گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» - مریم فاطمی؛ این روزها به سیاق هشت سال اخیر، ساعتی قبل از افطار، شبکه 3 و مخاطبان آن مهمان «ماه عسل» هستند؛ برنامهای که برخلاف تاکشوهای معمول تلویزیون، سراغ افراد گمنامی میرود که قابلیت ستاره شدن و حتی الگو شدن را دارند، اما نکته جالبی که در ماه عسل 92 به چشم میخورد و احسان علیخانی سعی میکند به مناسبتهای مختلف به آن اشاره کند، ضرورت ایجاد توازن و تعادل میان نقشهای مردانگی و زنانگی در جامعه است.
در سالهای پس از انقلاب در واکنش به مشکلات و معضلاتی که زنان در خانواده و اجتماع داشتند، ضرورت توجه به نقش زنان و جایگاه آنها بیش از پیش احساس شد و افراد و گروههای مختلفی در این زمینه فعال شدند تا از حق و حقوق زنان دفاع کنند و آنها را به جایگاهی که در شأن آنان است، برسانند.
انتقام تاریخی از جنس سلطهگر!
در نتیجه همین اقدامات مختلف بود که در جایگاه و موقعیت زنان تغییراتی پیش آمد؛ از ورود گسترده زنان به دانشگاه و پیشی گرفتن در این حوزه از مردان گرفته تا ورود گسترده و بیسابقه به عرصه کار و فعالیت اقتصادی و ...؛ به گونهای که زنان احساس کردند در شرایط فراهم شده بهترین زمان است تا انتقام تاریخی خود را از این جنس سلطهگر بگیرند! و تا جایی که میتوانند این جنس را در خانواده و جامعه به حاشیه برانند.
در این زمینه هم کافی است نگاهی گذرا به فعالیتهای مرتبط با خانواده و زنان بیندازید؛ از برنامههای خانه و خانواده تلویزیون گرفته تا سایتهایی که در حوزه زنان فعالیت میکنند تا مشاورههای خانواده و ... به شکل پررنگی صرفاً به مسئله زنان میپردازند و در این میان اگر نگوییم مردان را از حوزه خانواده حذف میکنند، میتوانیم ادعا کنیم که در عمل نقش بسیار کمرنگی به آنها میدهند.
جامعهای که در حال زنانه شدن است
چیزی که در این میان غالباً فراموش شده یا توجه کمتری به آن شده، این است که در برنامهریزی اجتماعی نباید یک جنس را محور قرار داده و جنس دیگر را در مواجهه با آن تعریف کرد؛ زیرا این دو جنس در ارتباط با یکدیگر است که خانواده و جامعه را میسازند و پیش میبرند؛ در واقع افراطهایی که قرنها در کنار گذاشتن زنان و توجه بیش از حد به مردان وجود داشت، اکنون در زمینه زنان در حال وقوع است و جامعه ما بتدریج در حال تبدیل شدن به جامعهای زنانه است.
حال و در چنین شرایطی احسان علیخانی با توجه به این مسائل و به رسمیت شناختن این آسیبها سعی میکند در حد بضاعت خود و ماه عسلش، تلنگری به مخاطب بزند و حتی به خود خانمها هشدار دهد که پیشروی کردن در چنین شرایطی حتی به نفع خود آنها هم نیست.
کلاهی که علیخانی معتقد است سر خانمها رفته
برای مثال، در یکی از برنامههای ماه عسل که یک خانم قصاب به همراه همسرش مهمان برنامه بود، علیخانی ضمن احترامی که برای آن خانم و شغلش قائل بود، به این مسئله هم اشاره داشت که بهتر است خانمها کارهایی را انجام دهند که متناسب با ویژگیها و خصوصیات جسمی و روحی آنهاست و کارهای زمخت و سخت را برای مردها بگذارند.
او این نکته را هم اضافه کرد که در سالهای اخیر، سر خانمها کلاه رفته است! به طوری که مردها گفتند حالا که خانمها میخواهند کارهای مردانه را تجربه کنند، اشکالی ندارد این کارها را انجام دهند و توقعات و انتظارات را از خانمها و کارهایی که باید انجام دهند، بالا بردند؛ در صورتی که زن باید ویژگیها و روحیات زنانه خود را که جامعه و همسر و فرزندان او به آن نیاز دارند، حفظ کند.
این صحبتهای علیخانی، واکنشهای تند خانمها را در پی داشت، به طوری که او در ابتدای قسمت بعدی برنامه به این واکنشها اشاره کرد و مجبور شد دوباره منظور خود را توضیح دهد که منظور او ناتوانی خانمها نیست، بلکه آنها بهتر است برای حفظ شأن و روحیات زنانه خود که خانواده و جامعه به این روحیات زنانه نیاز دارد، از انجام کارهای سختی که متناسب با خصوصیات جسمی و روحی مردان است، خودداری کنند.
پسرهایی که شبیه مادرهایشان بار میآیند
علیخانی فقط به این یک مورد خاص بسنده نکرده و در قسمتهای بعدی ماه عسل هم به مناسبتهای مختلف سعی میکند این بحث را پیش بکشد، مثلاً در یکی از برنامهها اشاره داشت که جامعه حال حاضر ایران یک جامعه زنانه شده و مردانگی و خصلتهای مردانه در حال زوال است و پسرها هم شبیه مادرها بار میآیند؛ چون به قول علیخانی کمتر «مرد» میبینند. به این دلیل که مردها غالباً سر کار هستند و کمتر فرصت بودن با بچهها را دارند و پسرها در محیط خانه یا مهدکودک بزرگ میشوند که جو آن زنانه است و پدرها هم ضرورتی نمیبینند که در تربیت بچهها مشارکت داشته باشند.
از طرف دیگر، علیخانی یکی از برنامههایش را به سربازان اختصاص میدهد و در آن برنامه هم به صراحت سعی میکند به مسئله کمرنگ شدن خصلتهای مردانه در جامعه و ضرورت پر رنگ شدن آن توجه داشته باشد. او گاهی هم به این مسئله میپردازد که چرا نسل جدید مردان ایرانی برخلاف نسل قبلی کمتر با کارهای فنی مربوط به منزل آشنا هستند، کارهایی که انجام دادن آنها میتواند حضور و نقش آنها را در منزل بیشتر کند.
ضرورت کنار گذاشتن افراط و تفریط
به نظر میرسد ماه عسل با اشاره به این موضوعات به ظاهر ریز که نقش مهمی در خانواده و به تبع آن جامعه دارد، در حد بضاعت خود توانسته الگوی مناسبی از سبک زندگی را که در حال کمرنگ شدن است دوباره پررنگ کند و جلوی چشم مخاطب بگذارد؛ الگویی که در آن باید از افراط و تفریطهای گذشته و حال اجتناب کرد و واقعبینانه به آن نگریست.
بعدشم به مضمون سخن امام علي گوينده مهم نيست،چيزي که ميگه مهمه.حالا عليخاني يا هرکس ديگه.مهم حرفشونه