گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»، حیان علوی؛ برنامه «آسمان شب» قدیمی ترین برنامه های نجومی هفتگی در ایران است که با رویکرد علم نجوم هر هفته از شبکه چهار سیما پخش می شود.
هر چند که راز و رمز علم نجوم و شگفتی های آن بر ماهیت جذاب این برنامه تلویریونی اثر گذاشته است، اما نکاتی چند را می توان از علل اصلی موفقیت و جذابیت این برنامه علمی دانست.
قدمت «آسمان شب» به سال 1380 باز می گردد و جزو با سابقه ترین تولیدات صدا و سیما است که مخاطبان خاص خود را از گروه های سنی متفاوت جذب کرده است، هر چند که نجوم و رابطه متقابل آن با فیزیک از موضوع برنامه «آسمان شب» چهره ای غامض و پیچیده ساخته است، اما ویژگی منحصر به فرد و مثبت این برنامه را می توان در بیان ساده مسائل نجومی دانست تا آن جا که مخاطب برنامه با سواد دانشگاهی و دقت در موضوعات مطرح شده خواهد توانست که به محتوای برنامه پی ببرد.
البته اجرای موفق سیاوش صفاریان پور را می توان مدیون آگاهی و رابطه تنگاتنگ وی با علوم نجوم دانست تا آن جا که وی موفق شده صحبت های علمی و تخصصی کارشناسان و کیهان شناسان را برای مردم ساده و قابل فهم گرداند که این توانایی صفاریان پور کمک بسزایی به جذب مخاطب و وفاداری آنان به این برنامه علمی کرده است، هرچند که نمی توان کتمان کرد که برنامه به خاطر محتوای علمی و تخصصی که دارد، دارای بار سنگینی است.
16 اردیبهشت سال 1389 شبکه چهار سیما جشن 10 سالگی این برنامه را مستقیما پخش کرد.
برنامه «آسمان شب» در طول این 11 سال شاهد حضور کیهان شناسان و چهره های علمی سرشناسی در این برنامه بوده است.
حقیقتا پخش برنامه هایی با رویکرد علمی و با سابقه ای طولانی در صدا و سیما به مانند ستاره ای درخشان می ماند که سبب پربار شدن کارنامه تولیدات صداو سیما می شود.
در حقیقت وجود «آسمان شب» را نمی توان در حد یک برنامه تلویزیونی دانست؛ «آسمان شب» را می توان به مثابه یک جریان سازی علمی در ایران دانست که توانسته است علم نجوم را عمومی کند.
یکی از مفاهیمی که در این برنامه بسیار به آن توجه می شود، موضوع جامعه منجمین آماتور یا نجوم آماتوری است، در حقیقت «آسمان شب» را می توان رسانه ای دانست که فعالیت های منجمین آماتور را مورد حمایت قرار می دهد.
جامعه نجوم آماتوری که اکثریت آنها را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهند، فعال ترین جامعه آماتوری در ایران است.
با توجه به این که ایران عزیز در رقابت علمی تنگاتنگی با کشورهای دنیا قرار دارد، وجود برنامه های با قدمتی چون «آسمان شب» را می توان سندی افتخار آفرین دانست که به علم نجوم نگاهی متعهد و حمایت گرانه دارد.
به امید روزی که رسانه ملی شاهد حضور پر رنگ تر علوم دیگر در خود باشد تا بتواند در عمومی کردن علم در جامعه قدمی استوار بردارد.