علیرضا زاکانی برای ثبت نام در وزارت کشور حضور یافت و ثبت نام کرد.
به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» زاکانی به همراه تعدادی از چهرههای سیاسی اصولگرا و نمایندگان ادورا مجلس در ستاد وزارت کشور حضور یافت و مراحل ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری را طی کرد.
علیرضا زاکانی در اسفند سال 1344 در جنوب شهر تهران، بین میدان خراسان و میدان شوش و در خانوادهای مذهبی متولد شد. پدربزرگ مادری اش آذری و اهل تبریز است، مادربزرگ مادری اش اهل کاشان است و پدربزرگ و مادربزرگ پدری اش اهل روستاهای بالای تهران هستند؛ حوالی اوشان و فشم، دو روستای زایگان (زاغون) و لالان (لالون). اما پدرش و پدرشان اهل شهر ری بودند. همسرش نیز اصالتا تبریزی است و معاون حوزه های علمیه استان تهران است.
پدرش از ورزشکاران با سابقه شهر ری و تهران، داور کشتی بین المللی کشتی و از دوستان صمیمی مرحوم تختی و در ورزش های باستانی کشتی پهلوانی هم از سرآمدان ایران و به تعبیری «صاحب زنگ» بود و تا زمانی که مرحوم شد مسوول برگزاری مراسم سالگرد تختی هم بود. علیرضا زاکانی خود نیز کشتی گیر بود تا اینکه به مناطق عملیاتی رفت، ماندگار شد و دست راستش مجروح گردید.
زاکانی سه فرزند دختر دارد که دو نفرشان ازدواج کرده اند. اولی دانشجوی دانشگاه تهران است و داماد اولش نیز دانشجوی دانشگاه تهران بوده و همزمان در حوزه علمیه هم درس حوزوی می خواند، برادر شهید است و پدر و پدربزرگ و برادرش هرسه روحانی اند، یعنی از یک خانواده بسیار معتقد و انقلابی هستند. فرزند دومش هم دانشجوی مهندسی کامپیوتر در دانشگاه صنعتی شریف است، داماد دومش نیز دانشجوی مهندسی رایانه در همان دانشگاه و فرزند یک جانباز هفتاد درصد دفاع مقدس می باشد.
فعالیتهای دوران انقلاب
علیرضا زاکانی در ابتدای پیروزی انقلاب که 12، 13 ساله و دانش آموز بود، وارد مبارزه با رژیم شاه شد و در نوجوانی همزمان با اوج گرفتن انقلاب اسلامی اولین حضور اجتماعی خود را با شرکت در تظاهرات و راهپیماییهای مردمی تجربه کرد. مسجد فعالیتش ابتدا مسجد لرزاده تهران با محوریت مرحوم حجت الاسلام عمید زنجانی بود و بعد از آن بیشتر فعالیتهایش از سال 59 به بعد در مسجد همتآباد با محوریت آیتالله تنکابنی بود.
سابقه فداکاری در دوران دفاع مقدس
علیرضا زاکانی با شروع جنگ تحمیلی، در ماه های اولیه دفاع مقدس، همدوش دیگر جوانان بسیجی پا به عرصه دفاع از دین و میهن گذارد که حاصل آن تا پایان دوران دفاع مقدس، 62 ماه حضور داوطلبانه در جبههها، شرکت در پانزده عملیات بزرگ رزمندگان اسلام و افتخار جانبازی پنجاه درصد شد. وی که در هنگام پیوستن به جبهه حق بیش از 15 سال نداشت، پس از حضور در لشگرهای محمّد رسولا… (ص) و سیدالشهداء (ع) و قرارگاههای جنوب و غرب، عمده حضور خود را در واحدهای «تخریب» و «اطلاعات و عملیات» سپری کرد و توفیق قبول مسوولیتهایی از جمله معاون گردان، مسئول محور «اطلاعات و عملیات» قرارگاه نجف اشرف 3، قائممقام «اطلاعات و عملیات» لشگر محمّد رسولا… (ص) و نهایتاً مسوولیت محور این لشگر را کسب نمود.
سردار حاج محمداسماعیل کوثری فرمانده اسبق لشکر 27 محمدرسول الله (ص) درباره زاکانی چنین گفته است: «برخی در دوران دفاع مقدس با سن و سال کم اما آگاهانه آمدند و با همه سختی های جنگ و جبهه و دشمنان ایستادگی کرده و مسوولیت می پذیرفتند و یکی از این کسانی که من احساس وظیفه و احساس تکلیف کردم که بیایم و بگویم برادر عزیزمان آقای دکتر زاکانی است که در همان سن و سال پایین به جبهه آمد و مسوولیت پذیرفت با اینکه شاید ایشان دوره ای ندیده بود و یا اینکه علاقه ای به مسائل نظامی نداشت اما به عنوان یک بسیجی آمد و وارد صحنه شد چرا که آن زمان حضرت امام خمینی (ره) این را می خواستند. اگر این طور افراد از خود گذشته و فداکار در جنگ حاضر نمی شدند چه اتفاقی می افتاد و ما به نسل های فعلی و آینده چه جوابی باید می دادیم؟ ... تصمیم گیری افراد در آن ایام و اینکه در جبهه ها به فکر آینده خود نبودند و در آن لحظه تنها احساس تکلیف کردند که امام از آنها خواسته در جبهه ها حضور داشته باشند بسیار مهم است. بسیاری از افراد در دوران جنگ در شهرها حضور داشتند و هیچ قدمی برنداشتند.»
تحصیلات دانشگاهی و سوابق علمی
زاکانی با پایان جنگ تحمیلی، در سال 1368 پس از مدتها دور بودن از فضای درس و تحصیل، در کنکور سراسری شرکت کرد و در بهمنماه سال 1368 رشته پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی تهران شروع و در تابستان سال 1376 دکترای عمومی را اخذ کرد. بعد از آن با شرکت در آزمون تخصص، بهعنوان دانشجوی دوره تخصصی پذیرفته شد. در سال 1380 دوره تخصصی پزشکی هستهای را آغاز و در اسفند 1382 آن را به پایان رساند و هماینک بعنوان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و در مرکز پزشکی هستهای مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) خدمت مینماید. علاوه براینکه عضو هیات مدیره انجمن علمی پزشکی هسته ای ایران نیز می باشد.
سردار کوثری در این باره نیز می گوید: «بعد از پذیرش قطعنامه برادر عزیزمان آقای دکتر زاکانی به دنبال درس و تحصیلات خود رفت و این اقدام او مانند حضورش در جبهه به موقع و لازم بود چرا که در زمانی که کشور نیاز به علم و دانش داشت ایشان پا به دانشگاه گذاشتند و به مدارج عالیه رسیدند.»
فعالیتهای انقلابی در دانشگاه و مسوولیت سازمان بسیج دانشجویی کشور
سابقه حضور داوطلبانه درجبهههای جنگ تحمیلی، زاکانی را بر آن داشت تا از بدو ورود به دانشگاه، فعالیتهای اجتماعی داوطلبانه خویش را در قالب حضور در تشکلهای دانشجویی سامان بخشد. زاکانی پس از مدتی عضویت در انجمن اسلامی دانشجویان نظر به اهمیت بسیج دانشجویی در کلام امام و رهبری به تاسیس بسیج دانشجویی روی آورد و پس از مدتی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران با مسوولیت وی در میان بسیج تمام دانشگاههای کشور به رتبه نخست دست یافت که پس از ادغام با دانشگاه تهران مسوولیت کل بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران را بر عهده گرفت و همزمان به اداره مسجد دانشگاه تهران نیز می پرداخت.
زمان مسوولیت او در بسیج دانشجویی تا خرداد 1376 مصادف با دولت آقای هاشمی رفسنجانی بود که فعالیت سیاسی دانشجویان را بر نمی تابیدند ولی نوع عملکرد وی در بسیج دانشجویی مبتنی بر تحلیل سیاسی دانشجویی، اعلام موضع و اقدام و عمل به آن تحلیل از سر تکلیف بود. مقام معظم رهبری بعدها کسانی را که می خواستند دانشگاه غیرسیاسی باشد، به شدت مورد انتقاد قرار دادند: «خدا لعنت کند کسانی را که دانشجو را سیاسی نمی خواهند.»
در حالیکه نحوه مدیریت زاکانی در بسیج دانشجویی دانشگاه تهران ـ بها دادن به نیروهای جوان دانشجو و بازگذاشتن دست آنها در امور همراه با نظارت ـ مورد اعتراض برخی از افراد مافوقش بود، در بهمن 1376 در دیدار با مقام معظم رهبری، ایشان پس از استماع گزارش زاکانی به عنوان مسوول وقت بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران، هم سخنان و هم برنامه های اعلامی او در بسیج دانشجویی را اینچنین تایید کردند: «برادرمان بسیار حرفهای خوبی بیان کردند، از اینکه الحمدلله شما جوانان خوب و مومن در دانشگاه هستید و حضور دارید، من خیلی خوشحالم. این کارهایی را هم که گفتید دارید می کنید و کرده اید، همه خوب است.» (کتاب بسیج دانشجویی ص140)
زاکانی در اواخر سال 1377 مسوولیت بسیج دانشجوئی دانشگاههای استان تهران و از سال 1379 تا1382 مسوولیت سازمان بسیج دانشجوئی کشور را برعهده گرفت و منشاء تحولات اساسی در ساختار و نیز نوع عملکرد بسیج دانشجویی گردید و برخلاف برخی مسوولان در جاهای دیگر ـ که از بیرون یک سازمان یا وزارتخانه و از بالا به آنجا تحمیل می شوند ـ مراحل ترقی در بسیج دانشجویی را با توکل بر خدا و اتکا به توانمندیهای مدیریتی خود پیمود.
در بهمن ماه سال 79 و زمانیکه مسوول بسیج دانشجویی کل کشور بود در دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی، ایشان دیدگاههای وی را اینچنین مورد تایید کامل قرار دادند: «برادرمان در اینجا مطالب درستی را در زمینه مسائل دانشگاه و دانشجویان و تشکلهای دانشجویی بیان کردند که مورد تایید بنده است.» (کتاب بسیج دانشجویی ص 156)
سردار کوثری در این خصوص چنین گفته است: «بعد از دوران جنگ نیز عده ای در دوران دوم خرداد که برخی قصد داشتند نظام و انقلاب را از بین ببرند مانند دوران جنگ ایستادگی کردند. زاکانی نه تنها مقابل جریان انحرافی ایستاد بلکه در زمان اصلاحات نیز به عنوان مسئول بسیج دانشجویی وظیفه اش را به خوبی انجام داد و ما نیز چون از ایشان از همان دوران دفاع مقدس شناخت کافی را داشتیم حمایتش می کردیم. ما برای خودمان هیچ چیزی جز احساس مسوولیت نداریم و باید همیشه در صحنه های مختلف حضور داشته باشیم چرا که در غیر این صورت ولی امر است که تنها می ماند. این طور نیست که با هر وسیله و هر مسیری که بخواهیم انقلاب را حفظ کنیم، ما باید در مسیر درست و در جهت اسلام ناب حرکت کنیم و افتخار نیز می کنیم که در این مسیر هستیم. آقای زاکانی چنین ویژگی ای دارد و ایشان در تمام این مسیر از دوران دفاع مقدس که بنده ایشان را می شناسم تا بعد از آن و حتی تا به امروز محکم در مقابل دشمنان ایستاده و پایبند به ارزشهای دینی و اسلامی است... زاکانی فردی پرکار و شجاع است.»
نمایندگی مردم در سه دوره مجلس شورای اسلامی
مجلس هفتم
در انتخابات هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی در کسوت «آبادگران ایران اسلامی» در تهران نامزد و به عنوان نماینده مردم شریف تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر به مجلس راه یافت. حضور در هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، هیئت رئیسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و نیز شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان در کنار قبول مسوولیت دبیرخانه مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس و عضویت در کمیسیون ماده 10 احزاب به همراه فعالیتهای قانونگذاری و نظارتی بهویژه توفیق انجام بزرگترین تحقیق و تفحص مجلس در دوره صد ساله خود با عنوان تحقیق و تفحص از نظام آموزش عالی کشور ـ به ویژه دانشگاه آزاد اسلامی ـ همچنین تحقیق و تفحص از آزمون دستیاری و نیز مشارکت در تحقیق و تفحص از قوه قضائیه، از دیگر فرصتهای خدمتگزاری وی در دوران نمایندگی در مجلس هفتم بود.
مجلس هشتم
در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی در قالب «جبهه متحد اصولگرایان» در تهران نامزد و به عنوان نماینده مردم شریف تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر به مجلس راه یافت و در کنار پیگیری فعالیتهای قبلی، به کمیسیون اصل 90 مجلس رفت تا بیشتر در بعد نظارتی ایفای نقش کند و مسوولیت حوزه قوه مجریه و کمیته اقتصادی در این کمیسیون را قبول و پیگیری امور مربوط به رفع مشکلات اقتصادی از بعد نظارتی و تلاش برای مواجهه فعال با مفاسد اقتصادی را با همکارانش ادامه داد. کمیسیونی که به همت فعالان آن به عنوان یکی از ارکان نظارتی کشور فعالیتی چشمگیر یافته و با اثربخشی بالای خویش و تغییر رویه خود برای انجام نظارت فعال بجای مواجهه منفعلانه با امور (پاسخ به شکایات)، سهم مهمی از تلاشهایش را صرف پیشگیری و رفع نواقص و معایب نموده است.
زاکانی علاوه بر ایفای دقیق وظایف نمایندگی اش در مجلس هشتم، در جریان فتنه 88 نقشی موثر و فعالانه داشت. در مقابل فتنه گران موضع گیری افشاگرانه و صریحی داشت؛ برای جداسازی مردم فریب خورده از فتنه سازان به روشنگری صحیح و بدور از افراط و تفریط اقدام نمود و در دانشگاهها که بسیاری جرات حضور نداشتند، حاضر می شد و مسائل را تبیین و از حق شهدای فتنه دفاع می نمود؛ در کمیته منتخب مجلس برای مذاکره با نامزدهای معترض و حامیان آنها مشارکت داشت؛ در قضایای دردآور کوی دانشگاه و کهریزک به گره گشایی پرداخت؛ برای آزاد دانشجویان بی تقصیر و ستاندن حق مظلومان کهریزک کوشش بسیار نمود.
مجلس نهم
زاکانی در انتخابات مجلس نهم نیز همچون مجلس هشتم عضو شورای مرکزی جبهه متحد اصولگرایان بود که این بار رئیس ستاد آن نیز گردید و خود به مجلس راه یافت؛ نظر به اهمیت شوراها در سازماندهی اجتماعی به کمیسیون اجتماعی و شوراها رفت، رئیس فراکسیون سازمانهای مردم نهاد شد، همچون مجلس هفتم به عضویت کمیسیون ماده 10 احزاب درآمد، نقشی محوری را در شکل گیری فراکسیون اصولگرایان مجلس ایفا نمود و علاوه بر عضویت در شورای مرکزی ، سخنگوی این فراکسیون شد.
مهمترین فعالیتهای سیاسی، مذهبی و فرهنگی
دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی
در اردیبهشت سال 80 ـ که دکتر زاکانی مسوول بسیج دانشجویی کشور بود ـ توفیق داشت به همراه گروههای 27 گانه وفاق خدمت مقام معظم رهبری برسد، آنجا مقام معظم رهبری نکاتی راجع به ضرورت حزب در کشور و شیوه تحزّب مطلوب اسلامی ـ ایرانی فرمودند و سه مولفه راس فکور، قاعده هرم اجتماعی گسترده و شبکه ارتباطی موثر را ضروری دانستند. بعد از این جلسه بود که شورای هماهنگی نیروی انقلاب شکل گرفت و متصدی کار سیاسی اصولگرایان شد. این فرمایشات زمینه ای شد تا بخش اقشار شورای هماهنگی نیروهای انقلاب و بعدها جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی براساس آن شکل گیرد. البته ویژگیهای حزب مطلوب را رهبری معظم انقلاب در سفر به کرمانشاه به طور علنی و مبسوط تبیین نمودند.
در حال حاضر جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی پس از 4 سال فعالیت خود، یکی از گسترده ترین تشکلهای سیاسی کشور است که در 30 استان و بیش از 270 شهرستان فعال است و سه کنگره کشوری 700 ـ 600 نفری برگزار نموده است. برای اداره جمعیت مدلسازی شده است، نظام آموزشی دارد، مدل جذب و توسعه دارد، نظام هویت بخشی دارد، به شکل سیستمی کار میکند و فردمحور نیست، رهپویان نشریه فکری ـ فرهنگی و جریان ساز پنجره را مدیریت می کند، سایت خبری تحلیلی جریان ساز سیاسی جهان نیوز دارد و جلسات اندیشه ای گفتمان انقلاب اسلامی را فعال نموده است. علاوه بر اینکه مدل توسعه تشکیلاتی اش نیز مبتنی بر کانال کشی در اقشار تخصصی 18 گانه ای است که بصیرت بخشی را سرلوحه برنامه های خود قرار داده اند.
این جمعیت برخلاف برخی احزاب رایج نه تنها دولت ساخته و مستظهر به حمایت های دولتی نبوده است که به دلیل موضع انتقادی اش به اشکالات دولت وقت، مورد محبت آنها هم نبوده است. با این وجود در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری به ضرورت حفظ اصل انقلاب از رئیس جمهور مستقر حمایت مشروط به رفع اشکالات و طرد اطرافیان مساله دار نمود.
نقش محوری در جریان اصولگرایی
دکتر زاکانی به دلیل نقش آفرینی تحولی اش در سازمان بسیج دانشجویی مورد اعتنای فعالان سیاسی اصولگرا قرار گرفت و از اواخر دوران مسوولیتش در آن سازمان در قالب شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی به کمک فکری آنها آمد و پس از آن به اصرار آنها از بسیج دانشجویی جدا و در قالب آبادگران وارد مجلس هفتم شد و در اتفاقی نادر در همان سال نخست به عضویت هیات رئیسه مجلس درآمد که نشانگر اعتماد اکثریت مجلس به یک نماینده جوان و تازه وارد به دلیل توانمندی های دیده شده از او بوده است.
زاکانی از همان زمان تاکنون همواره جزو افراد محوری جریان اصولکرایی بوده است. در انتخابات شورای شهر دوم و مجلس هفتم محور بخش سازماندهی اقشاری شورای هماهنگی نیروهای انقلاب و مسوول ستاد آبادگران بود. در انتخابات ریاست جمهوری نهم، پس از جدایی بخشهای اقشار و احزاب از یکدیگر و تشکیل میثاق نامه 4نفره بین آقایان توکلی، رضایی، احمدی نژاد و قالیباف، رئیس ستاد کلی آنها شد در حالیکه قبل از آن هم هر یک از ایشان خواهان پذیرش مسوولیت ستاد شخصی خودشان توسط زاکانی بودند.
در انتخابات شورای شهر سوم، محور ائتلاف بزرگ اصولگرایان بود و همزمان به درخواست شخص مرحوم آیت الله خوشوقت، رئیس ستاد انتخاباتی ایشان در مجلس خبرگان رهبری گردید.
در انتخابات مجلس هشتم عضو شورای مرکزی جبهه متحد اصولگرایان بود و در مجلس نهم علاوه بر آن، رئیس ستاد انتخاباتی جبهه متحد اصولگرایان شد.
مبارزه عملی با مفاسد اقتصادی
زاکانی جزو معدود کسانی است که در محدوده تاثیر خود بیشترین اهتمام عملی را در مبارزه با مفاسد اقتصادی داشته است و بواسطه مبارزه با فساد و کانون های قدرت و ثروت مورد بیشترین تخریبها قرار گرفته است. برای اختصار در بیان به سرفصلها اشاره می شود:
تحقیق و تفحص از نظام آموزش عالی کشور، آزمون دستیاری و قوه و قضائیه
از آنجاکه حوزه قانونگذاری مجلس به نسبت حوزه نظارتی فعالین زیادتری داشت، زاکانی بیشترین انرژی و سرمایه گذاری اش در مجلس را در بخش نظارت صرف نمود. یک مورد بحث تحقیق و تفحص از آزمون دستیاری سال 82 بود که به نتیجه رسید؛ دیگری تحقیق و تفحص از کل نظام آموزش عالی کشور بود که دانشگاه آزاد بخشی از آن بود که حدود 1500 نفر را که همه از همان جریان دانشجویی بودند سازماندهی کرد، 4000 ثبت سند گردآوری شد، شبکه ای از بچه های بسیج دانشجویی تشکیل شد و 43 جلد گزارش استخراج شد که در تاریخ 100 ساله مجلس بی نظیر است.
فراخواندن وزیر اطلاعات دولت خاتمی به مجلس
اگر در این مملکت قرار باشد با فساد درست برخورد شود باید با قویترین افراد برخورد کرد. یک نمونه از برخورد با دانه درشتها، بخش مربوط به پیگیری از وزارت اطلاعات دولت آقای خاتمی در ماجرای پرونده سوءاستفاده چند میلیاردی یک شرکت در گمرک بود که مورد حمایت معاون اقتصادی وزیر بود و با پیگری زاکانی و پس از رد تهدیدها و تطمیع ها به نتیجه رسید.
مقابله با مدارک جعلی در میان اصولگرایان برای صیانت از مقام علم و استاد و جلوگیری از آبروریزی در میان اصولگرایان
مقابله با تخلفات دادستان سابق تهران در آزمون دستیاری، دانشگاه آزاد و پرونده کهریزک
فعالیت فرهنگی ـ مطبوعاتی
عضویت در هیات منصفه مطبوعات
دکتر زاکانی در زمان دولت دوم خرداد که پایه نفوذ خود در جامعه را بر دو محور دانشگاه و مطبوعات قرار داده بودند، هم در دانشگاه با جریان سازی منسجم در میان دانشجویان حزب اللهی و هم با عضویت در دو دوره هیات منصفه مطبوعات، با آنها به مقابله عملی و غیرشعاری پرداخت.
نشریه فکری ـ فرهنگی پنجره
یکی از افتخارات علیرضا زاکانی فعالیت در عرصه فرهنگی و در حوزه فکر و اندیشه بوده است تا جایی که از بدو ورود به دانشگاه در سال 1368 همیشه دغدغه فعالیت در این حوزه یکی از اولویت های وی بود و از این رو در آخرین توفیقاتش از 3 سال پیش بنابرضرورت فعالیت در حوزه رسانه ای کشور، هفته نامه پنجره را با رویکرد کارشناسی و نقد و تبیین امور از نگاه گفتمان انقلاب اسلامی در ابعاد مختلف بویژه تبیین اندیشه نورانی بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری راه اندازی کردو مفتخراست که اینک بعنوان صاحب امتیاز و مدیر مسئول این نشریه در آن فعالیت می کند. نشریه پنجره با رویکرد ترویج اندیشه های کاربردی اسلام ناب محمدی و نگاه فرهنگی انقلاب اسلامی فعال شده است و توانسته است در همین مدت کوتاه در فضای اندیشه ای و سیاسی کشور جریان سازی نماید. به باور بسیاری از فعالان فرهنگی و مطبوعاتی، پنجره تراز کار مکتوب در گفتمان انقلاب اسلامی را ارتقاء داد و توانمندی جریان حزب الله را در این حوزه به اثبات رساند.
عضویت در کمیسیون ماده 10 احزاب
دکتر زاکانی دو دوره در مجالس هفتم و نهم به نمایندگی از مجلس شورای اسلامی به عضویت کمیسیون ماده 10 احزاب در وزارت کشور درآمد. این اعتماد نمایندگان قطعا ناشی از آگاهی آنان از اشراف سیاسی وی بر امور سیاسی در کشور و شناخت کامل او از فعالان سیاسی کشور بوده است.
عضویت در شورای عالی جمعیت هلال احمر
دکتر زاکانی در استمرار فعالیت داوطلبانه در سایه الطاف خدای بزرگ و اعتماد اعضای داوطلب هلال احمر و به انتخاب مجمع عمومی این نهاد خدمتگزار از سال 1387 برای یک دوره به عضویت شورای عالی جمعیت هلال احمر درآمد.
مدبر بودن و اشراف سیاسی در کنار توانمندی مدیریت
در کنار توان اجرایی و پرکاری همانگونه که رهبری معظم انقلاب در خراسان شمالی و در سخنان نوروزی امسال بیان فرمودند، مولفه تدبیر و عقلانیت سیاسی نباید فراموش شود.
موافقت و مخالفت ها در مجلس
نوع مواجهه دکتر زاکانی با دولت احمدی نژاد از سر نقد اشکالات و حمایت توامان بود. از دو وزیر معرفی شده خارجه و اطلاعات دفاع کرد که اولی بعد از موازی کاری های متعدد در سیاست خارجی به ناحق برکنار شد و دیگری هم با اصرار حلقه انحرافی برای برکناری مواحه ولی با حکم حکومتی رهبری ابقا شد که پس از آن ماجرای خانه نشینی پیش آمد. زاکانی در مخالفت با دو وزیر دیگر هم صحبت کرد و محور مخالفتها بود. اولی وزارت کشور مرحوم کردان بود که بعدا به دو دلیل از سه دلیل مخالفت اولیه او استیضاح شد و متاسفانه با آبروریزی رفت. دیگری هم وزیر راه و ترابری بود که زاکانی جدی ترین مخالف او بود، ولی رای آورد. اما بعدا استیضاح و برکنار شد و الان در ماجرای پرونده 3000 میلیاردی می بینیم که چند معاون و مدیرکل زمان وزارت وی محکوم قطعی شدند. قطعا این نوع موافقت و مخالفت ها ناشی از تدبیر درست بود که بعدها حقانیت آن اثبات شد.
اشراف سیاسی به سبب حضور 9 ساله در مجلس
حضور موثر در سه دوره مجلس شورای اسلامی و در هیات رئیسه، کمیسیونهای مهمی چون آموزش و تحقیقات، اصل90 و شوراها و نیز نقش محوری در فراکسیون اصولگرایان مجلس، شناختی کامل از ساز و کارهای تعامل با مجلس را به دست داده است که برای رئیس جمهور بسیار مهم است که بتواند به درستی با مجلس تعامل کند.
تخصص عمیق در چند حوزه مهم
رئیس جمهور به عنوان یک فرد، اگرچه باید بتواند کلیات امور را فهم و تدبیر کند و نمی تواند در همه حوزه ها متخصص جزء باشد، اما اگر در برخی حوزه های مهم عمیق شود، کمک بسیاری به پیشبرد اهداف دولت خواهد کرد. دکتر زاکانی در چند حوزه تخصص و ورود عمیق دارد:
آموزش عالی و حوزه دانشگاهی: زاکانی به دلیل حضور در سازمان بسیج دانشجویی با بدنه دانشگاه آشناست، به دلیل تحقیق و تفحص آموزش عالی از معضلات ساختاری و مدیریتی آگاه است و نیز به دلیل عضویت هیات علمی دانشگاه با مسائل حوزه استادان عمیقا مرتبط است.
نظام سلامت: زاکانی به دلیل رشته تحصیلی اش که متخصص پزشکی هسته ای است با معضلات نظام سلامت به طور ملموس آشناست.
سیاست داخلی: زاکانی به دلیل فعالیت حرفه ای سیاسی در کشور، جزء معدود سیاسیون مسلط به تعاملات سیاسی کشور است و به سبب فعالیت تشکیلاتی چندین ساله و سفرهای متعدد به اقصی نقاط کشور، با مسائل کلان سیاسی و حوزه استانداران و فرمانداران کاملا آشناست.
مبارزه با مفاسد: دکتر زاکانی در این زمینه به دلیل حضور موثر در کمیسیون اصل 90 مجلس و خصوصا مسوول بخش دولت در آن کمیسیون با روشهای قانونی و عملی گره گشایی از مبارزه با مفاسد خصوصا در پیکره بزرگ دولت آشناست.