آخرین اخبار:
کد خبر:۲۴۰۰۴۰
گزارش ویژه از گفت‌وگوی همزمان وین و استانبول؛

دیپلماسی هسته‌ای ایران، غرب را در موضع انفعال قرار داد

با وجود تشدید تحریم‌های غرب علیه کشورمان که با هدف انزوای ایران و تاثیرگذاری بر انتخابات 24 خردادماه صورت گرفته، اتخاذ رویکرد منطقی و دیپلماسی موفق تیم‌های مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی عملاً غرب را در موضع انفعال قرار داده است.
دیپلماسی هسته‌ای ایران، غرب را در موضع انفعال قرار داد

به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، برخلاف افزایش فشارها و تشدید تحریم‌های غرب علیه کشورمان که با هدف انزوای ایران و تاثیرگذاری بر انتخابات 24 خردادماه صورت گرفت، اتخاذ رویکرد منطقی و دیپلماسی موفق تیم‌های مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی در گفت‌وگوهای هسته‌ای که چهارشنبه هفته گذشته به طور همزمان در وین و اسلامبول برگزار شد، عملا غرب را در موضع انفعال قرار داده است.


پس از چهار ساعت مذاکرات فشرده «سعید جلیلی» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، حدود ساعت 1 بامداد پنجشنبه به وقت اسلامبول مذاکرات دو جانبه به پایان رسید.
 

دکتر جلیلی در جمع خبرنگاران گفت: گفت‌وگوهای مفیدی داشتیم و قرار شد درباره نزدیک شدن دیدگاه‌ها با یکدیگر در ارتباط باشیم.


وی در پاسخ به سوالی درباره زمان بعدی مذاکرات گفت: درباره زمان بعدی مذاکرات با یکدیگر در تماس خواهیم بود.


«کاترین اشتون»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده 1+5 در مذاکرات، پس از گفت‌وگو با «سعید جلیلی» این مذاکرات را «مفید و سازنده» ارزیابی کرد.


به گزارش آسوشیتدپرس، اشتون مذاکرات جدید با جلیلی را سازنده ارزیابی کرد ولی در عین حال گفت که دو طرف زمانی برای دور بعدی گفت‌وگوها تعیین نکردند.


اشتون در پایان این دیدار تاکید کرد که دو طرف در ارتباط با یکدیگر باقی خواهند ماند.


توافق ایران و آژانس برای ادامه مذاکرات

 

همزمان با گفت‌وگوهای جلیلی و اشتون در اسلامبول، نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در وین مذاکره کردند.


«علی‌اصغر سلطانیه» نماینده کشورمان در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که سرپرستی مذاکرات روز چهارشنبه بین ایران و آژانس در وین را عهده‌دار بود دقایقی پس از اتمام این مذاکرات در گفت‌وگو با فارس گفت که این مذاکرات فشرده و بیش از 8 ساعت با طرح مباحث فنی و حقوقی با مقامات آژانس در نمایندگی ایران در وین به طول انجامید.


وی افزود: انجام این مذاکرات عزم سیاسی و حسن‌نیت جمهوری اسلامی ایران را در همکاری با آژانس در رفع ابهامات و در عین حال اثبات بی‌اساس بودن ادعاها و در نهایت اثبات صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران را نشان داد.


نماینده کشورمان در آژانس افزود: در این مذاکرات فشرده پیرامون مدالیته و چارچوب موضوعات باقیمانده مباحث فشرده فنی انجام شده و طرفین در رابطه با برخی موارد باقیمانده پیشنهادات کتبی ارائه کردند و قرار شد تا در نشست آینده این پیشنهادات بررسی و در جهت نزدیک کردن نظرات و بالاخره فراهم آوردن شرایط برای توافق متن پیشنهادات خود را در نشست آینده ارائه نمایند.


به گفته سلطانیه این مذاکرات در فضایی دوستانه و تخصصی انجام شد و جمهوری اسلامی ایران مصمم است با ادامه این گفت‌وگوها به جهانیان نشان دهد که اهل منطق و گفت‌وگو است و آماده رفع ابهامات می‌باشد، همزمان نیز به هیچ‌وجه در رابطه با حق غیرقابل انکار خود در استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای از جمله غنی‌سازی مصالحه نخواهد کرد.


وی درباره تاریخ نشست بعدی ایران و آژانس یادآور شد که قرار است آقای ناکارتس با وی گفت‌وگوهایی را انجام دهد و سپس تاریخ آن اعلام شود.


در همین رابطه دیپلمات‌های ایرانی و همچنین مقامهای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مشترکا اعلام کردند که مذاکرات روز 25 اردیبهشت (15می) در وین به نهایی شدن مدالیته میان ایران و آژانس منجر نشده است.


پس از اتمام این مذاکرات، هرمن ناکارتس معاون مدیرکل آژانس که به زودی این نهاد بین‌المللی را ترک خواهد کرد اعلام کرد که مدالیته میان ایران و آژانس هنوز نهایی نشده اما مذاکرات ادامه خواهد یافت.


ایران و آژانس تاکنون در 10 دور مذاکره تلاش کرده‌اند یک برنامه‌ کاری را میان خود نهایی کنند که هدف از آن روشن کردن تعهدات دو طرف در صورت آغاز فرآیند رسیدگی به مسئله PMD (ابعاد احتمالی نظامی) است.


ناکارتس دراین‌باره گفت: «ما امروز مذاکرات فشرده‌ای داشتیم و سند رویکرد ساختاری را که یک سال و نیم است تحت مذاکره قرار دارد نتوانستیم نهایی سازیم. تعهد ما نسبت به تداوم گفت‌وگو خلل‌ناپذیر است: با این حال، ما باید بدانیم که بهترین تلاش‌هایمان تاکنون موفقیت‌آمیز نبوده است، لذا ما به تلاش خود و تکمیل این فرآیند ادامه خواهیم داد.»


تحلیلگران سیاسی معتقدند که اصلی‌ترین مسئله درباره مذاکرات ایران و آژانس این است که آمانو اساسا خواهان نهایی شدن مدالیته نیست و می‌خواهد بدون وجود یک سند مبنایی که تعهدات آژانس را روشن کند؛ به پارچین دسترسی پیدا کند.


کنفرانس خبری جلیلی

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان پس از گفت‌وگو با اشتون با حضور در جمع خبرنگاران به پرسش‌های آنها پاسخ داد.


مذاکره‌کننده ارشد ایران در این کنفرانس خبری که در محل کنسولگری کشورمان در اسلامبول برگزار شد با اشاره به دیدار چهارشنبه شب خود با کاترین اشتون گفت: گفت‌وگوهای دیشب همان‌طور که خانم اشتون هم در پایان دیدار اعلام کردند مفید بود.
 

 

سعید جلیلی ادامه داد: قرار شد با ایده‌های جدید برای موضوعات متقابل تعامل بیشتری صورت گیرد و گفت‌وگوها را ادامه دهیم.


وی همچنین با اشاره به منطق مشخص و ابتکارات روشن و اقتدار ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی ایران اظهار کرد: بر این مبنا گفت‌وگوهای هسته‌ای با شش قدرت جهانی انجام شده است.


منتظر پاسخ 1+5 به پیشنهاد آلماتی2 هستیم

 

 

وی با اشاره به مذاکرات آلماتی2 گفت: ما براساس طرحی که در مذاکرات مسکو ارائه کردیم خواستیم که 1+5 پاسخ طرح جامع ما را در آلماتی1 ارائه کنند اما تا برگزاری این مذاکرات 8 ماه طول کشید و در آن مذاکرات پیشنهادهایی ارائه کردند ما در آلماتی1 برای پاسخ به پیشنهاد آنها اعلام آمادگی کردیم و کمتر از یک ماه پاسخشان را دادیم؛ در آلماتی2 اعلام کردیم که ایران آماده است بر مبنای ابتکار عمل‌هایش و اقتدار ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی که دارد هم در زمینه طرح جامع آنها و هم گام‌های مشخص توافق‌هایی را داشته باشیم.
 

جلیلی ادامه داد: بعد از دو روز گفت‌وگوی مفصل در آلماتی2 آنها به این جمع‌بندی رسیدند که باید به پایتخت‌هایشان بروند و مشورت کنند و قرار شد ظرف چند روز خانم اشتون جمع‌بندی 1+5 را به من اعلام کند البته این چند روز حدود 40 روز به طول انجامید تا اینکه خانم اشتون اعلام آمادگی کردند مواضع 1+5 را به من اعلام کنند و در این راستا بر دیدار روز چهارشنبه (25 اردیبهشت) توافق شد.


مذاکره‌کننده ارشد ایران اظهار کرد: قرار شد دو طرف با ایده‌های جدید بر موضوعات مورد نظر تعامل بیشتری صورت دهند و گفت‌وگوها در آینده نزدیک ادامه می‌یابد.
 

 

1+5 از فرصت ایجاد شده استفاده کنند


مذاکره‌کننده ارشد ایران در ادامه این کنفرانس افزود: در صحبت‌ها با اشتون بر روی اینکه این گام‌ها را با چه ایده‌هایی می‌توانیم متوازن و متقابل کنیم، تاکید شد. ما همیشه گفتیم برخی وقت‌ها فرصت‌هایی ایجاد می‌شود که اگر آنها از آن استفاده نکنند آن فرصت از دست می‌رود؛ مثل بیانیه تهران که شما به آن اشاره کردید.


جلیلی گفت: در بحث بیانیه تهران در حضور وزرای خارجه و نخست‌وزیران کشورهای ترکیه و برزیل این بیانیه امضا شد و این یک فرصت برای آن موضوع بود. تمام بحث بیانیه تهران این بود که چگونه سوخت 20درصد تامین شود اما آنها به جای استفاده از این فرصت رفتند و قطعنامه 1929 را صادر کردند و در مقابل ایران بر مبنای حقوق مسلم خود در ان.پی.تی سوخت 20درصد را تولید کرد.


گفت‌وگوها می‌تواند قبل و بعد انتخابات ادامه پیدا کند
 

 

جلیلی افزود: در این گفت‌وگوها تاکید شد که مذاکرات ادامه یابد. ما آمادگی لازم را داریم که گفت‌وگوها را هر زمان که آنها بخواهند ادامه دهیم. این گفت‌وگوها می‌تواند قبل و بعد انتخابات ادامه پیدا کند زیرا که این موضوعات ملی و فراجناحی است و مورد پشتیبانی همه مردم و گروه‌های سیاسی قرار گرفته است. بر همین مبنا قرار شد برای ادامه گفت‌وگوها در تماس باشیم.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار