گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ در چند هفته گذشته که قیمت ها در بازار ارز و سکه کاهش یافته و این بازار از جذابیت سابق برخوردار نبود بانک ها برای جذب سرمایه های جدا شده از این بازار وارد عمل شده اند و سود سپردها را به شدت افزایش داده اند.
در دو سال گذشته بزار ارز و سکه سودآوری بالایی داشته است. بسیاری از مردم نیز که دارای سرمایه های کلان و حتی اندک بودند برای بهره بردن از این سود ها سرمایه خود را وارد این بازار کردند. این افراد بیشتر پس اندازهای خود را بانک ها خارج کردند تا سودهای بالاتر بازار سکه و یا ارز را به خود اختصاص دهند.
سودی که بانک ها به پس اندازهای مردم پرداخت می کرد در بهترین حالت و در سپردهای 5 ساله آن به بیش از 22 درصد نمی رسید. در حالی که در بازار ارز و سکه سودهای گاه تا 50 درصدی نصیب فعالان این بازار می شد.
اما حال با کاهش جذابیت سکه و ارز سرمایه ها و نقدینگی مردم سرگردان شده و به دنبال یافتن بازار دیگر برای کسب سود هستند. بورس یکی از این بازارها بود.
رشد بی سابقه شاخص بورس و افزایش ارزش آن در چند روز گذشته گواه این قضیه بود که نقدینگی در این بازار به شدت افزایش یافته است. بورس یکی از بازارهایی سود ده بوده است که نقدینگی سرگردان مردم را به سمت خود هدایت کرد.
در این میان بانک نیز به دنبال آن هستند تا به محلی برای سرمایه گذاری مردم باشند تا بخشی از نقدینگی سرگردان را جذب کنند. بانک ها اللخصوص بانک های خصوصی و موسسه های مالی و اعتباری با بالا بردن سود سپردهای خود به دنبال رسیدن به این هدف هستند. این در حالی است که بانک های دولتی و خصوصی و مؤسسات اعتباری باید نرخ های مصوب شورای پول و اعتبار در مورد سود تسهیلات و یا سپرده ها را رعایت کنند، چرا که در صورتی که نرخ سود سپردها افزایش یابد در طرف مقابل نرخ سود تسهلات نیر افزایش خواهد یافت.
محمود بهمنی در واکنش به این اقدام بانکها می گوید: بانکها مکلفند سود تسهیلات اعطایی را مطابق مصوبات شورای پول و اعتبار دریافت کنند و در صورت تخلف از این مصوبات جریمه خواهند شد.
وی ادامه داد: در صورتی که سود تسهیلات اعطایی توسط بانک ها بیش از میزان مصوبه شورای پول و اعتبار باشد، بانک مرکزی، بانک متخلف را معادل صد در صد مبلغ مازاد دریافت شده، جریمه خواهد کرد و آن جریمه را به حساب دولت منظور می کند.
از سوی دیگر کارشناسان اقتصادی تاکید دارند برای اینکه بانک ها بتوانند سپرده های مردم را جذب و به شبکه بانکی منتقل کنند باید حداقل به اندازه نرخ تورم به آن سود پرداخت کنند. این میزان سود سبب می شود ارزش سرمایه سپرده گذاران در پایان دوره نسبت به اول دوره کاهش نیابد. نرخ تورم هم اکنون بالای 30 درصد است.
در زیر جدول نرخ جدید سود سپرده های بانکی را مشاهده می کنید.