به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و همچنین یکی از کاندیداهای انتخابات آتی ریاستجمهوری کشورمان در مصاحبهای با نجمه بزرگمهر خبرنگار روزنامه فایننشیال تایمز به بیان نظرات خود درباره انتخابات آتی ریاستجمهوری و همچنین مسائل مختلف هستهای و منطقهای پرداخت.
فایننشیال تایمز با اشاره به کاندیداتوری دکتر جلیلی در انتخابات آتی ریاستجمهوری نوشت: مذاکره کننده ارشد هستهای ایران، وعده داده که در صورت انتخاب از تجربیات خود در گفتوگوهای هستهای استفاده خواهد کرد تا همان خطمشی مقاومت در برابر خواستههای غرب را اجرا کند.
این نشریه سعید جلیلی را برجستهترین فرد میان کاندیداهای نزدیک به آیتالله العظمی علی خامنهای معرفی کرده نوشت، جلیلی با تأکید بر اینکه تحریمهای بینالمللی تحمیلشده را میتوان دور زد، اعلام کرده که بهعنوان رئیسجمهور خطمشی «پیشرفت، عدالت و مقاومت» را پیاده خواهد کرد.
دکتر جلیلی در اولین مصاحبه از زمان اعلام کاندیداتوری گفت: استنباط من این است که هرچقدر ما بر اصول مذهبی و داخلیمان تأکید کنیم، بیشتر میتوانیم ظرفیت حرکت در مسیر پیشرفت را فراهم آوریم و بیشتر مقاومت کنیم [در برابر فشارهای وارده از جانب دشمنان خارجی].
فایننشیال تایمز در ادامه با بیان این نکته که جلیلی نماینده دیدگاههای رهبران جمهوری اسلامی است، نوشت که وی معتقد است دولتهای غربی، اگر بهجای کمر خم کردن در برابر تحریمها با مقاومت سرسختانه مواجه شوند، مجبور به مصالحه در برابر ایران خواهند شد.
این روزنامه انگلیسی سعید جلیلی 47ساله را یکی از کهنهسربازان جنگ ایران و عراق معرفی کرده که بسیاری از اصولگرایان ایران معتقدند دفاع جانانهای از بلندپروازیهای هستهای ایران کرده است. اگرچه وی در لحظات پایانی ثبتنام کرد اما حضور وی در انتخابات ریاستجمهوری ایران فوراً توجهات داخلی و خارجی را به خود معطوف کرد و برخی از رقیبان اصولگرای وی بهسرعت آمادگی خود را برای کنارهگیری بهنفع وی اعلام کردند.
بسیاری از تحلیلگران آقای جلیلی را یکی از پیشروهای انتخابات دانسته و معتقدند که وی میتواند بهدلیل وفاداری به آرمانهای انقلاب، بالاخص در مذاکراتی که درباره مسئله هستهای ایران با جامعه بینالمللی داشته، کاندیدای مورد علاقه رهبر ایران باشد.
بهنوشته فایننشیال تایمز، آقای جلیلی اصرار دارد که وی مورد توجه ویا حمایت آیتالله خامنهای، که تصمیم نهایی را در امور نظام اتخاذ میکند، نیست. وی گفت که بهعلت احساس وظیفه وارد رقابت انتخاباتی شده است.
آقای جلیلی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا حضور رفسنجانی و مشایی باعث شرکت وی در انتخابات شده است، گفت: معمولاً زمانی که یک نفر میخواهد کاندیدا شود کاندیداهای دیگر را بررسی میکند. اگر کاندیدای اصلحی وجود داشته باشد وارد انتخابات نمیشوید. اما زمانی که احساس میکنید حضورتان ضروری است وارد میشوید. تصمیم به شرکت در انتخابات را نمیتوان از [شرایط] سایر کاندیداها جدا کرد.
جلیلی در پاسخ به این سؤال که آیا برنده شدن رفسنجانی در انتخابات ممکن است باعث تغییر در سیاست هستهای ایران شود، گفت: رویکرد ما کاملاً قابل دفاع و منطقی بوده میتواند منجر به پیشرفت شده آن را تسریع بخشد. طبیعتاً، اگر رویکردهای دیگری ارائه شوند میتوانیم آنها را بهصورت جدی مورد انتقاد قرار داده از رویکرد کنونی دفاع کنیم. اما باید ببینیم که خطمشی [رفسنجانی] چه خواهد بود.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری آتی کشورمان در پاسخ به سؤالی مبنی بر احتمال کنارهگیری علیاکبر ولایتی و محمدباقر قالیباف بهنفع ویگفت: ما هنوز گفتوگویی نداشتهایم اما وحدت گفتمان و جریانات [سیاسی] را میتوانیم مورد توجه قرار دهیم.
وی همچنین درباره سؤالی مبنی بر بیتجربگی در عرصه اقتصادی در دوران تحریمهای بینالمللی گفت: حداقل طی چند سال گذشته زمانی که تأثیر تحریمها را بررسی میکردم، بدین نتیجه رسیدم که آنها را میتوان بهراحتی دور زده تبدیل به فرصت کرد.
سعید جلیلی درباره ضرورت رابطه با آمریکا و احتمال گفتوگوهای مستقیم گفت: این امر درست نیست. آمریکا بهصورت جدی در برابر اهداف و خواستههای جمهوری اسلامی و ملت ایران مانعتراشی میکند. این مسئله را نمیتوان انکار کرد. آمریکا از حکومت دیکتاتوری شاه، زمانی که ملت ایران او را نمیخواستند، حمایت کرد. پس از انقلاب نیز آمریکا از صدام حسین حمایت کرد.
وی افزود: رفتار ملت ایران در 34 سال گذشته نشان میدهد که آمریکا هر آنچه را خواست نمیتواند انجام دهد. آمریکا زمانی که فکر میکرد هیچگونه رقیبی در جهان ندارد با برنامه هستهای ایران مخالفت کرد. بعدها گفتند که خواهان دستیابی به اجماع بینالمللی هستند که آن هم موفقیتآمیز نبود. سپس بار دیگر دست به اقدامات یکجانبه زدند. این رویدادها از سردرگمی آمریکا خبر میدهند. ما هیچگاه منتظر شروط آمریکا برای مذاکره مستقیم نبودهایم. مسئله رفتار آمریکا است که باید تغییر یابد. رهبر اعلام کرده که بدین امر خوشبین نیست. مسئله اصلی این است که رفتار آمریکا تغییر نکرده است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان درباره مسئله هستهای و مذاکره با قدرتهای جهانی گفت: ما چیزی بیش از [حقوق ایران بر پایه] معاهده منع اشاعه هستهای نمیخواهیم. ما طبیعتاً انتظار داریم از حقوقمان بر اساس انپیتی برخوردار باشیم. سؤال اصلی اینجاست که چرا آنها نمیخواهند حق ایران را برای غنیسازی اورانیوم بر اساس انپیتی بهرسمیت بشناسند. آنهایی که ادعای احترام به انپیتی را دارند باید به این حق مردم ایران نیز احترام گذارند.
ما در ابتدا به آژانس بینالمللی انرژی هستهای نوشتیم که برای نیل به اهداف صلحآمیز و پزشکی به اورانیوم با غنای 20 درصد نیاز داریم. آنهایی که امروز بر غنیسازی 20درصدی متمرکز شدهاند باید پاسخ دهند که چرا از ارائه این مواد به ما زمانی که اعلام کردیم خواهان تولید نیستیم و آنها این مواد را برای مصارف صلحآمیز به ما بفروشند، خودداری کردند.
جلیلی در پاسخ به این سؤال که آیا ایران با خواستهها برای تحویل اورانیوم با غنای 20 درصد موافقت خواهد کرد یا نه، گفت: ما در مذاکرات بهصورت بسیار مشروح درباره این مسئله گفتوگو کردهایم. ما اعلام کردهایم که آنچه تولید شده است برای برطرف کردن نیازهای داخلی و پزشکی مصرف خواهد شد. آنها میدانند که این سوخت تحت نظارت بازرسین آژانس در فردو و نطنز تولید شده و برای اهداف صلحآمیز مصرف خواهد شد. ما اعلام کردهایم که این اورانیوم برای مصارفمان است. ما این اورانیوم را نه برای ارسال به خارج بلکه برای برطرف کردن نیازهای پزشکی مردممان تولید کردهایم.
سعید جلیلی درباره اظهارات سخیفانه مقامات رژیم صهیونیستی در باره تعیین «خط قرمز» برای تولید بیش از 240 کیلوگرم با اورانیوم با غنای بالا، به خبرنگار فایننشیال تایمز گفت: ما برای اسرائیل یا تهدیدات آن هیچ اعتباری قائل نیستیم. خط قرمز ما قوانین معاهده عدماشاعه هستهای است.
وی همچنین درباره دعوت آمریکا و روسیه برای برقراری یک کنفرانس بینالمللی درباره بحران سوریه گفت: ایران از همان ابتدا اعلام کرده که بحران سوریه راهحل سیاسی دارد نه نظامی. آمریکا از یک رویکرد نادرست تبعیت و از تروریستها برای نیل به اهدافش استفاده کرد. اما دیدگاههای ما به روسیه نزدیکتر است. اگر آمریکاییها به این نتیجه برسند که رویکرد آنها نادرست است در این صورت باید به جهان اعلام کنند. ما از هر پیشنهادی بر پایه برگزاری گفتوگوی ملی در سوریه حمایت میکنیم.
سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و کاندیدای انتخابات آتی ریاست جمهوری، در پایان مصاحبه و در پاسخ به سؤالی مبنی بر رنجش احتمالی ایران در صورت دعوت نشدن به این کنفرانس گفت: مهم نیست. مسئله برای ما این است که به رویارویی نظامی در سوریه پایان داده شده فرآیند سیاسی آغاز شود.