با این وجود که تقاضای بالایی برای خرید سکه بهار آزادی وجود دارد، استقبال قابل توجهی از طرح پیشفروش بانک مرکزی نشد، زیرا ...
به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، با اعلام طرح پیشفروش سکه بهار آزادی توسط بانک مرکزی، تمام فعالان اقتصادی به گوش بودند و هر روز اخبار این تصمیم بانک مرکزی رصد میشد.
اما نکته اینجاست که برخلاف این شرایط، با آغاز این طرح از آن استقبالی که انتظار میرفت، انجام نشد و برای بسیاری این سوال مطرح شده که چرا؟
چرا افرادی که سرمایههای خود را برای حفظ ارزش آنها وارد بازار طلا میکنند، وارد این معامله با بانک مرکزی نشدند؟
بانک مرکزی قیمتی کمتر از بازار پیشنهاد کرده و سودی هم برای شش ماه که سکه تحویل میشود، در نظر گرفته بود، اما چرا باز هم این سیاستها موثر نبودند؟
کارشناسان عوامل متعددی را مطرح میکنند که دولت برای موفقیت در طرحهای مشابه لازم است به آنها توجه کند.
نخست اینکه تفاوت قابل توجهی میان قیمت سکه پیشفروش شده و قیمت سکه در بازار آزاد وجود نداشت و متقاضیان ترجیح میدادند به جای تحمل شش ماه زمان، با مبلغ اندکی بالاتر سکه طلا را دریافت کنند تا هر وقت خواستند آن را بفروشند.
البته این مورد بیشتر در خصوص معاملهگران و فعالان بازار مصداق دارد، اما شاید با عرضه سکه با مبلغی پایینتر بخش بیشتری از نقدینگیهای بازار جذب میشد.
نوسانات بازار در چند ماه اخیر عامل مهم دیگری بود که اجازه ریسک بلندمدت را به متقاضیان نمیداد. مثل قدیم «سرمایه را زیر بالش بگذار و با خیال راحت بخواب»، این روزها آفت اقتصاد ما شده و مردم ترجیح میدهند تا با تبدیل وجه نقد به کالاهای سرمایهای، ارزش داراییشان را حفظ کنند.
اما به زعم بسیاری از کارشناسان عامل مهمتر و اصلی در استقبال کم از پیشفروش سکه، بیاعتمادی مردم به سیاستهای دولت و بانک مرکزی است، خصوصاً اینکه این طرح نیز با چند بار تغییر شرایط و زمان، آغاز شد و گمانهزنیهایی درباره تلاش دولت برای جبران کسری بودجه هم به گوش رسید.
فعالان اقتصادی زیادی در چند ماه اخیر به دلیل تغییر قوانین و مواضع ضد و نقیض متضرر شدهاند؛ دولت بارها وعدههایش را عملی نکرده و بازار با نگاه احتیاط، سیاستهای اعمالی را دنبال میکند؛ این تغییر مواضع و قوانین بارها در سیاستهای ارزی، گمرک، یارانه تولید و صنعت اتفاق افتاد.
این رخدادها میزان اعتبار دولت به عنوان متولی اقتصاد کشور را زیر سوال برده و جو روانی را متشنج کرده است.
اعتماد یکی از مهمترین فاکتورهای معاملات اقتصادی است که به مرور زمان بدست میآید و دولت متاسفانه به این عامل مهم آسیب زده است.
ناکامی طرح پیشفروش طلا یکی از نتایج این وضعیت است و میتوان موارد بسیاری را برشمرد.
بزودی در خصوص آسیبی که این بیاعتمادی به تولید ملی زده نیز مطالبی منتشر خواهد شد تا دولتمردان به اهمیت این مسئله بیشتر توجه کنند و از آن غافل نشوند.
به عقیده برخی کارشناسان حتی پایبندی به تصمیم ناصحیح اخذ شده، آفات کمتری از تغییرات پی در پی مصوبات دارد.