گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ قیمت طلا در بازارهای جهانی روز گذشته تا حدود 1190 دلار در هر اونس کاهش یافت که این پایین ترین سطح قیمتی از آگوست 2010 است. البته طلا پنجشنبه در شرق آسیا تا 1180 دلار نیز افت کرد.
در سال 2008 بحران اقتصادی در آمریکا آغاز شد. این بحران به دلیل وام های فراوانی بود که از چند سال قبل تر از آن در بخش مسکن در سراسر این کشور پرداخت شده بود. این وام به آسانی در اختیار افراد قرار می گرفت، اما در سال 2008 بسیاری از دریافت کنندگان این وام ها قادر به بازپرداخت وام خود نبودند. در نتیجه بانک ها با مشکل مواجه شده و بحران اقتصادی در آمریکا آغاز شد.
همواره بین قیمت طلا و وضعیت اقتصادی آمریکا رابطه عکسی وجود دارد؛ به طوری که وضعیت نامساعد اقتصادی، سرمایه گذاران را به سمت کالای جایگزین آن یعنی طلا سوق می دهد و نگرانی از حفظ ارزش دارایی ها، آمریکایی ها را به سمت خرید طلا، در نتیجه از سال 2008 قیمت این فلز گرانبها شروع به افزایش کرد.
این روند افزایش قیمت به دلیل ادامه دار بودن بحران آمریکا ادامه داشت تا اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی به بالای 1800 دلار رسید.
این بالاترین قیمت در طول تاریخ برای این فلز گرانبها بود.
سرمایه گذاران در بیشتر بخش ها پول های خود را به طلا تبدیل کرده و مانع از کاهش ارزش دارایی های خود شدند، به طوری که در این چند سال تقاضا برای خرید طلا بشدت بالا بود.
با شروع سال 2012 نشانه هایی از بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا پدیدار شد، اما در جایی دیگر از جهان بحران جدیدی شکل گرفت؛ بحران بدهی های کشورهای اروپایی.
اگر چه با بروز نشانه های بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا، سرمایه گذاران مایل به ورود به بازارهای مالی و سرمایه گذاری در این کشور شدند، اما ترس از بحران بدهی های کشورهای اروپایی و سرایت آن به آمریکا مانع از این اقدام شد و به این ترتیب روند کاهشی قیمت طلا آغاز شد.
از اواخر سال 2011 تا اواخر سال 2012 قیمت طلا بین 1600 تا 1700 دلار در هر اونس متغیر بود.
با آغاز سال 2013 و ارائه گزارش های بانک مرکزی آمریکا مبنی بر شروع روند بهبود نسبی وضعیت اقتصادی این کشور قیمت طلا نیز با افت شدید مواجه شد و سرمایه گذاران با امیدواری نسبت به آینده اقتصادی آمریکا سرمایه های خود را از سمت بازار طلا به سمت بازارهای مالی و بورس های این کشور تغییر دادند.
سیاست انبساط مالی در آمریکا و اروپا
در طول چند سال گذشته بانک مرکزی آمریکا و بانک مرکزی اروپا سیاست های انبساط مالی را به عنوان یک محرک برای رشد اقتصادی آغاز کرده اند، به طوری که تزریق پول به بازاهای مالی سبب ایجاد نوعی رونق در این کشورها شده؛ این در حالی است که در مقابل سیاست های انبساط مالی سبب افزایش تورم می شود و افزایش تورم نیز سبب حرکت سرمایه ها به بازار طلا برای حفظ ارزش دارایی ها می گردد که در نهایت سبب افزایش قیمت طلا می شود.
حال خبرها حاکی از پایان زودهنگام برنامه محرک پولی آمریکا، به عنوان طرح محرکه اقتصادی آمریکا تا اواسط سال 2014 است.
در آخرین جلسه مقامات فدرال رزرو آمریکا اعلام شد که برنامه خرید ماهانه 85 میلیارد دلار اوراق قرضه خزانه داری و رهنی به مرور تا پایان سال 2013 متوقف میشود و بانکهایی که در حال حاضر این اوراق را میخرند میتوانند، خرید آن را کاهش دهند.
این خبر نیز یکی از عوامل مهم کاهش قیمت طلا، این فلز گرانبها بوده است.
قیمت طلا از ابتدای آوریل تا کنون بیش از 25 درصد کاهش داشته است که این بدترین عملکرد قیمت طلا از سال 1920 میلادی به شمار می رود؛ قیمت طلا که در 12 سال گذشته با افزایش متوالی روبرو بوده، امسال با بیشترین کاهش در 30 سال اخیر روبرو خواهد شد.
موسسه کردیت سوئیس نیز پیشبینی کرد میانگین قیمت هر اونس طلا تا 12 ماه آینده به کمتر از 1150 دلار برسد.
علاوه بر دلایلی که در بالا ذکر شد افزایش عرضه طلا نیز به کاهش قیمت آن کمک کرد. کشورهای بحران زده اروپایی همچون یونان و قبرس بخش زیادی از طلاهای خود را برای جبران بدهی ها به فروش رسانده و از سوی دیگر چین و هند به عنوان بزرگترین خریداران طلا در جهان در طول چند ماه گذشته میزان تقاضا و خرید خود را کاهش داده اند؛ این دو اتفاق در کنار هم یکی دیگر از عوامل کاهش قیمت طلا از سوی کارشناسان عنوان شده است.
بهبود وضعیت اشتغال در آمریکا، حل بحران بدهی کشورهای اروپایی، کاهش نرخ تورم در آمریکا، عرضه اوراق مشارکت در عرصه بینالمللی، باثبات تر شدن خاورمیانه و کاهش تنش های سیاسی در این منطقه و ... می تواند بر روند کاهش ارزش طلا موثر باشد.
در نهایت اینکه عواملی که باعث خوشبینی سرمایهگذاران نسبت به بخش واقعی اقتصاد میشود، سرمایه را از بخش سوداگری به بخش واقعی سوق خواهد داد و باعث کاهش تقاضا و کاهش قیمت در بازارهای غیرتولیدی از جمله بازار طلا میشود. حال باید منتظر ماند و دید که اقتصادهای بزرگ جهانی به چه سمتی حرکت می کنند و آیا رکود و بحرانی که بر اروپا حاکم است بهبود خواهد یافت و رونق اقتصادی در آمریکا شتاب خواهد گرفت تا شاهد سقوط قیمت طلا به زیر 1000 دلار باشیم؟