امیرحسین جعفری در گفتوگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، درباره مطالبه گری های فعلی دانشجویان در حوزه سلامت کشور گفت: مطالباتی که دانشجویان مطرح می کنند، واقعی هستند، اما همه مطالبات را شامل نمی شود و نیاز به پیگیری های جدی تر دارد.
عدالت در سلامت ایران در شان انقلاب اسلامی نیست
وی جایگاه عدالت در نظام سلامت ایران را بسیار کمتر از شان انقلاب اسلامی دانست و افزود: اگر طرح نظام پزشک خانواده کارشناسی شده و دقیق اجرا شود، عدالت نیز تا حد فراوانی اجرایی خواهد شد.
امکانات در نقاط خاصی متمرکز شده است
این دانشجوی سال پنجم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در پاسخ به این پرسش که علت محقق نشدن این مهم را در چه می دانید، اظهار داشت: قسمتی از این مسئله به علت «متمرکز شدن امکانات در نقاط خاصی از کشور» است که همانند نحوه توزیع دیگر امکانات، عادلانه نیست؛ همچنین بخشی دیگر مربوط به نیروی انسانی است، الان در بعضی نقاط کشور به پزشک نیاز داریم در بعضی نقاط نیز پزشکان بیکار داریم که این هم به عامل قبلی بر می گردد، در واقع ما نتوانستیم در همه جای کشور به یک نسبت نیروی انسانی تربیت کنیم.
جعفری ادامه داد: علاوه بر این در بین دهک های درآمدی هم بی عدالتی داریم که علت آن گران بودن خدمات نسبت به درآمد دهک های پایین و کاستی ها در نظام بیمه ای ماست.
وی حضور دانشجویان در عرصه مطالبه گری عدالت در نظام سلامت را مقطعی بیان کرد و گفت: گمان نمی کنم مطالبات به صورت یک جریان دائمی ابراز شده باشد، اما اخیراً به نظر می رسد توجهات فراوانی به این سمت جلب شده که این هم به دلیل سهم بالای نظام سلامت در سبد هزینه های خانواده است.
جور پزشکیها را وزارت علومیها کشیدند
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به حضور ضعیف دانشجویان علوم پزشکی در مطالبه گری در حوزه سلامت تصریح کرد: جور علوم پزشکی ها را گاهی دانشجویان وزارت علوم کشیده اند، شاید علت آن به دلیل کم اهمیت دادن به این است.
اشکال نظام سلامت ما در اجراست نه در قانون
جعفری گفت: اشکال نظام سلامت ما در تدوین قانون نیست، بلکه در اجرای آن است، ما نقشه جامع علمی حوزه سلامت را داریم که یک سند بالادستی است و برای اجرای صحیح آن باید مطالبه گری و هم اندیشی شود؛ قانون برنامه پنجم هم قانون خوبی است، اما انحراف از آن فراون است، برای نمونه، طبق این قانون بنا بوده هر ساله سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی یک درصد افزایش پیدا کند که هنوز این عدد زیر یک درصد مانده، یا باید سهم مردم از هزینه درمان به کمتر از 30 درصد برسد، لذا در قدم اول باید بر اجرای این قبیل قوانین بیشتر تاکید کرد.
تفکیک پزشکان میان بخش دولتی و خصوصی واجب است
وی تفکیک پزشکان میان بخش دولتی و خصوصی را از واجبات جدی نظام سلامت کشور دانست و تصریح کرد: توجه نکردن به این مسئله باعث به خطر انداختن استقلال دانشگاه ها، افزایش نفوذ زیاده طلبان در تصمیم گیری ها، مواجه شدن هر دو بخش بویژه بخش دولتی با مشکلات در حوزه خدمات رسانی و از همه مهمتر خدشه دار شدن آموزش پزشکی می شود.
بیش از حد به سازمان نظام پزشکی بها داده میشود
این دانشجوی سال پنجم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به عملکرد سازمان نظام پزشکی اشاره کرد و گفت: اختیاراتی که این سازمان دارد فراتر از جایگاه یک نهاد صنفی است؛ طبق اساسنامه، این سازمان باید حامی منافع پزشکان و بیماران باشد، ولی ساختار آن به گونه ای است که در صورت تعارض این دو با هم، از حقوق پزشکان بیشتر حمایت خواهد کرد؛ اینکه تا چند سال پیش این سازمان خود تعرفه های پزشکی را مشخص می کرد، کار غیرمنطقی ای بود که خوشبختانه متوقف شد، از طرف دیگر طبق قانون، این سازمان مسئولیت برخورد انتظامی با متخلفان حرفه های پزشکی را هم دارد که شاید اگر این قانون تغییر می کرد، بهتر بود، به نظر می رسد بیش از حد به این سازمان بها داده می شود.
پیش بینی دو برابری پرداخت هزینههای درمان از جیب مردم
جعفری به مشکلات نظام سلامت کشور پرداخت و گفت: از اشکالات جدی که در نظام بهداشت و درمان کشورمان وجود دارد آن است که درصد بالایی از هزینه ها به عهده مردم گذاشته شده است و بیمه ها و دولت تا حدودی خود را از زیر بار آن کنار کشیده اند، در حالی که طبق برنامه پنجم سهم مردم از هزینه ها باید به کمتر از 30 درصد برسد که اکنون تقریبا دو برابر این مقدار است.
وی در ادامه یکی از عوامل ایجاد چنین حالتی را رشد کاریکاتوری نظام سلامت دانست و تصریح کرد: وقتی درصد فراوانی از بیماران با بروز هر گونه بیماری ساده ای ابتدا به پزشکان متخصص و فوق تخصص مراجعه کنند، بار مالی زیادی به بیمه ها وارد خواهد شد که دست این نهاد را در حمایت بیشتر از بیمه شدگان خود خواهد بست، لذا برای حل این مسئله نظام ارجاع یا طرح پزشک خانواده باید دقیق تر اجرا شود.
نفوذ فراوان پزشکان در تصمیمات وزارت بهداشت
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد همچنین گفت: موضوع دیگری که در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به چشم می خورد، نفوذ فراوان صنف پزشکان در تصمیمات این وزارتخانه است، این موضوع تا سطح دانشگاه های علوم پزشکی و بیمارستان های دولتی هم ادامه یافته و استقلال عمل دانشگاه ها را خدشه دار کرده که علت آن یکی قدرت بالای سازمان نظام پزشکی و دیگری تفکیک نبودن پزشکان بخش دولتی از بخش خصوصی است؛ البته به ظاهر این مسائل بتدریج در حال حل است.
تدوین نقشه جامع علمی باعث بهبود پژوهشهای پزشکی میشود
جعفری در ادامه به مشکلات حوزه پژوهشی علوم پزشکی اشاره کرد و اظهار داشت: با وجود اینکه رشد مقالات علمی در حوزه پزشکی قابل توجه بوده، اما به هدفمندی پژوهش ها در حل مشکلات داخلی خودمان کمتر توجه شده است که با تدوین نقشه جامع علمی در حوزه سلامت می توان مسیری در جهت بهبود پیدا کرد و البته تحقق آن، توجهات بیشتری را می طلبد.
وی به اهمیت طب سنتی و بی توجهی به آن نیز اشاره کرد و گفت: هنوز از ظرفیت های این طب به خوبی استفاده نشده، در حالی که توجه به آن می تواند در راستای سبک زندگی ایرانی-اسلامی باشد.