به گزارش گروه اقتصادی «خبر گزاری دانشجو»، وحید چگینی رییس موسسه ملی اقیانوس شناسی از آغاز طراحی مفهومی زیردریایی تحقیقاتی با همکاری دانشگاه صنعتی اصفهان و سازمان صنایع دریایی در آینده نزدیک و پیگیری نصب سنجشگرهای اقیانوسشناسی در ماهوارههای ملی خبر داد.
چگینی با اعلام این مطلب گفت: به موازات گسترش مطالعات اقیانوس شناسی در قالب گشتهای تحقیقاتی امیدواریم با کمک تجهیزاتی که میسازیم مطالعات اقیانوس شناسی زیر آبی را نیز آغاز کنیم. در این راستا طی تفاهمنامهای با سازمان صنایع دریایی و دانشگاه صنعتی اصفهان ساخت زیر دریایی تحقیقاتی را در دستور کار قرار دادهایم.
وی خاطرنشان کرد: در صورت تامین 30 میلیارد تومان اعتبار قادریم طی سه سال آینده زیر دریایی تحقیقاتی با قابلیت غوص تا عمق دو هزار متر، طی پنج سال زیر دریایی با قابلیت غوض تا زیر پنج هزار متر و طی هفت تا 10 سال آینده زیر دریایی با قابلیت غوص تا عمق بیش از هفت هزار متر بسازیم که در این صورت هفتمین کشور صاحب این فناوری در دنیا خواهیم بود.
چگینی تصریح کرد: در صورت حمایت مسوولان در آینده نزدیک طراحی زیر دریایی را شروع خواهیم کرد و در حال مذاکره با دانشگاههای دیگر هم هستیم که در تحقیقات زیر آب و ساخت تجهیزات اندازهگیری زیر آب مشارکت کنند.
وی افزود: این یکی از برنامههای آتی ما این است که با همکاری سازمان فضایی ایران ماهوارهها را به سنجندههای اقیانوسشناسی مجهز کنیم تا علاوه بر سطح از آسمان هم عرصههای آبی کشور را مورد مطالعه قرا ردهیم.
رییس موسسه ملی اقیانوس شناسی در مورد راه اندازی پایگاه دایمی جمهوری اسلامی ایران در قطب جنوب گفت: محققان ایرانی می توانند در صورت راه اندازی این پایگاه در قطب جنوب ، تحقیقات در زمینه هایی همچون اقیانوس شناسی ، نقشه نگاری ، زمین شناسی، یخ شناسی ، یخچال شناسی ، اقلیم شناسی و هواشناسی را در این منطقه دنبال کنند.
چگینی خاطرنشان کرد: تقریبا 70 درصد منابع آب شیرین جهان در یخ های قطب جنوب قرار دارد این در حالی است که این ناحیه سردترین منطقه جهان است و دمای آن حتی به منفی 90 درجه سانتیگراد نیز می رسد.
به گفته وی در حال حاضر رقابت تنگاتنگی بین کشورهای جهان برای انجام تحقیقات و فعالیت های علمی در قطب جنوب وجود دارد که ایران نیز نباید از این عرصه به دور باشد.
رییس موسسه ملی اقیانوس شناسی گفت: محققان ایرانی می توانند در صورت تامین اعتبار به میزان 30 میلیارد تومان ، در سه سال آینده زیر دریایی تحقیقاتی بسازند. این زیردریایی می تواند تا عمق 1000 متری برود.
چگینی افزود: همچنین در صورت تامین اعتبار لازم محققان ایرانی می توانند تا 10 سال آینده زیر دریایی بسازند که بیش از 7000 متر به عمق دریا برود و در صورت ساخت این زیردریایی ایران هفتمین کشوری خواهد بود که می تواند به اعماق اقیانوس ها و دریا ها برود.
چگینی از افزودن مطالب اقیانوس شناسی به کتب درسی دانش آموزان خبر داد و افزود: بر اساس هماهنگی هایی که با مسئولان وزارت آموزش و پرورش انجام شده است اطلاعات علمی در خصوص دریاها و علم اقیانوس شناسی در کتب درسی دانش آموزان گنجانده می شود که این طرح مورد توجه و تاکید مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است.
رییس موسسه ملی اقیانوس شناسی در مورد گشت تحقیقاتی در خلیج فارس و دریای عمان گفت: در این گشت تحقیقاتی که یک سال طول می کشد در برخی از نقاط راهبردی این دو منطقه آبی ، دستگاه های ثابتی نصب و هر سه ماه یک بار اطلاعات اقیانوس شناسی از آن جمع آوری می شود.
چگینی افزود: این دستگاه ها پارامترهایی همچون سرعت آب ، جهت جریان موج و ویژگی فیزیکی ستون آب ، دما ، شوری ، کدری و رسوبات بستر را بررسی و اندازه گیری می کنند. اندازه گیری گردش آب در خلیج فارس و دریای عمان و مدل سازی آن از مهمترین اهداف این گشت بزرگ است.
وی یادآور شد: هم اکنون ایران وارد مرحله اقیانوس شناسی حرفه ای شده است از این رو کشور به ناوگان ملی تحقیقات دریایی نیازدارد و در این شرایط سایر نهادها و موسسات باید برای ساخت ناوگان ملی کمک کنند.
رییس موسسه ملی اقیانوس شناسی از ارتقای وضعیت این موسسه به پژوهشگاه ملی اقیانوسی و جوی خبر داد و گفت : این پژوهشگاه از سال 92 فعالیت خود را آغاز می کند.