به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو» سیدعباس عراقچی سخنگوی وزارت خارجه امور خارجه کشورمان در ادامه نشست هفتگی امروز (سهشنبه) با خبرنگاران، در پاسخ به سوالی درباره اخبار منتشر شده به نقل از دیپلماتهای غربی مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران ذخایر هستهای خود را در آستانه مذاکرات با 1+5 کاهش داده گفت: برنامه هستهای ایران دقیقا منطبق با نیازهای ما پیش میرود و اینکه چه مقدار تولید، انبار و چه مقدار از مواد تولید شده را به سوخت تبدیل کنیم منوط به نیازهای ما در فعالیتهای صلحآمیز هستهای است و ربطی به مسائل سیاسی ندارد.
وی افزود: برنامه هستهای ایران برای تامین نیازهای کشور در زمینه انرژی و سایر نیازهای پزشکی و کشاورزی و هرگونه تحول و پیشرفتی در همین راستا صورت میگیرد.
عراقچی همچنین گفت: آنچه در برنامه هستهای تصمیم میگیریم با توجه به نیازهای کشور است و اگر سانتریفیوژها به کار خود ادامه دهند یا ندهند و یا تولید افزایش یابد همه بر اساس مصالح و نیازهای کشور است و ربطی به مسائل سیاسی ندارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره متوقف کردن نفتکش هندی در خلیج فارس توسط ایران نیز با بیان اینکه در پی دریافت هشدارهایی از سوی برخی کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس و اعلامیه سازمان بینالمللی دریانوردی مجبور به توقف یک نفتکش هندی که اقدام به آلوده کردن آبهای خلیج فارس کرده بود شدیم، خاطرنشان کرد: این در راستای مقررات بینالمللی و درخواست نهادهای بینالمللی صورت گرفته و هیچ جنبه سیاسی ندارد.
عراقچی اضافه کرد: این کشتی دچار نقص فنی شده و همین مسئله باعث آلودگی آب شده که منتظر تکمیل تحقیقات در این زمینه هستیم. طبق مقررات بینالمللی باید مشخص شود که مسئولیت با این کشتی هست یا نیست و اگر هست کاپیتان کشتی باید پاسخگو باشد.
عراقچی ادامه داد: حرکت مجدد کشتی منوط به تعمیرات است و هیچ ربطی به روابط دوستانه ایران و هند ندارد.
وی هند را کشور بزرگ، دوست و نزدیک جمهوری اسلامی خواند و افزود: همکاریهای گسترده اقتصادی و سیاسی بین دو کشور در جریان است و ما از مشارکت سطح بالای هند در نشست سران عدم تعهد در تهران و همچنین حضور در مراسم تحلیف رئیسجمهور بسیار خرسند و خوشحالیم.
وی با بیان اینکه همکاریهای اقتصادی و تجارت بین دو کشور در سطوح عالی جریان دارد، موضوع این نفتکش هندی را فنی و کوچک برشمرد و افزود: سازمان بنادر و کشتیرانی جمهوری اسلامی مسئول این موضوع است. کارشناسان هندی به همین خاطر دعوت شدهاند تا از کشتی بازدید کنند و انشاءالله با همکاری کارشناسان هندی موضوع حل و فصل شده و کشتی به مسیر خود ادامه میدهد.
عراقچی درباره سرنوشت امام موسی صدر نیز گفت: امام موسی صدر شخصیت بزرگی در جهان اسلام است. نه فقط لبنان بلکه جهان اسلام و همچنین بیداری اسلامی مدیون ایشان است.
عراقچی با بیان اینکه ناپدید شدن امام موسی صدر یکی از دغدغهها و نگرانیهای ما در ایران و بین مردم لبنان بوده اظهار داشت: علیرغم تحولات در لیبی ما کماکان به پیگیریهای خود در این زمینه ادامه میدهیم و هم ما و هم مقامات لبنان و دولت لیبی در این خصوص به پیگیریهای خود ادامه میدهند.
عراقچی با بیان اینکه هم در شورای ملی انتقالی و هم دولت کنونی لیبی این موضوع در حال پیگیری است، تصریح کرد: این پرونده بسته نیست و از نظر ما باز است اما هنوز سرنخ قابل توجهی در این زمینه به دست نیامده است.
خبرنگاری در خصوص دخالتهای انگلیس در کودتای 28 مرداد سوال کرد که سخنگوی وزارت خارجه در این باره گفت: اگرچه کودتای 28 مرداد کودتایی آمریکایی شناخته میشود ولی نباید از نقش انگلستان و خصومتورزی و دشمنی این کشور در کودتا و مسائل قبل از آن غفلت کنیم.
عراقچی با بیان اینکه این واقعه منجر به عقب افتادن جنبشهای اسلامخواهی و دموکراسی خواهی برای قریب به 25 سال در ایران شد، تصریح کرد: کسی در ایران نمیتواند مرتکبان این حادثه را ببخشد. امیدواریم این دو کشور در سیاستهای عملی خود درصدد جبران هزینههایی باشند که به وجود آوردند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: اسناد موجود نقش انگلستان را به وضوح در این کودتا مشخص میکند.
یکی از خبرنگاران درباره حمله تکفیریها به اطراف حرم حضرت زینب در سوریه اشاره کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به تماس تلفنی شب گذشته اخضر ابراهیمی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با وزیر خارجه کشورمان و تبریک انتصاب وی به این سمت اظهار داشت: بحث مبسوطی در مورد سوریه انجام شد و آقای ظریف مجموعه ابتکارات، اقدامات و تلاشهای جمهوری اسلامی برای کمک به حل مشکل سوریه را تشریح و مجددا اعلام آمادگی کرد که جمهوری اسلامی از هر کمکی برای حل این موضوع و همکاری با سازمان ملل و شخص اخضر ابراهیمی دریغ نخواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آقای اخضر ابراهیمی نیز در این گفتوگوی تلفنی عنوان کرد که سوریه راهحلی مسالمتآمیز دارد و بر نقش سازنده و موثر جمهوری اسلامی در مسائل منطقه و به ویژه سوریه تاکید کرد و مجددا دیدگاه خود را نسبت به ضرورت حضور ایران در کنفرانسهای مربوط به سوریه و از جمله ژنو2 اعلام کرد.
عراقچی با بیان اینکه حملات گروههای تروریستی همواره محکوم بوده، از کشورهای منطقه خواست که با این پدیده شوم مقابله کنند و همچنین از طرفهایی که با ارسال سلاح و کمکهای مالی و ایجاد امکانات به حضور این گروههای تروریستی در سوریه کمک کردهاند خواست که این اقدامات را متوقف سازند.
وی ادامه داد: هیچ سازمان و فردی نمیتواند ابعاد جنایات گروههای تروریستی به خصوص جنایات اخیر در اطراف حرم حضرت زینب را تائید کند و شیعیان در سراسر جهان هرگز اجازه نخواهند داد که چنین وقایعی تکرار شود.
یکی از خبرنگاران درباره اظهارات ظریف مبنی بر اینکه تعهدی به کار با کسانی که بدون کار کارشناسی و با ملاحظات سیاسی در وزارت خارجه مشغول هستند اشاره کرد و نظر سخنگو را جویا شد که وی در این باره گفت: آقای ظریف دیدگاه کلی خود را در این زمینه بیان کرده است که وزارت خارجه یک نهاد کارشناسی تخصصی است و مسئولان و افرادی که عهده دار این سمت میشوند باید از این تخصص برخوردار باشند و این تخصص میسر نمیشود مگر اینکه مسیرهای کارشناسی طی شده باشد و فردی از مراحل پایین کارشناسی به مراحل بالاتر به صورت تدریج رسیده باشد.
وی وزارت خارجه را شبیه ارتش خواند که دارای سلسله مراتب و ردههای مختلف است و افزود: حرکت دیپلماتها از ردههای پایینتر به بالاتر منوط به طی یک سری الزامات تخصصی، کارشناسی و زمان لازم است.
عراقچی اضافه کرد: آقای ظریف اصرار دارد که افراد متخصص عهدهدار مسئولیتها در وزارت خارجه شود.
وی در خصوص سخنگوی ظریف نیز گفت: تغییر سخنگوی وزارت خارجه یک امر بدیهی و طبیعی در هر دولت جدیدی است و هر وزیر خارجه صورت خواهد داد که نشانگر سیاست جدید در وزارت خارجه است.
عراقچی اضافه کرد: حضور بنده در این جلسه و احتمالا در جلسات بعدی نشانگر این است که هنوز فردی برای سخنگویی تعیین نشده و امیدواریم در اولین فرصت این فرد معین شود، بنده هم این مسئولیت را به خاطر شرایط غیرمنتظره قبول کردم تا این فاصله طی شود و انشاءالله بنده به حرفه اصلی خود برخواهم گشت.