آخرین اخبار:
کد خبر:۲۲۲۶۲۱
رئیس ستاد برگزاری چهارمین همایش وقف و رسانه:

سازمان اوقاف نیازمند همکاری رسانه برای ترویج فرهنگ وقف است

رئیس ستاد برگزاری چهارمین همایش وقف و رسانه گفت: سازمان اوقاف نیاز به کمک رسانه‌ها در راستای ترویج و تبلیغ فرهنگ وقف و احیای موقوفات دارد.
سازمان اوقاف نیازمند همکاری رسانه برای ترویج فرهنگ وقف است

به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، مدیرکل دفتر ریاست روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان اوقاف در نشست خبری با تشریح برنامه‌های چهارمین همایش وقف و رسانه به تاریخچه وقف در گذر تاریخ اشاره کرده و گفت: وقف فراز و نشیب‌های فراوانی در کشور داشته اما مشرق‌زمین و ایرانی‌‌ها انسان‌های هم‌نوع و انسان‌دوستی هستند که این امر سبب شده امور خیریه و عام‌المنفعه در کشور ما رونق بیشتری داشته باشد.

 

حسن ربیعی اظهار داشت: وقف و کارهای عام‌المنفعه قبل از اسلام میان مردم ایران وجود داشته و امروز هم ما موقوفاتی از زمان هخامنشیان در کشورمان داریم که با ظهور اسلام وقف هویت تازه‌ای گرفت و همراه با آموزه‌های دینی شد. زیرا برابری و مساوات و عدالت مورد تأکید همه انبیاء و معصومین (ع) بوده است.

 

مدیرکل دفتر ریاست روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان اوقاف با اشاره به اینکه پیامبر اکرم (ص) به عنوان اولین واقف در اسلام اقدام به وقف کردند و پس از آن ائمه معصومین (ع) اموال و املاک خود را وقف کردند، افزود: دوران باشکوهی برای وقف از اواسط قرن پنجم تا اواخر قرن ششم در ایران بوده است و دوره‌ای از تمدن اسلامی مدیون موقوفات این دوران است.

 

ربیعی ادامه داد: بزرگ‌ترین موقوفه ایران با عنوان موقوفه ربع رشیدی 700 سال پیش در دوره غازان‌خان مغول در تبریز انجام شد که دارای دانشگاه، مسجد، کتابخانه دارالایتام و ... بود.

 

وی پرشکوه‌ترین دوران وقف در تاریخ ایران را دوره صفویه عنوان کرد و گفت: هزاران مورد وقف در این دوران در کشور ایجاد شد که بزرگان علماء و روحانیون در این امر پیشگام بودند به طوری که دستگاه وقف برای این موقوفات پیش‌بینی شد، اما پس از آن در دوره افشاریه موقوفات از بین رفت و در دوران زندیه و قاجاریه نیز موقوفاتی وجود داشته است.

 

مدیرکل دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان اوقاف در ادامه با بیان اینکه معضلات امروز ما درباره موقوفات مربوط به دوره پهلوی اول و دوم است تصریح کرد: از آنجا که وقف منبع درآمد روحانیون و علماء بود رضاخان علاقه داشت قدرت آنها را در کشور کم کند لذا در این دوران موقوفات بذل و بخشش شده و از بین رفتند اما پس از انقلاب با ورود امام راحل و توجه ایشان به مبانی دینی حکمی صادر شد که باید وقف به وقفیت خود باقی بماند و به موقوفات عمل شود.

 

ربیعی ادامه داد: بدون شک تمدن اسلامی در کشور در دوران شکوفایی‌اش که بسیاری از دانشمندان بزرگ متولد شدند مدیون موقوفات است که از محل درآمد موقوفات نیازهای آنها تأمین می‌شد و آنها امر تحصیل و پژوهش می‌پرداختند.

 

ربیعی ‌در ادامه از ثبت 172 هزار موقوفه در سامانه جامع ثبت اطلاعات موقوفات و بقاء متبرکه خبر داد و گفت: یک میلیون و 355 هزار رقبه و بیش از 750 نوع نیت خیر در کشور وجود دارد که بسیاری از آنها با نیت مذهبی اجتماعی، امور مساجد و حسینیه‌ها وقف شده است.

ربیعی خاطرنشان کرد: 8 هزار و 51 بقعه که در آنها 10هزار و 65 امامزاده آرمیده‌اند و 33 پیامبر خدا در 15 استان کشور مدفون هستند.

 

وی همچنین با اشاره به افکارسنجی سازمان اوقاف و امور خیریه در سال 88 در زمینه سطح شناخت و اطلاعات مردم از وقف، احکام موقوفات و میزان آشنایی آنها با سازمان اوقاف گفت: این نظرسنجی با شش ماه کار بررسی و تحلیلی با طرح نزدیک به 330 سوال برای شش گروه انجام شد که یافته‌های تحقیقی نشان داد 77 درصد افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردند یا وقف را نمی‌شناختند یا نسبت به آن کم‌اطلاع بودند. یعنی در این نظرسنجی 23 درصد وقف را می‌شناختند.

 

ربیعی ادامه داد: این نظرسنجی نشان داد وضعیت نامناسبی در جهت شناخت وقف و احکام آن در کشور وجود دارد در حالی که پهنای وسیع جغرافیایی در کشور با بیش از 60هزار مسجد، 851 بقعه و 172 هزار موقوفه در کشور مربوط به وقف است که وسعت عظیم را در بر می‌گیرد و پشتوانه معنوی بسیار بزرگی است که مردم از آن اطلاعی نداشتند و آنهایی که می‌شناختند اعتماد آنچنانی نداشتند.

 

وی همچنین به برنامه‌های سازمان اوقاف برای رفع این مشکل و دغدغه نماینده ولی فقیه در این سازمان اشاره کرد و گفت: از سال 88 همایش وقف و رسانه به منظور معرفی سنت حسنه وقف و ترویج و تبلیغ آن با استفاده از ظرفیت رسانه‌ها و تعامل مثبت بین سازمان اوقاف و رسانه‌ها برگزار شد که امسال چهارمین همایش وقف و رسانه همزمان با هفته وقف برگزار می‌شود.

 

رئیس ستاد برگزاری چهارمین همایش وقف و رسانه یادآور شد: متاسفانه برخی می‌گویند موضوع وقف موضوع دست‌چندمی است و امر مستحبی است، اما باید توجه کرد ، کسی که وقف می‌کند اولا باید حال معنوی و حس نوع‌دوستی در خود داشته باشد از سوی دیگر باید به کارکرد اقتصادی و آثار وقف توجه کرد که به نظر ما دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز توسعه کشور احیای موقوفات و بهره‌وری مناسب از آنها محقق می‌شود و می‌تواند بار عظیمی از مشکلات اقتصادی کشور را حل و به دولت کمک کند.

 

ربیعی با طرح این سوال که چرا ما به سراغ رسانه‌ها آمدیم، گفت: قدرت رسانه و تأثیر آن در افکار عمومی بر کسی پوشیده نیست، کسی منکر قدرت قلم و بیان رسانه‌ها و تأثیر آن نمی‌تواند باشد و به اعتقاد ما احیای و بهره‌وری موقوفات هم بدون همکاری رسانه‌ها ممکن نیست.

 

وی با تأکید بر اینکه رسانه‌ها می‌توانند در ایجاد مشارکت حداکثری مردم در وقف همکاری کنند تصریح کرد: سازمان اوقاف نیاز به کمک رسانه‌ها دارد و ما اقداماتی انجام دادیم که به سوالات و خواسته‌های رسانه‌ها دراین زمینه پاسخ‌گو باشیم و سیاست سازمان این است که درهای سازمان باز باشد تا بتوانند عملکردمان را ببینند و درباره آن بپرسند.

 

ربیعی اظهار داشت: ما نیاز داریم رسانه‌ها به موضوع وقف ملی نگاه کنند و آثار و برکات وقف را به مردم نشان دهند، نیازهای نوین را ترویج کنند زیرا ما صدیق‌ترین یار و یاور سازمان اوقاف را رسانه‌ها می‌دانیم.

 

رئیس ستاد همایش وقف و رسانه در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به برنامه‌های چهارمین همایش وقف و رسانه افزود: این همایش روز دوشنبه هجدهم دی‌ماه از ساعت هشت صبح در تالار وحدت تهران با حضور مسئولان فرهنگی، رسانه‌های جمعی، خبرنگاران، عکاسان، اصحاب وقف و متولیان موقوفات برگزار می‌شود.

 

وی یادآور شد: در این همایش، حجت‌الاسلام‌ قرائتی، حجت‌الاسلام‌ علی محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، قائم‌مقام سازمان صدا و سیما و مدیران خبرگزاری‌ها سخنرانی خواهند کرد و از رسانه‌های فعال که بیشترین تعامل را با سازمان اوقاف داشتند تجلیل خواهد شد.

 

وی همچنین از رونمایی سند رسمی وقف جمهوری اسلامی در حاشیه مراسم با حضور رئیس سازمان ثبت و اسناد کشور و مسئولان سازمان اوقاف خبر داد و گفت: برای اولین بار سند جامع وقف با شرایط امروز و رفع اشکالات موجود و براساس رعایت موازین شرعی و قانونی آماده شده که در حاشیه این همایش رونمایی خواهد شد.

 

ربیعی در پایان از رونمایی از صفحه جدید سایت جدید راسخون وابسته به سازمان اوقاف و امور خیریه در حاشیه این همایش اشاره و ابراز امیدواری کرد که با توجه و عنایت رسانه‌ها سازمان اوقاف و امور خیریه ماموریت خود را در امور موقوفات و بقاء متبرکه انجام دهد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار