به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، محمدکاظم کاظمی در مراسم افتتاحیه دفتر ادبیات فارسی زبانان که امروز در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد، گفت: زبان فارسی در افغانستان از لحاظ مختلف در معرض تهاجم قرار دارد؛ به همین جهت پرداختن به زبان فارسی و حمایت از آن ضرورت بزرگی به شمار می رود.
وی با بیان اینکه کارهایی که قرار است در زبان فارسی انجام گیرد باید از منظر ادبیات باشد، گفت: زبان فارسی در افغانستان به وسیله اهالی ادب حفظ و نگهداری می شود؛ در واقع آنها با چنگ و دندان برای نگهداری از آن تلاش می کنند همانگونه که در تاجیکستان شاعران هم این کار را انجام دادند.
این شاعر افغان اظهار داشت: ایران و افغانستان مشترکات زیادی با هم دارند و علاوه بر آن جمعیت زیادی از افغانی ها به ایران آمده اند؛ در واقع 70 و80 درصد کتاب هایی که در بازارهای افغانستان به فروش می رسند چاپ کشور ایران هستند.
کاظمی در پایان با اشاره به کانون های فعال ادبی در کشور افغانستان خاطر نشان کرد: مشهد، تهران و قم سه شهر مهاجر پذیرند کشور ایران هستند که در زمینه زبان فارسی فعالیت های خوبی انجام داده اند؛ متاسفانه در افغانستان نهادهای مسئول به فکر آموزش هستند و به دلیل این نابسامانیها مهاجرت نویسندگان و شاعران افغانی از کشور افغانستان و حتی ایران سال به سال افزیش یافته است.
عارف: ایران فرهنگ بسیار پیشرفتهای دارد
در ادامه این مراسم افتخار عارف، رئیس مؤسسه فرهنگی اکو گفت: در جهان فرهنگهای بیشماری را دیده بودم؛ ولی فرهنگ در ایران بسیار پیشرفته است و ایرانیان به فرهنگ و ادب علاقمند هستند.
وی با بیان اینکه مواجه اول هر شاعر و نویسنده با قلم است، افزود: من از آن دسته از ادبیان و شاعرانی هستم که قلم در دستانم امانت است؛ چرا که این توفیق الهی است اما مسئولیت ما اقتضا می کند که جوابگوی آن باشیم. من در برابر این قلم و خدا مسئولیت دارم تا از مشکلات و فرهنگ مردم محروم و مظلوم بنویسم چرا که اگر اینگونه نباشم خیانتکارم.
رئیس مؤسسه فرهنگی اکو ادامه داد: زبان فارسی زبان محبت و عشق است؛ بر همین اساس زبان در دهان باید فراگیر شود ،چرا که در قدیم همه مردم زبان فارسی را می دانستند و از آن آگاهی داشتند.
عارف در پایان با بیان اینکه زبان اردو زبان ملی پاکستان است اما 30 درصد آن زبان فارسی است، خاطر نشان کرد: همه مجموعه اشعار شاعران پاکستان به زبان فارسی است.
وهابنیا: زبان فارسی در اوج شکوفایی دین اسلام را پذیرفت
در ادامه مراسم رستم وهابنیا، شاعر اهل افغانستان گفت: کارهایی که امروز میتوان انجام داد غنیمت بوده و حتی برخی مسئولین فراتر از چارچوب مسئولیت پیش میروند؛ که یکی از آنها تأسیس انجمن بیدل توسط آقای قزوه است که این مسئله قابل تقدیر است.
وهابنیا با بیان اینکه زبان فارسی زبانی ناب، پاک و قوی است، ادامه داد: حتی در اشعار بیدل امیر خسرو دهلوی و اقبال لاهوری نیز مشاهده می کنیم که خیلی از کلمات و اصطلاحات امروز در زبان زنده محلات ما به کار میرود ولی امروزه دیگر در کتاب ها از آنها استفاده نمی شود.
این شاعر تاجیکی با بیان اینکه زبان فارسی در اوج شکوفایی اسلام را پذیرفت و تا شبهه قاره هند و قفقاز نیز ادامه داشت، افزود: امروز بسیار مایلاند زبان فارسی را مختص زبان شعر و ادبیات معرفی کنند اما این تفکر منطقی نیست چرا که تا زبان در همه زندگی یک قوم به اوج نرسد نمیتواند بستر ادبیات باشد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: امروز این امکان وجود دارد که زبان فارسی به عنوان زبان جهانی و پویا تقویت شود؛ ولی متاسفانه وضعیت امروز زبان فارسی در افغانستان وضعیت سیاسی است.