به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، پروژه هدفمندی یارانه ها در افکار عمومی همواره با کابوس گرانی اقلام مصرفی مورد نیاز مصادف شده و مردم طی اجرای قانون هدفمندی یارانه ها هر روزه با روند صعودی قیمتهای اقلام مصرفی ضروری همچون لبنیات، حبوبات، گوشت و مرغ، مواد شوینده، برنج و نان مواجه بوده اند. از همین روست که افزایش یارانه نقدی و اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها دیگر برای مردم نه تنها خرسند کننده نیست بلکه به شدت نگران کننده است.
زمان اجرای فاز نخست هدفمندی یارانه ها همه مردم به علت تازه بودن طرح و آشنا نبودن به آن و تنها دلخوش به اینکه پول نفت را به صورت نقدی دریافت می کنند و تفاوتی بین اقشار پردرآمد و کم درآمد نیست از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها بسیار خوشحال بودند و از اینکه پولی از سهم درآمدهای کشور در حساب آنها واریز می شود ابراز رضایت می کردند و از عواقب و اثرات آن غافل بودند چرا که در آن هنگام کارشناس و یا اقتصاددانی به صورت کاملا ملموس و روان و قابل فهم در رسانه ها برای مردم توضیح نداد که چه اتفاقی قرار است بیفتد.
با اجرای هدفمندی یارانه در مرحله نخست دولت و مجریان امور به یکباره اقدام به افزایش قیمت حامل های انرژی کردند و این در حالی بود که برخی مسئولان مدام اظهار داشتند که این قیمت ها در طول پنج سال افزایش پیدا خواهد کرد و به نسبت آن میزان یارانه نقدی نیز افزایش خواهد یافت و کارشناسان اقتصادی نیز البته از همان ابتدای قانون هدفمندی یارانه ها انتقاداتی به این طرح داشتند.
تغییر مدام قیمت اقلام مصرفی مردم را به نوعی فلج کرده است
تغییر قیمت مدام و پی در پی اقلام مصرفی مردم در مدت زمان مرحله اول اجرای هدفمندی مردم را تاکنون به نوعی فلج کرده است که حتی برای مایحتاج ضروری خود با مشکلات بسیاری روبرو هستند و حالا که زمزمه های اجرای فاز دوم به گوش می رسد مردم می خواهند گوش های خود را بگیرند چون از شنیدن اجرای مرحله دوم خواسته و ناخواسته واهمه و لرزی در تن آنها جولان می دهد.
با اجرای هدفمندی یارانه ها قیمت اقلام مصرفی ضروری مردم مانند نان، شیر و لبنیات، مواد شوینده، برنج و گوشت و مرغ، پوشاک و غیره افزایش قابل توجهی یافته است و اگر وضعیت به همین منوال و با همین شرایط پیش برود در آینده نزدیک تبعات ناتوانی مردم در تأمین اقلام مصرفی ضروری نسبت به گذشته نمایان تر خواهد شد.
پیرامون موضوع و مباحث یارانه و تاثیر آن بر روند افزایش قیمتها و نیز تاثیر یارانه ها بر رکود تولید و شاید هم اشتغال و مباحثی از این دست به میان مردم رفته و نظرات مردم را در خصوص یارانه ها جویا شدیم.
یکی از تولیدکنندگان با گلایه از وضعیت درآمدی و تولیدات خود گفت: مسئولان مدام شعار دادند که با اجرای هدفمندی یارانه ها، میزان حمایت از تولید افزایش می یابد و اکنون که دو سال از اجرای آن می گذرند همچنان منتظر حمایت های آنان هستیم و نه تنها حمایتی انجام نشده حتی به دلیل افزایش نرخ حامل های انرژی تولید بخش خصوصی نیز با مشکل مواجه شده است.
حسن مجیدی افزود: قبل از هدفمندی بسیاری از واحدهای تولیدی با مشکلات دست و پنجه نرم می کردند و با اجرای هدفمندی دیگر توان مقابله نیز از آنها گرفته شد و تعداد بسیاری از واحدها ورشکسته و تعطیل شدند و این در حالی است که بسیاری از آنها بدهی چند میلیونی به بانک های تسهیلات دهنده و شرکت های خدمات رسان آب، برق و گاز دارند.
پرداخت یارانه نقدی بیشترین ضربه را به مردم و بخش خصوصی وارد کرد
وی ادامه داد: با پرداخت یارانه نقدی و حذف یارانه برخی از کالاها بیشترین ضربه به مردم و بخش خصوصی خورد و قیمت ها بیش از 10 برابر افزایش پیدا کردند و تورم کمر مردم را شکست.
زارعی کارشناس حوزه روانشناسی در خصوص هدفمندی یارانه ها و پرداخت یارانه نقدی به مردم معتقد است: این روند که به صورت یکسان به همه افراد جامعه مبلغی مشخص داده شود چیزی نیست که ابتدای اجرای این قانون توسط مسئولان گفته شد.
وی افزود: قرار بود در هدفمندی یارانه ها افراد پردرآمد از افراد کم درآمد جامعه جدا شوند و یارانه ها به قشر متوسط و پایین جامعه برسد اما این طور نشد.
وی اضافه کرد: قرار بود با اعمال قانون یارانه ها تفاوتی ایجاد نشود اما الان می بینیم که عملا اینگونه نشد و کسی که در طبقه مرفه قرار دارد چند ماشین خریداری کرده و همه این ماشین ها کارت سوختشان مورد استفاده قرار گرفته و یارانه اش را هم دریافت می کند.
فاطمه رستمی دبیر بازنشسته با اشاره به اینکه یارانه ها تغییری در روند درآمد خانواده ایجاد نکرد، گفت: قرار بود براساس گفته های مسئولان خانواده ها با مدیریت در مصرف سوخت از یارانه ها برای خود پس اندازی درست کنند اما این اتفاق نیفتاد و هر ماه باید مبلغی را هم بر یارانه ها اضافه کنیم و قبض آب و برق و گاز را پرداخت کنیم.
وی همچنین با اشاره به روند صعودی قیمتها افزود: هزینه های انرژی که توسط دولت افزایش یافت اما نکته قابل توجه این است که هر ماه به بهانه های مختلف که اصلی ترین آن هدفمندی یارانه هاست کالاهای ضروری مردم مانند لبنیات و گوشت و حبوبات و دیگر محصولات با افزایش قیمت مواجه اند.
تولید کنندگان قیمت اجناس را بدون ضابطه خاصی بالا می برند
این شهروند همدانی ادامه داد: تولید کنندگان و فروشندگان به بهانه های مختلف مانند بالا رفتن نرخ آب و برق و گاز و هزینه حمل و نقل بهای اجناس را بدون ضابطه خاصی بالا می برند و در این خصوص دولت نظارت بسیار ضعیفی را اعمال کرده است.
یک فروشنده مواد غذایی نیز در خصوص اجرای قانون هدفمندی یارانه ها گفت: از روز اجرای قانون هدفمندی یارانه ها کارخانه ها هر روز به بهانه افزایش بهای حامل های انرژی و اینکه دولت حمایتهای قابل توجهی از آنها ندارد بهای تولیدات خود را افزایش می دهند و به طبع ما نیز اجناس را گرانتر به مشتریان عرضه می کنیم.
امین سعیدی با اشاره به اینکه برخی اقشار جامعه به معنای واقعی به یارانه احتیاج ندارند و دولت در شناسایی اقشار مرفه و اقشار نیازمند به یارانه مناسب عمل نکرد، افزود: چند خانواده را می شناسم که کارت بانکی خود را که یارانه ها به آن حساب واریز می شود به مغازه دار داده و مبلغ آن را برای خرید فرزندانشان قرار داده اند.
وی همچنین بیان کرد: اگر تجربه انجام مرحله دوم یارانه ها نیز مانند مرحله اول باشد ما اصلا راضی به انجام این قانون نیستیم.
اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به بیکاری پنهان دامن می زند
یک کارشناس حوزه اجتماعی نیز درباره قانون هدفمندی یارانه ها معتقد است: اعمال و اجرای قانون هدفمندی یارانه ها با برخی محسنات و مزایا به دلیل اینکه غیر کارشناسی انجام شد منجر به شیوع پدیده بیکاری پنهان شده و کارشناسان بسیاری نیز در این خصوص گفته اند که نظام پرداخت وجه نقد در برخی جوامع کوچک به تنبل پروری منجر خواهد شد.
علی مردانی ادامه داد: برخی خانواده ها هستند که مصرف آنچنانی از گاز و برق ندارند، اتومبیل شخصی هم ندارند، بعضا پرجمعیت هم هستند و اکثرا در مناطق محروم و حاشیه شهر هم زندگی می کنند به یارانه ها به عنوان یک درآمد ثابت نگاه می کنند و دیگر کار کردن و اشتغال را فراموش کرده اند و این امر در مطالعات اجتماعی نتایج خوبی را در بر نخواهد داشت.
با این تفاسیر اجرای قانون هدفمندی یارانه ها که این روزها و در انتهای عمر دولت دهم حرف از اجرای مرحله دوم آن است هرچند قانون موثر و قابل توجهی در استفاده از سوخت و انرژی به حساب می آید اما چون در خصوص قانون هدفمندی یارانه ها مطالعات کارشناسانه قابل توجهی انجام نشد و اجرای آن صورت گرفت، هنوز هم با مشکلاتی همراه است و نکته دیگر اینکه مردم هنوز از هدفمندی یارانه ها تنها دریافت وجه نقد را می دانند و دولتمردان و مسئولان اقتصادی دولت به معنای واقعی برای عموم مردم توضیح ندادند که قرار است چه اتفاقی حادث شود.