میرکاظمی ضمن تاکید بر حضور واقعی مردم در اقتصاد گفت: در حالی که سهام برخی شرکتها واگذار شده هنوز مدیریت و هزینههای آنها دولتی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، سید مسعود میر کاظمی در همایش «اقتصاد مقاومتی در حوزه انرژی» که امروز در دانشگاه علم وصنعت برگزار شد، گفت: از شهریور سال 1389 که مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند تاکنون تعابیر مختلفی از آن شده برخی آن را اقتصاد تدافعی می دانستند و برخی اقتصاد ریاضتی، اما همان طور که ایشان بعدا فرمودند اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که حتی در شرایط بحران هم بتواند رشد و حرکت خود را ادامه دهد و در عین حال مقاومت لازم در برابر شوک های وارده را داشته باشد.
وی افزود: در اقتصاد مقاومتی باید شاخص های کلان کشور حفظ شود اما متاسفانه پیش از این رشد اقتصادی ما ثبات نداشته و نرخ تورم به غیر از یکی دو سال دو رقمی بوده است.
رئیس کمیسیون انرژی ادامه داد: علت دشمنی غرب و تحریم ها این است که جمهوری اسلامی حرف جدید دارد و آنها نمی خواهند اجازه دهند کشوری خارج از چهارچوب فعلی فعالیت کند.
میر کاظمی خاطر نشان کرد: الحمدالله جمهوری اسلامی ایران از نعمت های خدادادی بسیاری بهرهمند است ما جوانان تحصیل کرده بسیار داریم و جمعیتمان جوان است و در حوزه های علمی و فناوری دست آوردهای خوبی داشته ایم .
وی افزود: در حوزه کشاورزی نیز حدود 100 میلیون تُن تولید داریم و در بسیاری از محصولات جز 10 کشور تولیدکننده دنیا هستیم.
وزیر سابق نفت گفت: با وجود همه این مزیت ها نباید به یک بخش خاص وابسته باشیم در اقتصاد مقاومتی باید از همه ظرفیتها و منابع با حداکثر ارزش افزوده استفاده کرد.
میرکاظمی در خصوص راه کارهای مقابله با فشارها و اقتضاهای اقتصاد مقاومتی گفت: اولین بخش حضور واقعی مردم است، دشمن به دنبال تحریم است تا رشد اقتصادی ما را دچار لطمه کند و در پی آن بیکاری و کاهش درآمد خانواده ها و ایجاد نارضایتی از نظام شکل گیرد برای جلوگیری از هدف دشمنان باید شرایطی فراهم شود که مردم در بخش های مختلف اقتصاد وارد شوند. و بایستی موانع را کنار زد.
وی ادامه داد: در زمان دفاع مقدس نیز حضور مادی و معنوی مردم بود که مقاومت را حفظ کرد و همین فرهنگ را باید وارد اقتصاد کنیم .
رئیس کمیسیون انرژی گفت: اقتصاد ما تک قطبی است و وابستگی زیادی به نفت دارد در طی سه دهه گذشته علی رغم تاکید برنامه های توسعه برکاهش وابستگی به نفت این میزان مدام افزایش یافته از سویی دیگر هزینه ها نیز بالا رفته که این خلاف اقتضائات اقتصاد مقاومتی است.
میرکاظمی گفت :در سا ل 86 بودجه جاری کشور 40 هزار میلیارد دلار بود که این میزان در سال 90 به 82 هزار میلیارد دلار افزایش یافت و در سال جاری بودجه جاری کشور 101 هزار میلیارد دلار است که قطعا محقق نخواهد شد.
وی گفت: یکی از ریشه های اصلی تورم در سنوات گذشته دارایی های بانک مرکزی در خارج از کشور بود. وقتی ارز حاصل از این دارایی ها وارد کشور می شود چون میزان آن بیش از کشش بازار است بانک مرکزی ناچار است خود بخشی از آن ارز را برداشته و به جای آن ریال وارد بازار کند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این تزریق پول باعث افزایش پایه پولی کشور می شود و نقدینگی و تورم را به دنبال دارد.
میر کاظمی خاطر نشان کرد: نکته دیگر این است که افزایش وابستگی به درآمدهای نفتی باعث جفا به خود صنعت نفت نیز می شود و سرمایه گذاری هایی که باید در این حوزه انجام شود منتفی می گردد.
وی ادامه داد: در اقتصاد ما همیشه هزینه بر درآمد پیشی داشته و این ویژگی یک اقتصاد بیمار است و باید جلوی آن گرفته شود.
وزیر سابق نفت افزود: صرف این که حامل های انرژی را گران کنیم و به حساب مردم بریزیم طرح تحول اقتصادی محقق نمی شود این محلی است که باید بخشی از کسری بودجه در آن تامین شود و با وجود فشارهای کوتاه مدت به سود کشور خواهد بود.
میر کاظمی در ادامه گفت: ما نیاز داریم اگر درآمدهای نفتیمان پایین می آید از ناحیه در آمدهای غیر نفتی کسری ارز را جبران کنیم تا با نوسانات قیمت ارز و کالاها روبرو نشویم.
وی خاطر نشان کرد: طبق تحقیقات انجام شده ماندگاری ما در بازارهای جهانی حدود سه سال است و پس از آن شرکت های دیگر با ارائه محصولاتی با کیفیت بالاتر جایگزین می شوند لذا تنها راه، حرکت به سمت صنایع و شرکتهای دانش بنیان است.
رئیس کمیسیون انرژی ادامه داد: دانش لازم برای این منظور در کشور وجود دارد اما برای تبدیل آن به فناوری و صنعت نیاز به اصلاحات ساختاری داریم در حال حاضر یک گسست میان حوزه دانش و صنعت وجود دارد.
میر کاظمی ادامه داد: اگر این پیوند ایجاد شود شرکت های دانش بنیان رشد می کنند، در آن صورت می توانیم در بازارهای جهانی جایگاه پیدا کنیم و برای کشور ارزآوری داشته باشیم .
وی گفت: باید از اقتصاد تک محصولی به سمت اقتصاد چند بخشی حرکت کنیم موقعیت سوق الجیشی کشور ما طوری است که می توانیم بخش قابل توجهی از درآمدهایمان را از خدمات کسب کنیم ما فرصت خوبی برای ترانزیت کالا در منطقه داریم.
این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: همچنین باید به سمت مدیریت مصرف انرژی حرکت کنیم ما حدود چهار برابر جهان و 14 برابر کشور ژاپن انرژی مصرف می کنیم و حدود 5 میلیون بشکه مصرف گاز کشور است که به هیچ وجه برای یک اقتصاد مقاومتی مناسب نیست.
میر کاظمی در پاسخ به این سوالی که چرا کالاها گران تر می شوند و توان رقابت با کشورهای همسایه را نداریم گفت مسئله این است که ما انرژی و فرصت های بسیاری را از دست می دهیم و بایستی جلوی ریخت و پاش ها گرفته شود و همه مکلف باشند منابع را بهتر استفاده کنند افزایش بهره وری در این زمینه بسیار اهمیت دارد .
وی گفت: ثبات اقتصادی نکته بعدی است که بسیار اهمیت دارد قوانین و مقرارات باید پشتیبان تسهیلات و معاملات باشند تا مردم حضور پیدا کنند.
رئیس کمیسیون انرژی ادامه داد: ما سهام برخی شرکت های دولتی را واگذار کرده ایم اما کماکان مدیریت و هزینه های آن ها از ناحیه دولت است.
میرکاظمی خاطر نشان کرد برخلاف روش ما کشور چین به جای واگذاری سهام شرکت ها مدیریت آن ها را به بخش خصوصی واگذار کرد و به بهره وری بالایی دست پیدا کرد.
وی ادامه داد: بسیاری از شرکت ها تنها اسماً واگذار شده اند و باید به سمتی برویم که حضور مردم در اقتصاد واقعی باشد.
میرکاظمی در پایان در خصوص بودجه دولت گفت: قاعدتا باید بودجه جاری دولت کاهش پیدا کند و روند افزایشی سال های گذشته متوقف شود و باید مشخص کرد چه میزان درآمد از حوزه های غیر نفتی می توان حاصل کرد .