گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو»؛ چند روزی است که شرق آسیا بحرانی شده است؛ کره شمالی تهدیدات خود را در مقابل همسایه جنوبی اش بیشتر و عنوان کرده است که در صورت لزوم به این کشور حمله اتمی خواهد کرد. البته این تهدیدات به کره جنوبی ختم نشده و تهدیدات مشابهی را علیه آمریکا اعلام نموده است.
فارغ از جنبه های نظامی، اگر جنگی به وقوع بپیوندد، از بعد اقتصادی صدمات جبران ناپذیری به کره جنوبی و حتی آمریکا وارد خواهد شد.
شرق آسیا که به یکی از با ثبات ترین مکان های اقتصادی و سرمایه گذاری معروف است، در مقابل این جنگ تمام اندوخته خود را از دست خواهد داد؛ اندوخته ای که به لطف ثبات سیاسی، نظامی و اقتصادی بدست آمده است.
کره جنوبی دارای یک اقتصاد صنعتی با تکنولوژی بالاست که شرکای تجاری بسیاری در سطح جهان دارد و زیرساخت های شهری از جمله مخابرات و سیستم های حمل و نقل در شهرهای کره جنوبی بسیار مدرن هستند که یک جنگ تمام عیار با کره شمالی می تواند تمام این زیرساخت ها را نابود کند.
اما این جنگ تنها دامن کره جنوبی را نخواهد گرفت، ژاپن و آمریکا دو متحد نزدیک کره جنوبی نیز در این جنگ احتمالی دخالت خواهند کرد.
از سوی دیگر با توجه به توان نظامی و موشکی کره شمالی، ژاپن نیز در تیررس حملات موشکی کره قرار خواهد گرفت که در این صورت می تواند بسیاری از زیرساخت های این کشور را نابود کند.
اما بسیاری از کارشناسان معتقدند تحریم های اعمال شده علیه کره شمالی سبب بروز این تنش ها شده اند و این کشور با این تهدیدات به دنبال امتیاز گرفتن از غرب بوده و از واژه حمله اتمی به عنوان ابزاری در جنگ سرد استفاده می کند؛ این کشور هیچ گاه به یک درگیری واقعی تن نخواهد داد؛ چرا که چیزی جز نابودی برایش به ارمغان نخواهد آورد.
از سوی دیگر نزدیکی پیونگ یانگ به مجموعه کشورهای «بریکس» به عنوان بزرگترین گروه اقتصادی در حال رشد و پیشرفت و همسویی منافع این کشور با کشورهای عضو این مجموعه مانند روسیه، منافع این کشورها را نیز در خطر قرار خواهد داد.
جنگ احتمالی کره و آمریکا و شکست کره شمالی در این جنگ، آمریکا را به مرزهای چین و روسیه نزدیک خواهد کرد؛ به این ترتیب چین که در چند سال گذشته در آرامش سیاسی و نظامی به دنبال پیشی گرفتن اقتصادش از آمریکا بوده است، این رشد اقتصادی را در خطر خواهد دید.
از سوی دیگر رابطه مسکو-پکن در چند سال گذشته به شکل چشمگیر افزایش یافته است و در این راستا چین تلاش بسیاری میکند تا در بعد اقتصادی، سیاسی و نظامی به قدرتی بزرگ در عرصه بین المللی تبدیل شود.
همچنین با توجه به رفتار سیاسی آمریکا در شرق آسیا می توان بوضوح پی برد که این کشور به این نتیجه رسیده که این منطقه به مرکز سرمایه و ثروت جهانی تبدیل شده، بنابراین با یک آینده نگری به دنبال افزایش حضور خود در شرق آسیاست.
کارشناسان نظریه ای را بیان می کنند که چندان دور از ذهن نیست؛ آنها می گویند که پشت پرده این تهدیدات و اقدامات کره شمالی کشور ثالثی قرار دارد و آن کشوری نیست جز چین.
در چند سال گذشته که آمریکا در کشورهای ژاپن و کره جنوبی حضور نظامی و اقتصادی گسترده ای دارد، دریافته است که این منطقه بسیار امن تر از خاورمیانه و آمریکای جنوبی برای سرمایه گذاری است؛ به همین دلیل کره شمالی با چراغ سبز چین سعی می کند با تهدیدات نظامی و اتمی مانع از حضور پررنگ تر آمریکا در این منطقه شود.
بازار نفت نیز که شدیداً متاثر از حوادث سیاسی است، به این جنگ احتمالی واکنش نشان خواهد داد؛ کره جنوبی، ژاپن و چین از بزرگترین مصرف کنندگان نفت دنیا هستند و طبیعتاً این جنگ بازار نفت را با نوسان شدید قیمتی مواجه خواهد کرد و در پی آن قیمت ها افزایش خواهد یافت.
سونامی که چند سال پیش ژاپن را درنوردید، تاثیر بسیار مخربی بر بازارهای سرمایه جهان داشت؛ با توجه به اینکه درصد بالایی از صادرات ژاپن و کره جنوبی به اروپا و آمریکا است، در صورت بروز این جنگ مصرف کنندگان اروپایی و آمریکایی با کمبود عرضه مواجه خواهند شد و در نهایت قیمت ها به شکل فزاینده ای افزایش خواهد یافت.
در نهایت اینکه تاثیرات جنگ احتمالی کره شمالی با همسایه جنوبیش و آمریکا در بعد اقتصادی بسیار مخربتر از بعد نظامی آن خواهد بود.
هدف قرار گرفتن کشورهایی که تکنولوژی در آن حرف اول را می زند و دارای صنایع با تکنولوژی بالا و محصولات صادراتی های تک هستند، تمام جهان را متاثر خواهد کرد.