گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»، جمعی از اهالی حوزه های مختلف فرهنگ در روزهای گذشته در گفت و گو با خبرگزاری دانشجو از مهمترین اولویت های فرهنگی که رییس جمهور آینده باید در نظر بگیرد سخن گفتند که بخشی از آن در ادامه آمده است:
رسولی: رییس جمهور آینده باید برادریاش را با فرهنگ ثابت کند!
محمدمهدی رسولی درباره اولویت های فرهنگی کاندیداهای انتخابات گفت: رییس جمهور آینده باید فرهنگ را به مثابه یک عنصر کارآمد قبول داشته باشد و این مهم ترین مسئله در این حوزه است. رئیس جمهور آینده باید برادری خود را با مقوله فرهنگ ثابت کند.
وی ادامه داد: اولویت فرهنگی برای رئیس جمهور آینده این است که باید به این مسئله که فرهنگ یک عنصر راهبردی و کاربردی است، اعتقاد داشته باشد ؛ چون فرهنگ یک پدیده تزئینی و دسته چندم نیست به همین دلیل رئیس جمهور باید به این مسئله که طرح مقوله فرهنگ در همه ابعادش به عنوان یک نسخه حیاتی برای جامعه به شمار می رود، ایمان داشته باشد.
نویسنده کتاب «آنچه قاصد گفت» افزود: رئیس جمهور باید به طرح مسائل بنیادی و مبانی فرهنگی صحه بگذارد؛ وی اگر به این مسئله ایمان داشته باشد تدوین برنامه ها در حوزه فرهنگ کار پیچیده ای نیست. به طور مثال اگر از یک دانش آموز بخواهیم در حوزه فرهنگ انشاء بنویسد، می تواند اتفاقاتی را که باید در این حوزه بیفتد به صورت لیست وار بیاورد و اگر رئیس جمهور به ضرورت حوزه فرهنگ پی برده باشد قطعا لیستی از اقدامات در این حوزه در نظر گرفته است.
رسولی با بیان اینکه جامعه باید قبل از هر چیز لباس فرهنگ و آگاهی بر تن کند، اظهار داشت: صحبت در حوزه فرهنگ بیشتر از عمل بوده و این مسئله ضربات سنگینی به حوزه فرهنگ وارد کرده است؛ بسیاری از مقوله های بی فرهنگی و یا حتی ضد فرهنگی در جامعه ما لباس فرهنگ به تن کرده اند ومقوله تقلبی که به جای فرهنگ نشسته است این حوزه را از مسیر اصلی خود منحرف می کند.
وی در پایان با بیان اینکه در بسیاری از مقوله ها غیبت فرهنگ چشمگیر است، خاطر نشان کرد: در جامعه ما مسائلی غیر از فرهنگ بزرگ نمایی می شوند و فرهنگ به عنوان یک عنصری که در جامعه وجود دارد، به درستی دیده نشده است و فرهنگ تقلبی آرام آرام به جای فرهنگ اصیل قرار می گیرد.
شورجه: رییسجمهورِ باید از نگرانیِ مشکلات فرهنگی، بیخواب شود!
جمال شورجه گفت: حوزه فرهنگ در دوره های گذشته مورد کم توجهی قرار گرفته و باید به آن رسیدگی شود. حوزه فرهنگ باید یکی از دغدغه های رئیس جمهور آینده باشد و از ظرفیت های این حوزه برای تمام مشکلات کشور استفاده کند.
وی ادامه داد: حوزه فرهنگ شامل تمام هنرها مانند تئاتر، موسیقی، سینما و .... است و فکر می کنم این حوزه نسبت به دیگر حوزه ها مانند سیاست خارجی، صنعت، علم و ... در ادوار گذشته مورد کم توجهی قرار گرفته، به همین دلیل در این حوزه به موفقیت های زیادی دست پیدا نکرده ایم.
کارگردان فیلم « 33 روز» افزود: اگر بعد از انقلاب در حوزه های علمی، صنعتی، دفاعی و .... به موفقیت هایی دست یافته ایم به دلیل این بوده که به این حوزه توجه شده است ولی متاسفانه به حوزه فرهنگ توجه زیادی نمی شود در حالی که انقلاب مان، انقلاب فرهنگی بوده و ریشه و زیربنای فرهنگ در جامعه ما مبانی دینی و اسلامی است که مورد غفلت قرار گرفته است.
شورجه اظهار داشت: رئیس جمهور آینده کشور باید از ظرفیت های فرهنگ برای ارائه راهکار در تمامی مشکلات جامعه استفاده کند و کشور را به سمت مبانی اعتقادی که همان اسلام است هدایت کند.
وی با بیان اینکه در دولت نهم و دهم سعی شد تا به مقوله فرهنگ توجه شود، گفت: ولی نتوانستیم آن طور که باید از ظرفیت های این حوزه استفاده کنیم. اگر با مشکلات بداخلاقی، غفلت از معنویت، فراموش شدن مبانی دینی و .... در جامعه مواجهیم به دلیل این است که نتوانستیم به درستی از ظرفیت های فرهنگی مان استفاده کنیم.
کارگردان فیلم «33 روز» افزود: در حوزه فرهنگ خیلی بیشتر از این می توان کار کرد؛ دیگر کشورها اگر معضلی داشته باشند با سرمایه گذاری در حوزه فرهنگ به صورت زیربنایی آن معضل را برطرف می کنند.
شورجه در پایان خاطر نشان کرد: رئیس جمهور آینده باید در حوزه فرهنگ حرفی برای گفتن داشته باشد و بنا بر فرموده مقام معظم رهبری شب ها از مشکلات فرهنگی خوابش نبرد و نگران و دغدغه این حوزه را داشته باشد.
شعبانی: مسوولان ما فرهنگی نیستند؛ فرهنگ در چرخه سیاست گم میشود
مرتضی شعبانی گفت: هم دولت های گذشته و هم دولت های آینده نسبت به فرهنگ بی توجه هستند؛ مسئولان فرهنگی دولت دهم حداقل اعتقادشان این بود که اگر بر روی کار بیایند سینمای دفاع مقدس را تغییر می دهند ولی نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه هم سینمای دفاع مقدس و هم سینما به سمت تعطیلی پیش رفت.
وی ادامه داد: دولتمردان خیلی بر روی اولویت های فرهنگی تمرکز ندارند و چون مسئولان، مسئولان فرهنگی نیستند؛ همه حوزه های فرهنگی در چرخه مسائل سیاسی گم می شوند و این بزرگ ترین مشکل کشور ماست؛ به همین دلیل است وعده هایی که در حوزه فرهنگی داده می شود بعد از مدتی از یاد مسئولان می رود.
مدیر سابق موسسه روایت فتح افزود: در این مدت هم کار فرهنگی صورت گرفته است ولی کارهای صورت گرفته خودجوش از سمت هنرمندان بود و هیچ سازماندهی در این زمینه انجام نشده است. در ادبیات پایداری و حوزه هنری و ... هنرمندان کار خودشان را انجام می دهند و خوشبختانه اینگونه مسائل دولتی نیستند ولی آنچه که باید از سوی وزارت ارشاد و دولت انجام گیرد بسیار کم است.
شعبانی اظهار داشت: دولت باید وارد بخشی از مسائل فرهنگی شود و نمی توان سینمای دفاع مقدس و ادبیات پایداری را بدون هزینه کرد دولت اداره کرد و اگر کمک دولت نباشد قطعا موسسات کوچک نمی توانند به کار خود ادامه دهند.
شاکری: تکیه به نیروهای انقلابی نیاز امروز حوزه فرهنگ است
احمد شاکری گفت: در حوزه ادب و هنر نیازمند یک دیدگاه جامع و افق نگر هستیم؛ نگاه جامع به این معنا که ما مسائل موجود در حوزه ادبیات و هنر را به صورت کلان نگاه کنیم؛ چون جایگاه امروز ما در حوزه ادبیات مربوط به افقی است که دولت های گذشته داشته اند و ادبیات بعد از گذشت یک سیر به این جایگاه رسیده است.
وی ادامه داد: عدم توجه به کلان نگری در حوزه ادبیات و هنر موجب شده است که تصمیمات مقطعی برای این حوزه گرفته شود؛ تصمیماتی که نمی توانند کلیت ادبیات و هنر کشور را تحت کنترل خود قرار دهند.
نویسنده کتاب «انجمن مخفی» با اشاره به سند چشم انداز 1404 اظهار داشت: در این سند مشخص شده است که کشور باید در تمام وجوه به یک سمت مشخص حرکت کند، ولی متاسفانه در حوزه ادبیات و هنر مشخص نشده که طبق این سند باید به کدام سمت حرکت کنیم، در حالی که هزینه های متعددی در حوزه ادبیات و هنر صرف می شود.
شاکری در پایان خاطرنشان کرد: دولت ها باید در حوزه فرهنگ باید به ایمان و نیروهای انقلابی تکیه کنند؛ هر دولتی باید بتواند از تمام ظرفیت های فرهنگی کشور استفاده کند و از هر هنرمند، پژوهشگر، محقق و .... در حد توانش برای رسیدن به اهداف انقلاب بهره گیرد.
قاضی زاده: تقویت فرهنگ عمومی و اجتماعی باید یکی از اولویتهای فرهنگی رئیس جمهور آینده باشد
سید احسان قاضی زاده درباره اولویت های فرهنگی رئیس جمهور آینده گفت: یکی از اولویت های رئیس جمهور آینده باید بالا بردن شاخص های فرهنگی، بالا بردن میزان مشارکت هنرمندان در فعالیت های اجتماعی باشد و زمینه سازی برای تولید محصولات فرهنگی مناسب تر در کشور باشد.
وی با بیان اینکه باید چهره های فرهنگی بیشتری در کشور معرفی شوند، ادامه داد: توجه به تمامی حوزه های فرهنگ مسئله مهم و ضروری است ولی تقویت فرهنگ عمومی و اجتماعی یکی از اولویت های این حوزه به شمار می رود.
مدیر کل ارشاد استان تهران در همین زمینه اظهار داشت: تقویت زیرساخت های فرهنگی جامعه به صورت عام، بنیان خانواده و توجه بیشتر به نظام آموزش و پرورش از دیگر اولویت های حوزه فرهنگ به شمار می رود؛ چون اگر بتوانیم کارهای فرهنگی مناسب تری در مدارس کشور انجام دهیم قطعا ساختار آینده کشور بهتر خواهد شد.
صحرایی: فرهنگ، به ویژه حوزه نشر، باید نقشه راهبردی داشته باشد
اکبر صحرایی، گفت: در درجه اول باید به حوزه اقتصاد توجه داشته باشند؛ چون بسیاری از مقوله های فرهنگی مانند حوزه نشر و صنعت به حوزه اقتصاد مربوط می شود و اعتقاد دارم که این اولویت ها به صورت زنجیره ای به همدیگر متصل هستند.
وی ادامه داد: رئیس جمهور باید به مقوله فرهنگ و مقوله نشر و کتاب اهتمام ویژه ای داشته باشد که متاسفانه در طول 33 سالی که از عمر انقلاب می گذرد، به این مسئله آن طور که باید توجه نشده است و کوتاهی های زیادی صورت گرفته است. در دولت های گذشته نیز حتی یک مورد را نمی بینیم که اولویت اصلی خود را نشر کتاب و مسائل مربوط به این حوزه گذاشته باشد. اگر کاری هم صورت گرفته است به صورت مقطعی بوده است و هیچ برنامه و استراتژی مشخصی در این حوزه وجود نداشته است.
نویسنده کتاب «پرونده 312» افزود: در طول این 33 سال هر دولتی که روی کار آمده است برنامه خاص به خود را انجام داده است و هیچ برنامه مشخصی نبوده است که بتوان به صورت نقشه گام به گام از آن استفاده شود و زمانی که به دولت دهم رسیده ایم مشکلات حوزه نشر حل شده باشد؛ متاسفانه هیچ برنامه خاص و مدونی وجود ندارد و دلیل این مسئله هم این است که هر دولتی که روی کار آمده، بدون توجه به برنامه دولت قبلی کار خودش را ادامه داده است.
صحرایی اظهار داشت: توقع مان از دولت آینده این است که برای مقوله فرهنگ و حوزه نشر و چاپ یک نقشه راهبردی داشته باشد. حوزه نشر و کتاب نیاز به یک کتابچه قانونی دارد که در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد؛ چون در کشور ما هنوز تعریفی برای نویسنده که در واقع پایه حوزه نشر است ارائه نکرده ایم. ما هنوز نمی دانیم به چه کسی در کشور نویسنده بگوییم و برای این مسئله هنوز معیاری مشخص نشده است.
وی اضافه کرد: در کشور ما گاهی اوقات 20 عدد یا شاید هم بیشتر مراکز فرهنگی هم تراز هم وجود دارد که بدون هماهنگی با هم هزینه هایی را انجام می دهند ولی این هزینه ها نتیجه نمی دهند؛ به طور مثال در یک سال 10 عنوان کتاب سال داریم و گاهی هم بعضی جشنواره ها تعطیل می شوند و این به دلیل عدم وجود نقشه راه در حوزه نشر و کتاب است.
نویسنده کتاب« پرونده 312» گفت: تا به الان هیچ دولتی به مقوله فرهنگ نپرداخته است؛ حتی در صحبت های کاندیداهای یازدهمین دوره ریاست جمهوری نیز بیشتر شعارهای اقتصادی را می بینیم.
صحرایی افزود: مشکل کشور ما این است که صنف های مختلف کشور به حقوق خود آگاهی ندارند؛ یک بخش این مشکل به فرهنگ کشور بر می گردد و مردم ایران دنبال پیگیری حقوق خود نیستند ولی این مسئله دلیلی برای نپرداختن به مقوله فرهنگ از سوی دولت ها نیست؛ چون تک تک نویسندگان وظیفه ندارند دنبال حقوق خود بروند بلکه وظیفه دولت ها است که به این حوزه بپردازند.
وی ادامه داد: یکی از وظایف دولت ها این است که ادبیات و حوزه نشر را به سمت حرفه ای شدن و قانونمند کردن سوق دهند که متاسفانه در این چند سال هیچ دولتی حتی استارت این کار را هم نزده است؛ باید این مسئله به عنوان طرح یا لایحه ای توسط دولت و به خصوص وزارت ارشاد به مجلس شورای اسلامی ارائه شود و در این قانون وظیفه و تکلیف نویسنده، ناشر، حوزه توزیع و بخش و .... مشخص شده باشد و آن زمان است که نویسنده می تواند حقوق خود را مطالبه کند. برخی قوانین این حوزه مربوط به زمان شاه و برخی دیگر مربوط به 15 یا 20 سال پیش است حتی گاهی مواقع قوانین همدیگر را نقض می کنند؛ اگر کلی نگاه کنیم فرهنگ کشور نیاز به بازنگری دارد.
نویسنده کتاب «پرونده 312» با بیان اینکه حوزه فرهنگ در اولویت آخر دولت ها قرار دارد، گفت: دولت بودجه حوزه فرهنگ را خیلی کم قرار می دهد؛ به طور مثال زمانی که می خواهند یک جشنواره را برگزار کنند، 30 میلیون تومان هزینه پیش بینی می کنند ولی از این مبلغ تنها یک لوح به نویسنده می دهند چون تمام هزینه جشنواره را خرج ایاب و ذهاب و .... کرده اند؛ در حوزه فرهنگ نیز چنین اتفاقی می افتد.
محدثی خراسانی: کسی که با ذات فرهنگ در نیفتاده، نمیتواند برای آن برنامهریزی کند
مصطفی محدثی خراسانی گفت: در درجه اول اولویت دادن به مقوله فرهنگ به معنی عام آن باید مورد توجه رئیس جمهور آینده باشد؛ ولی این مسئله تا الان فقط در حد شعار باقی مانده است.
وی افزود: یکی از مشکلات کشورمان این است که علی رغم توجه مقام معظم رهبری به مقوله فرهنگ ولی این مسأله هیچگاه در نظام اداری کشور اولویت نبوده است.
نویسنده کتاب «هزار مرتبه خورشید» ادامه داد: فضای معرفتی کشور ما در واقع فضای سیاست زده ای است؛ تصمیم گیری ها و ترسیم آینده کشور به دست اهل سیاست اتفاق می افتد در حالی که آنها فقط درگیر بازی های سیاسی هستند.
محدثی خراسانی با بیان اینکه عرصه سیاست، عرصه ژرف نگری و تامل و تعقل در نظام هستی نیست، اظهار داشت: زمانی که سیاستمداران تصمیم گیرنده در تمام امور باشند و از مشاوران زبده نیز استفاده نکنند نتیجه ای جز وضعیت فعلی کشور نیست. کسی که با ذات فرهنگ در نیفتاده، نمی تواند برای فرهنگ برنامه ریزی کند.
وی اضافه کرد: فرهنگ به معنی عام نیازمند یک انقلاب است؛ ما در دل انقلاب اسلامی نیازمند یک انقلاب یا حداقل یک نهضت فرهنگی هستیم تا توجهات از کارهای روزمره خارج شود و یک کار عمیق، کارشناسی شده و دورنگر در زمینه فرهنگ صورت گیرد.
نویسنده کتاب «هزار مرتبه خورشید» در پایان با بیان اینکه ما نیازمند یک بازنگری نهضت گونه در مقوله فرهنگ هستیم، خاطر نشان کرد: انقلاب اسلامی نه یک انقلاب نظامی و نه یک کودتا بوده است بلکه یک انقلاب فرهنگی است. امام هم با ایجاد یک نگرش فرهنگی در مردم توانست انقلاب را به پیروزی برساند ولی متاسفانه این مسئله فراموش شده است.
دارا: تخصیص بودجه و توجه به زیر ساختها در فضای فرهنگی دانشگاهها ضروری است
جلیل دارا گفت: اولین چیزی که باید در فضای فرهنگی دانشگاه ها از سوی کاندیداهای ریاست جمهوری مورد توجه قرار گیرد؛ تخصیص بودجه کافی در این زمینه و توجه به زیرساخت هایی است که برای رشد فضای فرهنگی دانشگاه لازم است، اصلی ترین موضوع در این بخش، توجه به بودجه است.
مدیر کل فرهنگی وزارت علوم گفت: با توجه به افزایش تعداد دانشجویان، حوزه فرهنگی در دانشگاه ها نیازمند حرکتهای زیر ساختی جدی است .
وی ادامه داد: باید سعی شود فعالیت های فرهنگی که وجود دارد، عمیق تر و با توجه به زیر ساخت ها باشد که بخشی از آن مربوط به اسناد بالا دستی است و توسط کسانی باید انجام شود که در سیاست گذاری کلان کشور تصمیم ساز هستند و با همکاری مجلس بتوانند این زیرساخت ها را فراهم کنند.
دارا خاطر نشان کرد: اگر اقداماتی که در سالهای قبل صورت گرفته مانند ایجاد معاونت فرهنگی مستقل در دانشگاهها، آیین نامه ارتقا اساتید، حرکتی که درباره فعال شدن توام با عقلانیت دانشجویان شکل گرفت؛ اگر همین روند استفاده از پتانسیل دانشجویی برای فعال شدن در حوزه های مختلف همراه با عقلانیت و منطق دانشگاهی، ادامه یابد، قطعا می توان به اهداف عالیه فرهنگی دانشجویی رسید.
مدیر کل فرهنگی وزارت علوم اضافه کرد: کاری که در خصوص اساتید درحوزه فرهنگی دانشگاهها آغاز شده، باید تقویت شود یعنی کارهای اولیه آغاز شده و همین نگاه به تقویت نقش تربیتی اساتید به مرحله اجرا در آید.
وی یادآور شد: برنامه جامع راهبردی فرهنگی دانشگاهها تدوین شده ولی ما خیلی فرصت اجرا نداشتیم. لازم است توجه بیشتری صورت گیرد و در راس برنامه های فرهنگی گذاشته شود. اجرای این سند، چشم انداز خوبی در حوزه فرهنگی دانشگاهها خواهد داشت.
دارا گفت: در بحث فرهنگی دانشجویان خارج ازکشور هم که تعداد آنها هم زیاد است، باید ساختارهای خاص به عنوان یک حرکت فرهنگی مکمل داخل کشور درحوزه فرهنگی دانشگاهها لحاظ کنیم .
شاه آبادی: راه حل اساسی تمام مسایل، توجه به حوزه فرهنگ است
حمید شاه آبادی، معاون هنری وزیر ارشاد با بیان اینکه هیچ مسئله ای جدا از حوزه فرهنگ نیست، گفت: مهم ترین اولویت در عرصه فعالیت های رئیس جمهور در شرایط فعلی کشور، اگر چه اولویت های اقتصادی است؛ اما حل مشکلات اقتصادی کشور به جز حل ریشه ای آن از طریق مبانی فرهنگی امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد: اگر مقام معظم رهبری در چند سال اخیر موضوعات اقتصادی را به عنوان شعار سال مطرح می کنند؛ این شعارها جز با حرکت های بنیادین و از طریق زیرساخت های فرهنگی محقق نخواهد شد.
معاون هنری وزیر ارشاد با بیان اینکه کشورمان در عرصه فرهنگ و هنر ظرفیت های زیادی دارد، اظهار داشت: اگر بخواهیم اعتبارات اختصاص یافته به این حوزه و نگاه فرهنگی ما یک حرکت ریشه ای و بنیادی باشد، باید اعتبارات این بخش به طور ویژه اختصاص یابد.
شاه آبادی افزود: دغدغده های فرهنگی ما باید این باشد که به هنرمندان، فرهنگیان و اصحاب ادب و هنر اجازه و میدان فعالیت دهیم و با استفاده از ظرفیت های بزرگ کشور ایران را به یکی از پایگاه های جدی و دارندگان جدی عرصه فرهنگ و هنر تبدیل کنیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: نامزدهای ریاست جمهوری باید در عین توجه به مسائل معیشیتی مردم این نکته را هم مدنظر داشته باشد که راه حل تمام آن مسائل توجه به حوزه فرهنگ است.
جلیلی: رئیس جمهور آینده باید حیثیت ملی را تقویت کند
ابوالفضل جلیلی درباره اولویت های فرهنگی کاندیداهای انتخابات گفت: الان بزرگ ترین خطری که در جامعه ما وجود دارد و در حال لطمه زدن به ایران و انقلاب است؛ دوگانگی شخصیتی انسان ها است. در واقع هیچ کسی خودش نیست؛ بعضی افراد اعتقادی به کارهایی که انجام می دهند، ندارند و فقط برای گذران زندگی دست به انجام آنها می زنند و این مسئله انقلاب و فرهنگ کشور را آزار می دهد.
کارگردان فیلم «گل یا پوچ» ادامه داد: کاندیداهای انتخابات فقط به خودشان فکر می کنند و اکثرا به فکر پیروزی هستند تا به فکر کشور؛ در حالی که ما باید حیثیت ملی را تقویت کنیم البته حیثیت ملی با ملی گرایی فرق می کند. حیثیت ملی یعنی اینکه همه به کشور و انقلاب فکر کنند تا به خودشان.
جلیلی در همین زمینه اظهار داشت: حیثیت ملی مستلزم این است که آزادی اجتماعی و فردی در کشور وجود داشته باشد؛ اگر امروز مطلبی را بیان کردم و فردا کسی اعتراضی نسبت به من داشت، اعتراضش را با کمال آرامش مطرح کند.
وی با اشاره به حضورش در نماز جمعه در زمان آیت الله طالقانی، گفت: در آن زمان آیت الله طالقانی گفت اگر معتقدید اسلام از برترین مکتب هاست، چرا با چوب و چماق از آن دفاع می کنید و اگر بر این قضیه شک دارید، شک تان را برطرف کنید.
کارگردان فیلم «رقص خاک» اظهار داشت: هر کاندیدایی که انتخاب می شود، باید کاری کند که اگر جمعیت کشورمان 70 میلیون نفر است به همان اندازه تفکر داشته باشیم نه دو برابر؛ در کشور مردم دچار دوگانگی شخصیتی شده اند و این مسئله برای بعضی از کاندیداها هم اتفاق افتاده است.
کاسهساز: سینما باید بخشی از دغدغههای رئیسجمهور آینده باشد
حبیب الله کاسه ساز درباره اولویتهای فرهنگی کاندیداهای انتخابات گفت: تمام حوزه فرهنگ به نوعی اولویت به شمار می رود و نمی توان بخشی را حذف کرد و تنها به یک بخش مانند تلویزیون، رادیو و تئاتر پرداخت؛ همه این بخش ها مخاطب خاص دارند و دارای اهمیتند.
وی ادامه داد: بخش سینما در حوزه فرهنگ جایگاه ویژه ای دارد؛ چون سایر بخش های فرهنگ حتی معماری نیز در سینما به کار برده می شود.
تهیه کننده فیلم «کارناوال مرگ» در خصوص ویژگی های رئیس جمهور آینده گفت: رئیس جمهور آینده باید مانند رئیس جمهور سایر کشورها به حوزه سینما توجه بیشتری داشته باشد، پس بخشی از دغدغه های رئیس جمهور آینده باید حوزه سینما باشد و نسبت به سینماگران و اهالی این حوزه نگاه مثبت داشته باشد؛ ما می توانیم با یک برنامه ریزی در حوزه فرهنگ و ارتباطات فرهنگی و انسانی جامعه به پیشرفت برسیم.
کاسه ساز افزود: در کشورهای پیشرفته ارتباطات انسانی و حتی ارتباطات مادی را با سینما می سنجند، به این ترتیب کشورهای فاقد سینما در نوع ارتباط شان با دیگر کشورها دچار تفاوت هایی هستند.
وی با اشاره به سخنان امام خمینی (ره) درباره سینما افزود: امام خمینی (ره) در بهشت زهرا درباره سینما صحبت کردند و سینما را مظهر تمدن دانستند که متاسفانه این مقوله جدی گرفته نشده است؛ ما باید از سینما در جهت برقراری ارتباطات فرهنگی با دیگر کشورها بهره ببریم؛ چون سینما مظهر برقراری ارتباطات انسانی و بالا بردن سطح فرهنگ جامعه است و می تواند در این مقوله ها تاثیرگذار باشد.
تهیهکننده فیلم «کارناوال مرگ» گفت: سینمای ما با دو مشکل کمبود سالن و نوع مدیریت مواجه است؛ درست است که بخشی از هنرمندان ما انگیزه های خود را از دست داده اند، اما همین مسئله نیز بازتاب های قبلی دارد و می توان با برنامه ریزی درست به این حوزه سامان داد.
کاسه ساز تصریح کرد: یکی از اولویت های رئیس جمهور آینده باید ساخت پردیس های سینمایی و ساخت فیلم خوب باشد؛ باید بتوانیم فیلم های خوبی بسازیم تا از این طریق مردم را به سینماها بکشانیم؛ چرا که از طریق سینما می توانیم هم اوقات فراغت مردم را پر کنیم و هم سطح فرهنگ جامعه را ارتقا دهیم.
گلریز: کاندیداها معمولا ایدههای خوب دارند اما در عمل، کاری صورت نمیگیرد!
محمد گلریز درباره اولویتهای فرهنگی کاندیداهای انتخابات گفت: زبان هنر حرف اول را در تمام مسائل حتی مسائل سیاسی می زند. اگر مسائل سیاسی را هم با زبان هنر مطرح کنیم، قطعا تاثیرگذارتر خواهد بود. با این حال در رابطه با این حوزه تلاش های کمی صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: کاندیداهای انتخابات در سالهای گذشته هم ایدههای خوبی در حوزه فرهنگ و هنر مطرح میکردند، ولی در عمل کاری صورت نمیگرفت. در چند سال گذشته سایر کشورها در حوزه فرهنگ و هنر کارهای بسیار انجام دادهاند که حتی فرهنگ ما را تحتالشعاع قرار داده است و این زنگ خطری برای ما به شمار میرود.
خواننده سرودهای انقلابی کشورمان افزود: اکثر جوانان ما در عرصه های مختلف به فرهنگ غرب گرایش دارند؛ کاندیداهای انتخابات باید در حوزه فرهنگ و هنر حرفشان با عملشان یکسان باشد؛ اگر میگویند برای حوزه فرهنگ و هنر کشور طرحهایی دارند، آنها را به اجرا برسانند. کاندیداها نباید به صورت شعاری به این حوزه بپردازند.
گلریز اظهار داشت: تقاضا میکنم در این وادی بسیار حساس که رهبری آن را شبیخون فرهنگی نامیدهاند؛ مسئولان فرهنگی و رئیس جمهور آینده به این حوزه بهای بیشتری دهند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در مورد مسائل مربوط به دفاع مقدس، تئاتر مقاومت، فیلم مقاومت و .... کار زیادی انجام نشده است در حالی که ایدههای بسیار خوبی برای اجرا داریم؛ می توان قصههای جنگ را به فیلمنامه تبدیل کرد ولی این کار نیاز به سرمایه گذاری دارد. ما هنرمندان خوبی داریم که اگر امکانات داشته باشند میتوانند آثار فاخری تولید کنند.
کوشکی: رییسجمهور آینده از منظر فرهنگ دینی برای مسایل کشور راهحل پیدا کند
محمدصادق کوشکی درباره اولویت های فرهنگی کاندیداهای انتخابات گفت: مهم ترین اولویت نامزدی که بتواند اعتماد مردم را کسب کند، این است که نگرشی از زاویه دین و فرهنگ دینی به تمام مسائل جاری کشور داشته باشد و راه حل های خود برای مشکلات را بر اساس این نگرش تنظیم کند.
استاد دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی درباره حوزه های مختلف فرهنگ مانند سینما، کتاب و ... افزود: این حوزه ها در واقع هنر به شمار می روند؛ بعضی از هنرها در کشور با مبانی اعتقادی ما سازگاری ندارند و رئیس جمهور آینده باید به آن دسته از هنرهایی که در خدمت انقلاب هستند توجه کند.
مخدومی: دولت آینده باید شأن فرهنگی انقلاب اسلامی را بشناسد
رحیم مخدومی درباره اولویت های فرهنگی کاندیداهای انتخابات گفت: یکی از انتظاراتی که از دولت ها می رود این است که چشم اندازی را برای فرهنگ قائل باشند؛ به طور مثال زمانی که یک دولت برای 4 سال زمام کشور را در دست می گیرد باید بتواند برای حوزه کتاب افقی ترسیم کند و مشخص کند که بعد از 4 سال قرار است به کدام سمت حرکت کنیم ولی متاسفانه این اتفاق نمی افتد.
نویسنده کتاب «من مدیر جلسه ام» افزود: الان بعد از 34 سال که از عمر انقلاب می گذرد، نمی توانیم مدعی باشیم جایگاه مان در فرهنگ کجاست؛ چون دچار روزمرگی شده ایم.
وی با بیان اینکه به طور مثال باید چشم انداز سینما مشخص شود تا بدانیم قرار است در 4 سال آینده در کجا قرار بگیریم، ادامه داد: البته نباید به این مسئله به صورت سلیقه ای نگاه کرد بلکه باید شأن فرهنگی انقلاب اسلامی را در نظر گرفت. باید بدانیم چگونه می خواهیم بعد فرهنگی انقلاب را در عرصه داخلی و بین المللی نشان دهیم.
مخدومی با ذکر مثالی اضافه کرد: اگر خودمان را در موضع یک شرکت خارجی که در نمایشگاه کتاب حضور دارد قرار دهیم در واقع شأن فرهنگی انقلاب اسلامی را در بعد کتاب می بینیم؛ در واقع دولتمردان ما در حوزه فرهنگ با شأن نظام جمهوری اسلامی بیگانه اند.
نویسنده کتاب «امام گردان» اظهار داشت: ما باید در حوزه فرهنگ دارای چشم اندازی مشخص شویم و زمانی که این چشم انداز تعیین شود، می توانیم در مورد سینما، ادبیات داستانی، هنرهای تجسمی و .... و مسیری که باید طی کنند تصمیم گیری کنیم.
وی در پایان با بیان اینکه درست نیست که بگوییم حوزه کتاب بر حوزه سینما و یا .... اولویت دارد، خاطر نشان کرد: تمامی حوزه های فرهنگ به نوعی ملزومات این حوزه به شمار می روند که به صورت زنجیره وار حرکت کرده و بر یکدیگر تاثیر می گذارند.