گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ قبرس را شاید بتوان نمونه کوچکی از کشورهای بحران زده اروپایی نامید؛ کسری بودجه شدید این کشور سبب شده است همانند یونان، اسپانیا و پرتغال به دنبال دریافت وام از اتحادیه اروپا و بانک مرکزی این اتحادیه باشد.
در قبرس رئیس جمهوری لیبرال انتخاب شده است، آن هم پس از حکمرانی کمونیست ها پس از یک دهه؛ روابط پیچیده این کشور با روسیه و اتحادیه اروپا خطراتی دارد که رئیس یوروگروپ از آن آگاه است.
رئیس یورو گروپ می گوید: هدف اصلی من تامین ثبات در منطقه مالی یورو است، به همین خواهان رشد اقتصادی قبرس و دیگر کشورهای بحران زده اروپا هستم.
هم اکنون قبرس به 17 میلیارد یورو نیاز دارد تا بتواند عقب ماندگی های ناشی از بحران اقتصادی را جبران کند.
وزرای دارایی منطقه یورو، روز شنبه قول کمک 10 میلیارد یورویی به قبرس را دادند.
این کشور پس از ایرلند، یونان، پرتغال و اسپانیا، پنجمین کشور دریافت کننده کمک در منطقه یورو است؛ گروه موسوم به یوروگروپ که متشکل از وزیران دارایی منطقه یورو است، پس از 10 ساعت مذاکره با رئیس صندوق بین المللی پول، در ساعات آغازین بامداد شنبه توافق کرد که برای نجات قبرس از ورشکستگی این کمک مالی را اعطا کند.
رئیس یوروگروپ می گوید: به عقیده یوروگروپ کمک مالی به قبرس برای محافظت از ثبات مالی این کشور و سراسر حوزه یورو تصویب شده است.
همانند دیگر کشورهای دریافت کننده وام های بین المللی، دولت قبرس متعهد شده است که کسری بودجه را با روش هایی مانند افزایش مالیات ها کاهش دهد.
اما حال این سوال وجود دارد که آیا کشورهای کوچکی چون قبرس توان پرداخت وام های میلیاردی نهادهای بین المللی و اروپایی را دارند؟ آیا نباید تعادلی میان کشورهای بحران زده ای چون پرتغال و قبرس پیدا کرد؟
یکی از مشاوران اتحادیه اروپا در این باره می گوید: تامین این وام در کمترین فرصت، اولویت ماست؛ از این منظر، شنیدن اینکه چون قبرس کشور کوچکی است پس اهمیتی ندارد، نگران کننده می باشد؛ این نشان می دهد که ما از بحران یونان درس نگرفته ایم. من موافقم راه حل اروپایی هستم و فکر نمی کنم نهادهای بین المللی بتوانند مشکل اروپا را به تنهایی حل کنند.
از سویی دیگر گروه یورو و صندوق بین المللی پول از دولت قبرس خواسته اند تا برای مبالغ کمتر از 100 هزار یورو در حساب های بانکی افراد، 6.75 درصد و بالای این مبلغ نیز 9.9 درصد مالیات وضع کند.
اعلام وضع مالیات بر مبالغ موجود در حساب های بانکی در قبرس، مردم این کشور را به سوی دستگاه های خودپرداز برای برداشت پول های خود کشانده است.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان ضمن استقبال از این تصمیم تاکید کرد: کسانی که مسئول بحران مالی این کشور بوده اند نیز باید به حل آن کمک کنند.
او گفت: آنچه که ما گفتیم این است که کسانی که در قبرس حساب بانکی دارند باید به نجات کشورشان کمک کنند، بنابراین کسانی که بیش از یک صد هزار یورو در حسابشان دارند، باید حدود 10 درصد آن را مالیات بپردازند؛ فقط مالیات دهندگان کشورهای دیگر نباید به حل بحران مالی قبرس کمک کنند، بلکه کسانی که مسئول آن بوده اند نیز باید همکاری داشته باشند و به نظر من این تصمیم درستی است.
از سه سال قبل که بحران اقتصادی اروپا تشدید شده، قبرس پنجمین کشور حوزه مالی یورو است که برای نجات اقتصاد خود مجبور به دریافت کمک های مالی بین المللی شده است.
بحران اقتصادی یونان بر عملکرد مالی بانک های قبرس تاثیر منفی زیادی گذاشته است.