گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ نشست سران هشت کشور صنعتی جهان موسوم به «G8»، در ایرلند شمالی آغاز به کار کرده است.
یکی از محورهای این نشست، گفت و گوهای دوجانبه بر سر گسترش تجارت آزاد بین آمریکا و اتحادیه اروپا است.
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا می گوید: ما درباره توافقنامه ای تجاری صحبت می کنیم که می تواند بزرگترین توافقنامه تاریخ بوده و تاثیر فوق العاده ای بر کلیه معاملات تجاری داشته باشد.
نخست وزیر بریتانیا تخمین زده است که توافق بر سر این موضوع می تواند 117 میلیارد یورو برای اقتصاد اروپا، 94 میلیارد یورو برای اقتصاد آمریکا و حدود 100 میلیارد یورو برای اقتصاد دیگر کشورها به ارمغان بیاورد.
باراک اوباما می گوید: توافقنامه تجارت موضوعی حیاتی است، اما قرار نیست معجزه کند؛ این موضوع باید بخشی از یک استراتژی جامع در جهت منافع کشورها در دو سوی اقیانوس اطلس باشد.
از سوی دیگر فرانسه برای مستثنی کردن صنایع صدا و سیمای این کشور از مذاکرات بازرگانی میان اتحادیه و آمریکا اصرار می ورزد.
این امر به سوبسیدهای دولت فرانسه به این صنایع پایان داده و این صنعت را در رقابتی غیر منصفانه با آمریکا قرار می دهد.
پیش تر ژوزه مانوئل باروسو، رئیس کمیسیون اروپا موضع دولت فرانسه مبنی بر خارج کردن دستگاه های رادیو و تلویزیونی از دایره شمول تجارت آزاد را بشدت مورد انتقاد قرار داده بود.
فرار مالیاتی اولویت کانادا و انگلیس
برای دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا و همتای کانادایی اش، استفان هارپر، طرح مسئله «فرار مالیاتی» در این نشست اولویت دارد. رسوایی ها و افشاگری های چند ماه اخیر در این مورد فشار را بر سران کشورها افزایش داده است.
آمارها نشان می دهد فرار مالیاتی سالانه 2300 میلیارد یورو برای کشورهای دنیا هزینه دارد و این در حالی است که میزان پول های مخفی سپرده گذاری شده در بهشت های مالیاتی حدود 24 هزار میلیارد یورو تخمین زده می شود.
دولت های اروپایی بر اثر فرارهای مالیاتی، 1000 میلیارد یورو در سال از دست می دهند که شرایطی ناگوار برای باقی شهروندان و مالیات دهندگانی که سیاست های ریاضتی دولت ها بیش از حد بر دوششان سنگینی می کند، به وجود می آورد.
مسئله ای که در نشست ماه مه سران هم مورد توجه بود و دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا را در همان بدو ورود به واکنش واداشت.
او گفت: هدف ما اطمینان از این مسئله است که اگر نرخ مالیات ها را تعیین کردیم، شرکت ها مالیات خود را بپردازند؛ این یعنی همکاری بین المللی و تقسیم کردن اطلاعات مالیاتی؛ این اولویت من در نشست گروه هشت است و مهم است مطمئن شویم اولویت اتحادیه اروپا هم بشود.
یکی از چالش های سران سیاسی کشورها تبیین استراتژی بهینه سازی مالیاتی شرکت های چند ملیتی است؛ شرکت هایی که در کشورهایی که سودهای کلان می برند، مالیات ناچیزی می پردازند.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان در واکنش به این موضوع در اختتامیه نشست قبلی گفت: باید تدابیری اتخاذ کنیم تا شرکت ها در محل ثبت خود مالیات بیشتری بپردازند؛ برای رسیدن به این وضعیت باید با بهشت های مالیاتی هم مبارزه کنیم.
واقعیت این است که شرکت های بزرگی نظیر استارباکس، اَپِل، گوگل و آمازون طی ماه های گذشته با دور زدن قانون سعی کرده اند مالیات پرداختی خود در اروپا و آمریکا را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش دهند؛ مسئله ای که در این دوران بحران اقتصادی، بر درآمد دولت های اروپایی تاثیرگذار بوده است.
نشست امسال گروه 8، به مدت دو روز در لاخ اِرن در شهر کوچک انیسکیلن ایرلند شمالی برگزار می شود.
تحلیلگران بر این عقیده اند که گروه 8 دیگر نماینده کشورهای قدرتمند از نظر سرعت رشد و یا شرایط اقتصادی نیست؛ چرا که کشورهایی همچون هند، چین و برزیل که دارای اقتصادهای بزرگی هستند، در این نشست ها حضور ندارند.
از سوی دیگر کشورهای گروه 8 تا کنون در عملی کردن وعده هایی که در مورد کمک به کشورهای فقیر داده بودند، موفق نبوده اند و هیچ یک از آنها نیز به تنهایی نمی توانند از عهده مشکلات جهانی برآیند.