کارگردان «هر شب تنهایی» گفت: ساخت فیلم «خونبارش» را هیچ مسئولی سفارش نکرده بود و تنها شوق و انگیزه مرحوم قویدل باعث ساخت آن شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نخستین برنامه از سلسله برنامه های عصر خاطره با هنر مبارزه شب گذشته با حضور رسول صدر عاملی، نادر طالب زاده راما و سینا قویدل، مرضیه و رضوانه حدیدچی، مالک سراج در موسسه هنری – رسانه اوج برگزار شد.
در ابتدای این مراسم فیلم «خونبارش» اولین فیلم پس از انقلاب اسلام به کارگردانی رسول صدرعاملی به نمایش در آمد.
مرضیه حدیدچی: اجرای تئاتر سیاه های آمریکا تاثیر زیادی بر روی مردم داشت
پس از آن مرضیه حدیدچی، مبارزه انقلاب اسلامی گفت: من زمانی را در زندان، زمانی دور از خانواده و زمانی نیز در جبهه های جنگ مقابل کومله ها و دشمنان نظام بوده ام؛ الان نیز بدن اسلحه و با یک عصا در روستایی به زندگی خود ادامه می دهم؛ تا معیشت الهی فرا برسد.
وی با بیان اینکه آیت الله مهدوی کنی نزدیک ما زندگی می کردند؛ افزود: ایشان در آن دوران کلاس هایی را برای آقایان برگزار می کردند تا از این این کلاس ها هر کسی که می خواست در انقلاب اسلامی سهم می شد. یک بار برای اجرای تئاتر کتاب سیاه های آمریکا خدمت ایشان رسیدیم و از ایشان اجازه گرفتیم که این کتاب را به صورت تئاتر در بیاوریم. آیت الله مهدوی کنی اجازه دادند ولی به ما سفارش کردند که اسمی از ایشان نبریم؛ این تئاتر را روزهای پنچشنبه اجرا می کردیم و تاثیر زیادی هم بر روی افراد داشت.
رضوانه حدیدچی: اگر به خاطرات انقلاب اعتقاد راسخ داشته باشیم هیچ وقت از ذهن مان پاک نمی شوند
در ادامه رضوانه حدیدچی، دختر مرضیه حدیدچی گفت: من سوم دبیرستان بودم که صحبت های امام خمینی که از رادیو عراق می نوشتم و در مدرسه مان پخش می کردم. آن زمان مادرم شاگرد شهید سعیدی بود و در منزل کلاس هایی را برگزار می کرد و مادر به تمام کارهای فرهنگی که در خانواده ما انجام می شد، جهت می داد.
وی با بیان اینکه ظلم و ستم نظام شاه را در قالب تئاتر به مردم نشان می دادیم، ادامه داد: در همه این کارها پدر نیز همراه مان ولی سکان دار اصلی و نقش محوری در این کارها را مادرم بر عهده داشت.
این مبارزه انقلابی اظهار داشت: من 4 ماه و نیم در زندان های شاه به سر بردم و زمانی که به علت آسیب های وارد شده در بیمارستان شهربانی بسترم بودم، دست هایم با دستبند به تخت بسته شده بود.
حدیدچی در پاسخ به سوال مجری که گفته بود آیا این خاطرات مانند تصویر از جلوی چشم تان می گذرد، خاطر نشان کرد: اگر به این خاطرات اعتقادات راسخ وجود داشته باشد به هیچ وجه از ما جدا شدنی نیستند.
دانش مقدم: شهید دهقان با دستی سیاه شده در کنار بچه ها ماند!!!
در ادامه مراسم علی دانش مقدم، از همرزمان شهید قاسم دهقان گفت: در عملیات والفجر یک جزو گردان مالک اشتر به فرماندهی شهید دهقان قاسم بودم؛ شهید را قبل ا جبهه می شناختم و با هم در یک محله بزرگ شده بودیم.
وی با اشاره به فیلم خونبارش گفت: شهید دهقان در جبهه روحیه ایثارگری و مبارزه داشت که این ویژگی ها به خوبی در این فیلم به نمایش در آمده است.
همرزم شهید دهقان اظهار داشت: در عملیات والفجر 1 تنها محور گردان ما باز شده بود؛ چون گردان های دیگر راه را گم کرده و نتوانستند به محور موردنظر خود برسند. فردای عملیات متوجه شدیم در مسیر محور ما هم 2 گردان راه را گم کرده و سرگردان می جنگند؛ آن روز اکثر فرمانده گردان ها یا زخمی شده بودند یا شهید و شهید دهقان تنها مانده بود. در این عملیات دست راست شهید دهقان ترکش خورده بود به گونه ای که تمام دست او به رنگ سیاه در آمد؛ با این وضعیت هر چه به او اصرار می کردیم که به عقب برگردد او قبول نمی کرد و شهید دهقان در تمام 6 روزی که گردان در منطقه بود؛ همراه گردان حضور داشت.
رمضانی: ویژگی های شهید دهقان به درستی در خونبارش به نمایش در آمده است
در ادامه پرویز رمضانی صدابردار گروه روایت فتح درباره شهید دهقان با اشاره به ویژگی های شهید دهقان گفت: این شهید مهارت رزمی بالایی داشت ولی با این حال در دوران سربازی خود هرگز از این ویژگی بر علیه مردم استفاده نکرد.
وی ادامه داد: گروه روایت فتح آن دوران با همکاری نیروی هوایی کار می کرد و شهید دهقان که جزو نیروی هوایی سپاه بود به گروه روایت فتح کمک می کرد. شهید معتقد بود که کار را باید با زبان هنر انجام داد؛ البته این اعتقاد اکثر بچه های نظامی زمان جنگ بود.
سراج: شهید دهقان واقعا در قطعه ای از بهشت به شهادت رسید
در ادامه مالک سراج درباره فیلم خونبارش با بیان اینکه این فیلم در جبهه ها زیاد پخش می شد، گفت: بیش از 5 بار این فیلم را دیده ام؛ خونبارش با گذشته نسل ما عجین شده است.
وی ادامه داد: شب های زیادی با شهید دهقان صحبت کردم که به دلیل سنش نمی تواند در فیلم بازی کند و به کارگردان فیلم گفتم که او برای بازی در این فیلم مناسب نیست. شهید دهقان در یک سکانس بعد ازدویدن خیلی زیاد خسته می شود و بر روی زمین می نشیند. همان زمان به کارگردان فیلم گفتم که این نقش را به گونه ای کنار بگذار؛ یعنی یا شهید دهقان در این فیلم زخمی شود و یا شهید. قبل از این مسئله هم قرار بود شهید دهقان در این فیلم به شهادت برسد. زمانی که آماده گرفتن سکانس شهادت بودیم، شهید دهقان گریه کرد و گفت من برای شهرت در این فیلم بازی نکرده ام که در این سکانس شهید شوم؛ بلکه برای ادای دین به شهدا آمده ام.
وی در همین زمینه افزود: در سکانس شهادت قرار بود 5 انفجار پشت سر هم رخ دهد؛ زمانی که انفجارها صورت گرفت پای شهید دهقان لرزید و در صحنه انفجار به زمین خورد؛ شهید دهقان در همان سکانس به شهادت رسید.
سینا قویدل: سختی های حرفه سینماگر از زیبایی هایش بیشتر است
در ادامه سینا قویدل با بیان اینکه پدرم سعی می کرد ما وارد عرصه سینما نشویم، گفت: چون این حرفه، حرفه بسیار سختی است و همیشه زیبایی در این کار وجود ندارد؛ در واقع سختی های این حرفه؛ از زیبایی هایش خیلی بیشتر است.
وی در ادامه درباره فیلم خونبارش گفت: من 4 و5 ساله بودم که این فیلم را دیدم و به نظرم «خونبارش» فیلم شلوغی است .
راما قویدل: صداقت را از رسول صدرعاملی یاد گرفته ام
در ادامه این مراسم، راما قویدل درباره «خونبارش» گفت: این فیلم یک اثر ویژه است؛ چون اولین تولید سینمایی ایران بعد از انقلاب اسلامی به شمار می رود؛ زمانی که به نظر می رسید سینمای ایران قوامی ندارد طبیعتا تولید این فیلم کار سختی برای صدرعاملی و پدرم بوده است.
وی اظهار داشت: زمانی که در یک فیلم دستیار صدرعاملی بودم؛ مطالبی زیادی را از او یاد گرفتم؛ صداقت اولین درسی بود که از صدرعاملی گرفتم و بعد از آن ابراز احساسات و عواطف را از وی آموختم.
صدرعاملی:ساخت خونبارش را هیچ مسئولی سفارش نکرده بود
رسول صدرعاملی در ادامه مراسم در پاسخ به سوال طالب زاده که گفته بود، هنوز متوجه نشدم که کجای فیلم مستند بود و کجا یک درام گفت: من 3 سال به عنوان خبرنگار روزنامه اطلاعات بودم؛ زمانی که امام به ایران آمد خبر من در روزنامه اطلاعات منتشر شد. مرحوم قویدل در آن دوران به من گفته بود که می خواهد فیلمی بسازد. آن دوران گزارشی از فرار این 3 سربازی که در فیلم به نمایش در آمده به دست من رسید که به قویدل گفتم اگر می خواهد فیلم مستندی بسازد به سراغ آن 3 سرباز برویم.
وی در همین زمینه افزود: من با شهید دهقان مصاحبه کردم و تنها شرطم برای ساخت این فیلم این بود که همه آدم هایی این فیلم خودشان باشند؛ به همین دلیل بود که شهید دهقان تمام خانواده خود را برای بازی در این فیلم آورده بود.
کارگردان «هر شب تنهایی» اظهار داشت: حدود 6 ماه فیلمبرداری این کار به طول انجامید؛ بعد از پایان کار برای ادامه تحصیل به پاریس رفتم. همان موقع تلویزیون 2 هزار نسخه 16 میلیمتری از این فیلم کپی کرد و آن را در مساجد کشور پخش کرد. این فیلم مجوز ساخت و نمایش نداشت ولی با این حال بیش از 16 هزار نفر برای بازسازی صحنه 17 شهریور آمده بودند
وی با بیان اینکه سینمای بعد از انقلاب ایران به سرعت تحت تاثیر سینمای جنگ قرار گرفت، گفت: ساخت «خونبارش» را مقام و مسئولی سفارش نکرده بود بلکه این فیلم بر اساس شوق مرحوم قویدل ساخت شد. قویدل از هیچ چیز برای ساخت این فیلم فروگذاری نکرد و من به جای سازمانی مانند بنیاد سینمایی پشت قویدل ایستادم تا این فیلم ساخته شد.
صدرعاملی با بیان اینکه باید اینگونه مراسم ها ادامه داشته باشد، افزود: خستگی ساخت این فیلم در وجود من بود تا اینکه امروز چنین مراسمی برای مرحوم قویدل گرفته شد و مشخص شد که هنوز فیلم خونبارش برای عده ای دارای اهمیت است.
کارگران «هر شب تنهایی» با بیان اینکه شوق و شور خبرنگاری ای که در این فیلم وجود داشت باعث ماندگاری آن شد، افزود: یاد و خاطره شهید قاسم دهقان و مرحوم امیر قویدل گرامی باد، سینمای انقلاب اسلامی مدیون امیر قویدل است؛ چون او دغدغه سینما را داشت و فیلم های زیبایی را در کارنامه خود دارد. خونبارش فیلمی مظلوم است.
صدرعاملی در پایان سخنان خود خاطر نشان کرد: سینمای ایران به راحتی به جایگاه فعلی خود دست نیافته است؛ بلکه این جایگاه ناشی از تلاش و شوق فردی و سپس یک شوق جمعی است و باید قدر آن را دانست.
طالب زاده: باید فیلمی بسازیم که در دنیا تاثیرگذار باشد
نادر طالب زاده نیز در بخش پایانی مراسم گفت: خونبارش یک فیلم آموزنده است و ترکیب بسیار خوبی از یک مستند و درام را به تصویر کشیده است؛ با این حال سوالم از صدرعاملی این است که کجای این فیلم مستند و کجای آن یک دارم است؟
وی در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه چرا از این فیلم قدردانی نمی شود، گفت: زمان یکی از عوامل ان است؛ بعد از 34 سال یک حلقه تمام شده است. ایران در حال حاضر به عنوان یک کشور تاثیرگذار در جهان شناخته می شود؛ به طوری که کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اولین کارشان این است که موضع خود را با ایران مشخص کنند و این مسئله نشان دهنده تاثیرگذاری کشور ایران در جهان است.
کارگردان «راز» ادامه داد: ایران یک کشور هسته ای، جنگ آور و .... نیست بلکه کشور ایران به دلیل اندیشه ای که دارد در تمام جهان به عنوان یک کشور تاثیرگذار شناخته می شود؛ الان ما باید فیلمی بسازیم که در جهان تاثیرگذار باشد.
در پایان این مراسم از رسول صدرعاملی، مرضیه و طاهره حدیدچی، مالک سراج با اهدای کتاب سی سال انقلاب تقدیر شد.
درباره خونبارش دهقان که همرزم من بودتاحالااقاي صدرعاملي هيجگونه تماسي نگرفته اندوسايردست اندرکاران برنامه ضمناجاداشت تقدير ازشهيدمحمدي دراولويت قراربگيردسيدعلي غفوري0
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.