامه ای را ارئه کرده است که در آن بر تغییر شیوه انتخابات، تدوین قانون اساسی اسرائیل و اجبار همه اقشار به انجام خدمت سربازی تاکید شده است.
میزان نیروی کنونی اردوگاههای راستگرا و چپ گرا
نظر سنجی های ماههای اخیر در اسرائیل نشان دهنده برتری واضح اردوگاه راستگرا بر اردوگاه چپ گرا و میانه روها است، اردوگاه راست گرایان که نتانیاهو آن را رهبری می کند متشکل از احزاب راست گرا، و راست گراهای فاشیسم و احزاب دینی تندرو و افراطی، از قبیل: حزب لیکود، حزب اسرائیل خانه ما، حزب شاس، حزب یهدوت هتوراه (یهودیان تورات)، حزب خانه یهودی (مفدال سابق)، و حزب وحدت ملی، می باشد.
بنظر می رسد که این اردوگاه تا حد زیادی دست به دامن اردوگاه چپگرا و میانه روها ی مخالفش زده است، تشکلات این اردوگاه برهبری حزب لیکود و ریاست شخص نتانیاهو تصویب می شود، چرا که وی پس از انتخابات کنیست نامزد آنها برای تشکیل کابینه دولت خواهد بود.
نظرسنجی های عمومی در اسرائیل پیش بینی می کند که حزب لیکود در مقایسه با 27 کرسی تصاحب کرده در انتخابات پیشین، 28 و یا 29 کرسی را در انتخابات آینده کنیست احراز خواهد کرد بطوریکه به بزرگترین حزب در کنیست تبدیل خواهد شد. ولی حزب افراطی اسرائیل خانه ما بریاست آویگدور لیبرمن وزیر امور خارجه اسرائیل طبق نظر سنجی ها بر 13 کرسی کنست دست خواهد یافت، این در حالی است که این حزب در مقایسه با دور قبلی انتخابات کنست 2 کرسی دیگر را از دست داده، و همچنین کرسی های حزب شاس در مقایسه با انتخابات پیشین کنیست 2 و یا 3 کرسی افزایش خواهد داد، تا به فضل بازگشت أریه درعی رئیس سابق این حزب بر 13 یا 14 کرسی دست یابد.
همچنین حضور حزب یهدوت هتوراه (یهودیان تورات) به یک کرسی افزایش خواهد یافت تا جمع کرسی های این حزب دینی جمعا به 6 کرسی برسد.
ولی احزاب فاشیستی خانه یهودی و وحدت ملی به طور یکسان بر 6 کرسی دست خواهند یافت، بدین گونه راست گراهای افراطی بریاست نتانیاهو بر اکثریت آشکاری در کنیسست دست خواهند یافت که بر اساس نظر سنجی ها 67 کرسی کنیست را تصاحب خواهند کرد.
بنظر می رسد که اردوگاههای چپ گرا و میانه رو بر خلاف راست گراهای متعهد و ایدئولوژیک در تشکیلاتشان دچار فروپاشی و تقسیم خواهند شد، چرا که تشکیلاتشان جایگاه رهبری هیچ حزبی را به رسمیت نمی شناسد و بر هیچ رهبری اتفاق نظر ندارند، به همین دلیل نیز تا کنون مشخصه های نهایی این اردوگاه تکمیل نشده است.
اما درباره تسیپی لیونی رئیس سابق حزب کادیما، ناظران احتمال می دهند که وی برای شرکت در انتخابات آینده کنست بطور مستقل و یا با ائتلاف با احزاب المستقبل و یا کار، حزبی جدید تشکیل دهد.
در این صورت اردوگاه چپگرایان و میانه رو ها شامل احزاب زیر می شود: "حزب کادیما"، "حزب کار"، "حزب المستقبل"، "حزب میرتس"، بعلاوه حزبی که احتمالا تسیبی لیونی تاسیس خواهد کرد.
حزب کادیما طی ماههای گذشته با چنان سرعتی در کاهش محبوبیت خویش روبرو بوده است که هیچ حزبی در تاریخ اسرائیل به خود ندیده است، این حزب پس از آن که در انتخابات سابق کنیست 28 کرسی را بدست آورد به بزرگترین حزب در کنیست تبدیل شد، ولی نظر سنجی های عمومی در اسرایل نشان میدهد که کرسی هایی را که این حزب در انتخابات پیشرو احراز خواهد کرد به 6 یا 7 کرسی کاهش پیدا خواهد کرد، این در حالی است که حتی برخی از این نظر سنجی ها در به حد نصاب رسیدن آراء این جهت کسب کرسی نمایندگی در کنیست شک دارند.
گفتنی است که پنج تن از اعضای کنیست دو سال پیش از حزب کار جدا شدند، و در صورتی خواهد بود که تسیبی لیونی با لیستی مستقل در انتخابات حاضر شود باز هم جزئی از رهبران حزب کادیما و کارکنانش را جذب خواهد کرد.
طبق سنجی ها پیش بینی می شود که که حزب کار 20 کرسی را تصاحب کند، که برای این حزب موفقیتی بزرگ خواهد بود چرا که در انتخابات دوره قبلی کنیست فقط 13 کرسی را جهت کسب نمایندگی احراز کردند.
دو سال پیش 5 تن از اعضای کنیست، به رهبری ایهود باراک وزیر دفاع ازحزب کار جدا شدند و حزب استقلال را تشکیل دادند، نظر سنجی های عمومی به این امر اشاره دارد که حزب استقلال حتی در بدست آوردن حد نصاب و احراز کرسی نمایندگی در کنیست با مشکلات زیادی روبرو خواهد بود، همچنانکه پیش بینی می شود که حزب "یوجد المستقبل" بریاست یائیر لبید ژورنالیست معروف بر 11 یا 12 کرسی در انتخابات پیشرو دست یابد.
نظرسنجی های انجام گرفته درباره حزب میرتس پیش بینی می کند که کرسی های نمایندگی این حزب به 2 کرسی افزایش خواهد یافت تا بدین طریق این حزب بر 5 کرسی در انتخابات آینده دست یابد، این درحالی که نظر سنجی های عمومی نشان از محافظت احزاب عربی بر حضورشان در کنست، و کسب 11 کرسی در انتخابات آینده دارد.