گرایش اصلاحطلبان به سمت شورای شهرها

به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری یازدهم آرایش جریان های سیاسی نیز محکم تر می شود و استراتژی این جریانات توسط افراد شاخص آنها طرح و بحث می شود. در این بین جریان اصلاحات که پیش تر خود را به عنوان یک جریان قوی در انتخابات ریاست جمهوری معرفی می کرد و بر روی کاندیداهایی چون عارف، محمدعلی نجفی و ... برای حضور فعال در انتخابات سرمایه گذاری کرده بود؛ استراتژی اصلی خود را معرفی کرده است.
محمدعلی نجفی روز گذشته در مصاحبه ای با تغییر رویکرد از انتخابات ریاست جمهوری به سمت شوراهای شهر مدعی شد: «نیمی از کرسیهای شورای شهر متعلق به اصلاحطلبان خواهد بود» صحبتی که توسط عموم روزنامههای اصلاحطلب انتشار گسترده یافت.
برای بررسی این استراتژی جریان اصلاحات نیاز است که وضعیت آنها را طی سالهای 81 و 82 به بعد مورد مداقه قرار دهیم تا از وضعیت امروز آنها بیشتر آگاه شویم. اصلاحات بعد از انتخابات سال 80 که به ادامه دولت خاتمی منجر شد همواره با پلاکارد «یاران خاتمی» به عنوان کاریزما و رهبر جریان به میدان های انتخاباتی وارد شد.
با گذشت هفته هایی از دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یکی از مهترین پیام های این انتخابات به صورت کاملا زیرکانه ای از سوی طیف شکست خورده انتخابات-اصلاحات- مسکوت نگه داشته شد.
پنهان کردن پنجمین شکست پیدرپی سیّدمحمّد خاتمی که مهمترین ابزار جناح موسوم به اصلاح طلب برای جمع کردن ظرفیت اجتماعی در انتخابات است، یکی از مهمترین استراتژیهای اتاق فکر این طیف سیاسی بود.
بر این اساس، اولین شکست رسمی سیّدمحمّد خاتمی و یارانش به نهمین دورهی انتخابات ریاست جمهوری بر میگردد، در این انتخابات خاتمی به صراحت از مصطفی معین حمایت کرد اما بر خلاف انتظار وی، تنها 4 میلیون ایرانی به معین رأی دادند.


سال 85 نیز نیروهای اصلاح طلب برای پایان دادن به شکست های خود، در سومین دوره ی انتخابات شواری شهر به صورت رسمی از عکس های خاتمی استفاده کردند و نتیجه باز هم چیزی جز شکست نبود.
هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اما نقطه عطفی بود که حتی بعد ها موجب کناره گیری خاتمی از کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری دهم شد.عنوان ”یاران خاتمی" در حالی شهر های مختلف به خصوص تهران را پر کرد اما توفیق حداقلی اصلاح طلب ها در سومین دوره انتخابات شهر و روستا نیز از دست رفت .

فشار همه جانبه گروه های مرجع اصلاح طلب به خاتمی برای حضور در عرصه انتخابات دهم ریاست جمهوری موجب شد، وی از بهمن ماه سال 87 حدودا 40 روز کاندیدای محبوب اصلاحات باشد، اما حضور یکباره میرحسین موسوی در انتخابات و کناره گیری خاتمی اولین بذرهای ناراحتی را در جبهه اصلاح طلب کاشت.
پس از کناره گیری خاتمی به بهانهی حضور موسوی، خاتمی تبدیل به رهبر جبهه اصلاح طلب شد، مسئلهای که به هیچ عنوان مورد قبول تمام احزاب اصلاح طلب قرار نگرفت.
خاتمی طبق پیشبینیها با گرفتن عکس یادگاری، تمام و کمال به حمایت از میرحسین موسوی پرداخت ولی نتیجه باز هم نشان داد تاریخ سیاسی ایران به دوران ”پایان خاتمی" و یا «پایان اصلاحات» رسیده است.

تمام اینها باعث شده است که جریان اصلاحات از نداشتن پایگاه اجتماعی و شکستی دیگر در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم که به مرگ سیاسی این جریان منجر می شود امیدی نداشته باشد و از طرفی نمی خواهد که در فضای سیاسی محو شود پس بهترین راهکار را حضور در فعال در انتخابات شورای شهر می داند که بخاطر همزمانی با انتخابات ریاست جمهوری شکست در آن چندان جلب توجه نخواهد کرد؛ لذا اصلاحطلبان پاشنه آشیل خود را بر روی انتخابات شورای شهر گذاشته اند.
مصطفی کواکبیان اگرچه خود را به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری معرفی می کند اما در جمع اعضای اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل گفت:«ما برای تمام شهرهای بالای صد هزار نفر برنامه ویژه ای در انتخابات شوراهای شهر داریم».
روزنامه جوان که حرکت اصلاح طلبان به سمت شوراهای شهر را با اشاره هاشمی می داند؛ می گوید:« شوق اصلی اصلاحطلبان برای گرایش به سمت انتخابات شوراها را اشاره هاشمی رفسنجانی عنوان کرد و گفت: پس از جمعبندیهای اولیه اصلاح طلبان از عدم اقبال عمومی به آنها در انتخابات ریاست جمهوری، احزاب این جریان برای انتخابات شوراهای شهر و روستا فعال شدهاند. محمد هاشمی به عنوان نماینده اکبر هاشمی رفسنجانی در این جلسات حضور پیدا میکند.»
از طرفی اخباری نقل می شود که معصومه ابتکار عضو فعلی شورای شهر تهران به عنوان رئیس ستاد اصلاحطلبان برای انتخابات شورای شهر انتخاب شده است.
محمدعلی نجفی روز گذشته با بیان اینکه اصلاح طلبان حتما حضور فعالی در انتخابات شورای شهر خواهند داشت، افزوده بود: «این مساله صرف نظر از داشتن یا نداشتن کاندیدای ریاست جمهوری است» که نشان از تردید بیشتر آنها برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری است.